عارف عرفان

 


ظهور جنگنده های اف-۳۵در آسمان افغانستان


سالهاست افغانستان به مرکز تطبیقات جهانی مبدل شده است.در جهان امروز عمدتأ"موشها"وظایف آزمایشات بزرگ را در لابراتوار ها متقبل شده،اما در افغانستان این وظیفه بدوش انسانها محول ساخته شده است.
آمریکا برای بار نخست تخمهٔ اسلام گرایی افراطی را در زمین افغانستان بذر نمود ودرست،پس از حصول حاصلات سرشار وتولید خون وآتش، آنرا در بسا نقاط عالم بویژه کشور های اسلامی از جمله کشور های خاورمیانه انتقال نموده وامروز به حیث حربهٔ استراتژیک از آن سود میبرد.
آمریکا در ماه اپریل 
۲۰۱۷،تحت بهانه حمله برپایگاه داعش ،بزرگرترین بمب خود را بنام «مادر بمب ها »در ولایت ننگرهار استعمال نمود.
به تداوم این رزمایشات ،به تازگی ایالات متحده آمریکا هواپیمای f-35, یکی از پیشرفته ترین وپرقیمت ترین هواپیمای راهدار گریز خود را در افغانستان در نخستین عملیات نظامی مورد آزمون قرار داد.
متعاقبأ در پی حملات این هواپیما در افغانستان روز بعد بطرز شگفت انگیز ،این هوا پیمای مدرن ویکصد ملیون دالری آمریکا در هنگام تمرینات آموزشی در ایالت کارولینای جنوبی سقوط نمود.
واشنگتن پست گزارش داد"ارتش ایالات متحده اولین سقوط هواپیمای «f-35» خود را در تاریخ
۱۷ ساله برنامه برجسته جت جنگنده در ایالت کارولینای جنوبی تجربه کرد"(*۱)
پرواضح است،که راه‌یافت پیچیدگی وابعاد بحران سیاسی افغانستان دیگر در گرو مانور های نظامی آمریکا نیست.حل بحران افغانستان در تغییر برنامه راهبردی آمریکا وبرپایی کنفرانس منطقوی نهفته است.
آگاهان سیاسی معتقد هستند که آمریکا در نبرد با طالبان،وعدم دسترسی آنها به سلاح های مدرن دفاع هوایی، به استعمال پیشرفته ترین هواپیمای نظامی ،هیچ نیازی ندارد.

اماآمریکا بخاطر سه دلیل عمده برای گرم ساختن آتش جنگ وقدرتنمایی در برابر همسایه های نیرومند افغانستان،بُعد تجارتی وگسترش بازاریابی جهانی برای کمایی شهرت نظامی برای این پروژه نظامی و همچنان آزمایشات نظامی،این هوا پیما را در آسمان بیصدای افغانستان به پرواز در آورده که هیچ تاثیری بربلانس نظامی نخواهد گذاشت.

آمریکا هرگز نمیخواهد تا نقش ماندگار روسیه در سوریه را برای سرکوب تروریسم در افغانستان ایفا نماید.
اما به اعتقاد آگاهان سیاسی ونظامی،عمده ترین فاکتوری که سایهٔ این هواپیما را برزمین افغانستان چیره ساخته است،شکست دردناک وپرهزینه پروژه هواپیمای  اف ۳۵ است.

