مهرالدین مشید

 

پاکستان اختاپوسی خون آشام و حامی تروریزم یا اسراییل ثانی در جهان اسلام

چندی پیش هیآت پارلمانی پاکستان وارد افغانستان شد که هدف این سفر بهبود مناسبات میان دو کشور ذکر شد و اما این هیآت به عنوان حسن نیت بجای آنکه بگوید، دیگر به حکومت پاکستان اجازه نخواهند داد که  گروه های تروریستی را مورد حمایت قرار بدهد و آنان را تجهیز و تمویل کند و از آنان بحیث ابزار برضد کشور های همسایه و بویژه افغانستان استفاده کند؛ برعکس این هیات گفت که پاکستان قربانی تروریزم است و از موجودیت لانه های تروریستی در خاک پاکستان هم انکار کرد و در ضمن خواست بالاو بلندی هم داشت که گفت: در این شرایط دشوار ما را تنها نگذارید . هیآت پارلمانی پاکستان در حالی سخن از تنهایی این کشور می زند که دست زمامداران آن از چندین دهه بدین سو در خون افغان ها غوطه ور است و چه بلایی نبوده که دراین مدت برسر مردم افغانستان آورده اند.

این سبب شده تا با نامبردن از پاکستان، نه تنها اختاپوس خون آشامی در  ذهن انسان خطور کند که تشنۀ خون است و با قساوت و بیرحمی همخوان می باشد؛ بلکه بدتر از آن به مثبابۀ زخم ناسوری است که در قلب کشور های اسلامی حیثیت بدتر از اسراییل را نیز دارد. بهتر است، اگر گفته شود که پاکستان بدتر از اسراییل در میان کشور های اسلامی حیثیت دانۀ سرطانی را دارد که ضرر و خطر آن بیشتر از اسراییل به جهان اسلام وارد است؛ زیرا پاکستان یگانه کشور حامی تروریزم در جهان بوده و اکنون ده ها لانه های تروریستی در این کشور موجود است و به گونۀ مستقیم تحت نظارت نظامیان پاکستان مصروف فعالیت های تروریستی در سایر کشور های جهان، بویژه افغانستان، هند، سوریه، عراق، لیبیا و کشور های دیگر می باشند. از همین رو است که امروز پاکستان به نماد آتیلای تاریخ در جهان اسلام بدل شده است و نام گرفتن از آن به گونۀ فوری موجودی هشت پا چه که هزار پا و هزار سر وهزار چهره در ذهن خواننده خطور می کند که تشنۀ خون است و هر آن برای مکیدن خون مظلوم ترین انسان های روی زمین پا های کاذب خود را بیرون می کند؛ البته اختاپوسی که تروریزم  را در آستین دارد و جز وحشت، دهشت، خون، کشتار، بیرحمی، قساوت و آتش افروزی جز این پیام  دیگری ندارد.

شگفت آور این است که بر رغم گزارش های تحقیقیی، مقام های پاکستانی آنقدر پر رو و چشم سفید اند که با وجود اسناد و شواهد، باز هم برمصداق پنهان کردن آفتاب "با دو انگشت" از موجودیت لانه های تروریستی در این کشور چشم پوشی می کنند. چنانکه در نخستین گزارش پنتاگون به کانگرس امریکا پس از اعلام راهبرد تازه برای آسیای جنوبی، آمده است که پناهگاه هراس افگنان در آن سوی خط دیورند، امنیت و ثبات منطقه را تهدید می کند. پنتاگون در گزارش تازه اش به کانگرس امریکا، نوشته است که افغانستان با شورشیانی درگیر است که از بیرون این کشور سازماندهی می شوند. در این گزارش آمده است که در بخش های مرزی افغانستان و پاکستان، گروه های القاعده، شبکه حقانی، لشکر طیبه، تحریک طالبان پاکستان، داعش و جنبش اسلامی ازبیکستان، از پناه گاهی برخوردار استند و پناه گاه های این گروه ها در بخش های مرزی پاکستان ه تند و حضور جنگجویان این گروه ها در افغانستان، امنیت و ثبات منطقه را تهدید می کند. در همین حال، احمد رشید، خبرنگار پرآوازۀ پاکستانی نیز در یک مقاله اش، از پناهگاه های هراس افگنان در پاکستان یاد کرده است و گفته است که ارتش این کشور، با گروه هایی که پاکستان را تهدید می کنند، می جنگد و به گروه هایی مانند طالبان افغان که در جاهای دیگری می جنگند، پناه می دهد. در بخشی از این مقاله آمده است: «علت راهبردی پاکستان برای ادامۀ پشتیبانی از طالبان این است تا از حضور هند در افغانستان جلوگیری کند و نیز در هر گونه توافق سیاسی آینده در افغانستان نفوذ داشته باشد. اما هیچ نشانه یی دیده نمی شود که اسلام آباد ابتکاری را در دست بگیرد، چه برسد به برگزاری گفتگوهای صلح.» اما، پاکستان تنها کشوری نیست که پنتاگون از آن در گزارش تازه اش انتقاد کرده است.  وزارت دفاع امریکا به این باور است که روسیه تلاش های امریکا را در افغانستان به چالش می کشد و ایران نیز به پشتیبانی از طالبان ادامه می هد. در همین حال، شماری از آگاهان نظامی در داخل افغانستان نیز با اشاره به تلاش های روسیه برای ایجاد بن بست در برابر امریکا در افغانستان، تأکید دارند که این دو قدرت هیچ گاهی در افغانستان یکجا کار نخواهند کرد. آگاهان مسایل نظامی بدین باور اند که روسیه می خواهد که همانطوری که خودشان در افغانستان شکست خوردند، امریکا را نیز در این کشور شکست بدهد. در همین حال «ناصر جنجوعه» مشاور امنیت ملی پاکستان طی اظهاراتی اعلام کرد که وجود تروریسم در پاکستان به خاطر همراهی اسلام آباد با آمریکا و کشورهای غربی است. وی افزود: واشنگتن برای مقابله با چین و روسیه کل منطقه را دچار ناامنی کرده است. مشاور امنیت ملی پاکستان در ادامه گفت که کشورش برای مقابله با تروریسم قربانیان زیادی را داده است و اکنون پاکستان در وضعیت بهتری به سر می برد و بسیاری از تجزیه طلبان در ایالت «بلوچستان» این کشور خود را تسلیم دولت اسلام آباد کرده اند.

