احمد سعیدی
آلودگی هوا، انتحار بی صدا
متاسفانه کابل به کشتار گاه انسان ها تبدیل شده میرود، آیا مردم مسلمان ما سزاوار این همه مجازات هستند ما که داد از عدالت میزنیم در عمل از همه ظالم تر ایم، علیه ظلم ، فساد شعار میدهیم اما برعکس از ظالم و مفسد دفاع و حمایت میکنیم تا چه وقت و چرا برای چه؟
از آلودگی های سیاسی، انتخابات ریاست جمهوری که به یک گند تبدیل شده است و پروسه صلح که هیچ سر و سامانی ندارد و از آلودگی صوتی که بگذریم، آلودگی هوای کابل و شهروندانش را بیچاره و نگران ساخته است. از چندی بدینسو کابل آلوده ترین پایتخت جهان شناخته شده است. هرچند که این شهر بهاری با آسمانی بی غباری نیز نداشته اما این زمستان خُلق آن را به شدت تنگ و تنگتر کرده است که شهروندانش به جای هوای مطلوب، دود تنفس می کنند دودی که از دودکش های خانه های شان، از دودکش های حمام ها، هوتل ها، دفاتر و ادارت دولتی راهی آسمان میشود. دوام این آلودگی برای سلامتی ساکنان آن خصوصاً کودکان و افراد سالخورده نهایت خطرناک و کشنده می باشد. به نقل از مسئوولین صحی که شب گذشته در یکی از رسانه ها نیز انتشار یافت طی هفته گذشته با افزایش آلودگی هوا در شهر کابل بیشتر از هشت هزار نفر به دلیل بیماری های قلبی و تنفسی به مراکز صحی بستری شدند که از این میان تعداد نزدیک به 17 نفر جان های خود را از دست داده ند. همه میدانیم که آسمان این شهر چیزی از پیش خود تقدیم ما نمی کند، بل آنچه را که ما از روی زمین با عمال بی رویه مان و یا از روی مجبوریت به آن هدیه میدهیم، پس او آن را به لقای مان می بخشد. به عبارت واضح تر بگویم علت اصلی آلودگی هوا در شهر کابل استفاده بی رویه از زغال سنگ، رابر و پلاستیک توسط کارخانه های تولیدی و شهروندان، نبود برق کافی، افزایش قیمت گاز و غیرفعال شدن مرکز گرمی های مکروریان ها می باشد. بطور مثال طی 50 سال گذشته هیچ وقت به یاد ندارم که مرکز گرمی ها در ایام زمستان فعال نبوده باشد اما از لطف حکومت وحدت ملی امسال همین نعمت نیز از مردم گرفته شده است چون در این کشور نه شرمی وجود دارد و نه حیای کس نیست که بپرسد پول های مصارف مرکز گرمی ها را کی دزدیده کی تحویل نکرده پس مردم مجبور شدند بخاطر گرم کردن خانه های شان از بخاری زغالی یا زغال سنگ و چوبی استفاده کنند. دولت میگوید از گاز و زغال تصفیه شده استفاده کنید در حالیکه اکثر دوایر دولتی از زغال های بی کیفیت و بدون تصفیه استفاده میکنند. میگویند بخاری های مخصوص بخرید عالی جنابان شما نمیدانید که در زیر سایه حکومت شما مردم توانایی خرید یک لقمه نان را ندارند چه رسد به بخاری های مخصوص زغال سنگ تصفیه شده که تهیه نمایند.
از سوی دیگر متاسفانه با افزایش نفوس شهر کابل اگر باران رحمت نشود شاهد افزایش آلودگی هوای از این زیادتر نیزخواهند شد، مشکل اصلی اینجاست که مسئوولین از قبلآ برنامه ی درستی برای جلوگیری از چنین وضعیت اضطراری و خطرناک روی دست نداشتند، حالا که وضعیت بحرانی را میبینند متوجه غفلت و جفا کاری های خود میشوند جلسه میگیرند و پلان های 5 ساله را بخاطر جلوگیری از آلوده گی هوا مطرح میکنند این کار خیلی دشوار است که شهر چند میلیونی را در این زمستان از استفاده از مواد گرمایشی چون زغال سنگ، چوب و رابر تحریم کنند. اما باز هم باید از ابتکارات و تجارب کشورهای دیگر که چنین سرنوشتی دارند مانند دهلی هند، شهر تهران و کشور های دیگر استفاده شود. هرچند که استفاده از ماسک یکی از راه های است که بطور نسبی اندکی جلوگیری از بیماری های تنفسی و اثرات آلودگی هوا پیشنهاد میگردد. اما باید اقدامات جدی تری روی دست گرفته شود.
دور از امکان نیست که روی رخصتی های کوتاه مدت دفاتر و مکاتب تا باریدن برف و باران که خدا خواسته باشد تصمیم اتخاذ گردد.
بد بختانه در سرزمین ما بد بختی پشت بد بختی های دیگر دامنگیر ماست
1-ایران به ما پودری میفرستد.
2- پاکستان به ما انتحاری میفرستد
3-ترکیه به ما بخاری میفرستد.
4-حکومت بالای ما هوای آلوده تنفس میکند.