این هواپیما به دلایل نقص فنی ،عدم کارایی وضعف صنایع نظامی آمریکا نتوانست تا در مارکیتهای تجارتی جایگاه خویش را تثبیت نماید.
جاپان تایمز سرنوشت ودورنمایی این پروژه بزرگ نظامی را مورد تحلیل قرار داده مینویسد(
۲)"این سقوط تنها یک روز پس از آنکه ارتش آمریکا برای اولین بار از جنگنده اف-35 که با تاخیر و هزینه بیش از حدهمراه بود صورت گرفت. در این ماموریت، چندین جنگنده اف-35 از کشتی هواپیمابردریایی به پرواز آمده و پایگاه های طالبان را در افغانستان هدف قرار دادند"
این روزنامه تاریخچه این پروژه را مورد نگرش قرار داده خاطر نشان میسازد" در اوایل دههٔ 
۱۹۹۰ برنامه هواپیمای اف-35 که به عنوان گران ترین سیستم تسلیحات نظامی در تاریخ ایالات متحده محسوب می شود آغاز گردید.هزینه آن حدود ۴۰۰میلیارد دلاربا تولید ۲۵۰۰ هوا پیما در سالهای آینده می‌باشد.اما با توجه به مخارج سرویس و نگهداری آن انتظار می‌رود تاهزینه های کلی این پروژه تا سال ۲۰۷۰به یکنیم تریلیون دالر افزایش یابد"
روزنامه جاپان تایمز نیز به ناکارایی های فناوری این پروژه بزرگ اشاره نموده اذعان میدارد"اما این برنامه با تاخیر زیاد وافزایش هزینه ها و خرابی ها مواجه شده است.از جمله موتورآن در سال 
۲۰۱۴ بطور اسرار آمیزی آتش گرفت که منجر به تصمیم فرماندهان در جهت پارکینگ هواپیما هاگردید"
همچنان آژانس خبری بی بی سی به بازتاب سقوط هواپیمای اف-
۳۵ وابعاد این پروژه نظر انداخته خاطر نشان میدارد"سطح تولید هواپیمای اف-۳۵ بیش از۳۰۰۰هواپیما پیش بینی می شودواین برنامه احتمالا۳۰ تا۴۰ سال طول خواهد کشید.
اما این برنامه هم از لحاظ هزینه و هم چنان از لحاظ اثربخشی جنگی مورد انتقاد قرار گرفته است(
۳)
اما کارشناسان حوزه نظامی باورمند است که سقوط هواپیمای اف-
۳۵ بر اعتماد این هواپیما بیش از پیش لطمه زده وبر قیمت آن تأثیرات چشمگیری بجاخواهد گذاشت .چنانچه به گزارش رویترز"جت درگیر در حادثهٔ سقوط که قیمت ۱۰۰ملیون دالر را به خود اختصاص داده بود،بعدازسقوط روزجمعه،قیمت ثبت شده آن توسط پنتاگون به مبلغ ۸۹/۲ملیون دالر تنزل نمود.
اما نویسنده وتحلیلگر مشهور جهان تیری میسان درکل اوضاع عقب افتاده صنایع نظامی ایالات متحده آمریکا بویژه بزرگترین و مدرن ترین پروژه ساختمان هواپیمای نظامی اف-35 را مورد کنکاش قرار داده مینگارد" در ایالات متحده، مجتمع نظامی-صنعتی طی دوران بیست سال گذشته ورشکسته شده است. مهمترین پروژه هواپیما سازی نظامی درتاریخ امریکا به شکست مواجه گردید.قرار بود تا پروژه جنگنده " اف-35"جایگزین هواپیما های اف-16، اف-18 و اف-22 گردد، اما«لاکید مارتین » قادر به تهیه نرم افزاری که برای این صنعت وعده داده بود، نگردید. در حقیقت نسخهٔ فعلی جنگنده f-35 ناتوان از آزمون زمان بیرون بر آمد و مشخصات فنی آن جایگاه قابل اعتمادی را برنمی‌تابد.
از همین‌رو نیروی نظامی آمریکا تولید مجدد هواپیماهای قدیمی خود را مورد مطالعه قرار میدهند."تیری میسان پروسهٔ نوسازی تسلیحات نظامی وچرخش اتمام زمانی این پروژه را مورد توجه قرار داده خاطر نشان میسازد"این درست است که رئیس جمهور دونالد ترامپ و تیم او تصمیم گرفته اند تا مغزهای جدیدی را به ایالات متحده جذب نموده تاتولید تسلیحات نظامی را دوباره شروع ، ولابی نظامی-صنعتی را وادار نموده تا به جای آنکه به فروش این لاشه های قدیمی بپردازد، به نیازهای پنتاگون پاسخ دهد.
اما این پروسه نوسازی برای ایالات متحده آمریکا حداقل بیست سال طول خواهد کشید.(
۴)
با احترامات بیکران
عارف عرفان 
لندن،سپتامبر 
۲۰۱۸
منابع :

 


(1) Washington post,F-35 Marine jet crashes in South Carolina
September 28, 2018 at 5:43 PM
(2)the Japan Times,U.S. loses first F-35 stealth fighter in crash in South Carolina 29/09/18
(3)F-35 fighter jet: Programme suffers first crash
29 September 2018
(4)The new Russian nuclear arsenal restores world bipolarity
by Thierry Meyssan

 

 

 


بالا
 
بازگشت