احمد سعیدی

 

تحلیلی از نتیجه انتخابات ریاست جمهوری 1398

اگر انتخابات ریاست جمهوری به دور دوم برود یا کمیسیون های انتخاباتی هر یک از دو تیم پیشتاز یعنی دولت ساز یا ثبات و همگرایی را برنده اعلان کنند چه نتایج را در پیخواهد داشت.

1-اگر کمیسیون های انتخاباتی تیم دولت ساز تحت رهبری آقای محمد اشرف غنی رئیس جمهور و یا تیم ثبات و همگرایی تحت رهبری آقای داکتر عبدالله رئیس اجرائیه را برنده انتخابات اعلان کنند تیم مقابل به هیچ صورت نتیجه را نخواهد پذیرفت و به تیم برنده هرگز تبریک نخواهد گفت.

2-اگر انتخابات ریاست جمهوری به دور دوم برود با درنظرداشت نبود امکانات مالی وبا توجه به وضعیت آب و هوای سرد افغانستان نیز امکان برگزاری دور دوم انتخابات بصورت فوری امکان پذیر نیست چون در اثر برفباری ها راه های مواصلاتی در اکثر ولسوالی ها مسدود است. فرضاً اگر انتخابات برگزار شود در دوم اشتراک مردم در مجموع کمتر از یک میلیون نفر در سر تاسر افغانستان خواهد بود.

از طرف دیگر همینکمیسیون انتخاباتی افغانستان که اعتماد و باور های اکثر مردم و کاندیدان ریاست جمهوری را از دست داده توانایی برگزاری دور دوم انتخابات را ندارد.
حتی برخی از تیم های انتخاباتی کمیسیون انتخابات را متهم کرده اند که بیطرفی خود را حفظ نکرده و به اشارات تیم مشخص عمل نموده و استقلال خود را زیر سوال برده است، گرچه کمیسیون انتخابات این ادعاها را رد کرده است.

از سوی دیگر در حال حاضر ادامه کار حکومت وحدت ملی با بحران مشروعیت نیز  مواجه است، هر قدر نتیجه انتخابات به درازا کشیده میشود مشروعیت و ادامه کار این حکومت زیر سوال میرود.

 

نتیجه :

به عقیده و باور من از سرنوشت انتخابات ریاست جمهوری با در نظرداشت فضای سیاسی حاکم و نبود اعتماد ملی و بین المللی بالای مسئولین بطور مجموع میتوان روی سه نقطه تمرکز کرد.

الف: نتیجه انتخابات ششم میزان سال 1398 پس از بررسی ها به دور دوم خواهد رفت، اگر به دور دوم برود تا سال آینده 1399 دور دیگر انتخابات برگزار نخواهد شد که دلایلش بخاطر سردی هوا و امکانات مالی گفته شد.

ب : یا یکی از تیم ها با رای اکثریت خیلی ضعیف برنده اعلان میشود که تیم مقابل هرگز آنرا نخواهد پذیرفت و جنجال های نتیجه انتخابات ادامه خواهد یافت.

ج : برداشتی که آینده مبهم و پیچیده‌ای را در پی‌خواهد داشت، بحران ناشی از ادعای پیروزی همزمان هر دو تیم  پیشتاز است در چنین حالتی فیصله های کمیسیون‌های انتخاباتی نه ارزش داده خواهد شد و نه کسی به گفته آن ها تمکین خواهد کرد. بازار نتیجه انتخابات جنجالی و پر ماجرا و بحران زا خواهد گردید.

اما بشمول طالبان گروه های که در کمین نشسته اند به این باور اند نتیجه انتخابات ریاست جمهوری هرچه باشد نمیتواند ره گشا برای ختم جنگ باشد این گروه ها باور دارند که بهترین را اعلان حکومت بنام مصالحه ملی به اشتراک گروه طالبان و در مجموع سیاسیون داخلی و خارجی افغانستان است.

گفته میشد که مقامات امریکایی نیز بخاطر تشکیل حکومت موقت بنام مصالحه ملی که عمر آن از دو نیم سال زیادتر نباشد با اشتراک طالبان چراغ سبز نشان داده اند و گفته اند این حکومت دو نیم ساله زمینه ترمیم در قانون اساسی و زمینه برگزاری انتخابات شفاف را طی دونیم سال  طراحی و عملی سازد اعضای بلند پایه حکومت مصالحه ملی حق کاندید شدن در انتخابات بعد از دو نیم سال را باید نداشته باشند.

با احتمال قوی بعد از اعلان نتیجه نهایی انتخابات ریاست جمهوری که در هفته های نزدیک متصور است  موج تازه‌ای از جنجال‌ها و کشمکش ها در عرصه سیاست داخلی و خارجی افغانستان شکل خواهد گرفت، مشکلات که به عقیده من دشوار به نظر می‌رسد که با نسخه‌ جان کری دیگری راه حل پیدا کند و حکومتی بنام وحدت ملی یا مشارکت ملی اعلان گردد. در چنین وضعیتی به احتمال زیاد چانس برای گروه سومی که در کمین نشسته اند و بخاطر تشکیل حکومت بنام مصالحه ملی لحظه شماری میکنند و با جلب حمایت داخلی بیشتر و برجسته ساختن مذاکرات صلح با گروه طالبان اند و صرف نظر از نتیجه انتخابات ریاست جمهوری در راه تشکیل حکومت موقت یا حکومت مصالحه ملی چانس بهتری دارند.

    


بالا
 
بازگشت