در عین حال هفتۀ پیش یک هیئت پارلمان پاکستانی در حالی به افغانستان سفر کرد که کابل همواره از عدم همکاری صادقانه پاکستان در زمینه مبارزه با تروریزم انتقاد می‌کند. این هیآت با رهبران حکومت، رئیسان شورای ملی و حامد کرزی رئیس جمهور پیشین دیدار و گفت‌وگو کردند. این هیئت شامل رئیس پارلمان، اعضای پارلمان و شماری از رهبران احزاب سیاسی پاکستان بودند. بر اساس گزارش رسانه‌های پاکستانی، قرار است در اواخر ماه روان میلادی یک هیئت از شورای ملی افغانستان به پاکستان سفر کند. معاون دوم مشرانو جرگه زمان مشخص این سفر را نمی‌گوید اما می‌افزاید که این سفر از قبل پلان شده بود؛ اما پس از حمله انتحاری در چهاراهی زنبق، این سفر به تأخیر افتاد. گفتنی است که این روند مذاکرات ادامه طرح که "آن سوی مرز" نام‌ گذاری شده و در سال ۲۰۱۵ اغاز شده بود، می‌باشد.  ماه پیش هم یک هیئت پاکستانی در دیدار با مقام‌های افغان وعده سپرده بود که به‌خاطر عملی شدن تعهدات پیشین پاکستان در قبال افغانستان بالای آن کشور فشار می‌آورند؛ اما تا هنوز این تعهدات به روی کاغذ باقی است. نزدیک به دو سال می شود که روابط میان کابل اسلام باد تیره‌تر شده‌است. کابل ادعا دارد که پاکستان به تروریستان پناه داده و به‌خاطر تأمین صلح در افغانستان همکاری نکرده‌است. رئیس جمهور غنی نیز بارها گفته است که نخست با پاکستان صلح می‌کند و بعداً با طالبان.  با این همه شماری از کارشناسان افغان می‌گویند که این گونه سفرها نمایشی است و پاکستان از دنبال اهداف‌اش در قبال افغانستان عقب نشینی نمی‌کند. این در حالی است که در این اواخر حامد کرزی رئیس جمهور پیشین بار ها تلاش کرد تا دولت تا دولت پاکستان علمای این کشور را به صدور فتوا علیه گروه طالبان متقاعد کند؛ اما تلاش‌هایش با شکست روبرو شد. این درخواست بار دیگر از سوی اشرف غنی نیز مطرح شده است. روزنامه دان در گزارشی نگاشته است که در سفر ماه گذشته لوی درستیز پاکستان به کابل، اشرف غنی از جنرال قمر جاوید باجوه خواسته بود تا علمای پاکستانی علیه گروه طالبان فتوا صادر کند. سفر این هیآت پس از سفر وزیر دفاع امریکا صورت می گیرد که وی در گفت و گو با مقام های اسلام آباد گفته بود که دیگر برای امریکا تروریزم و خوب و بد معنا ندارد و در صورتی که پاکستان لانه های تروریستی را از میان نبرد و شبکۀ حقانی را سرکوب نکند. امریکا ناگزیر است تا آی اس آی  و شماری از اعضای ارشد این شبکۀ جهنمی را شامل فهرست سیا کند. این اظهارات میتس در واکنش مشاور امنیت پاکستان آشکار شد که گفت هدف امریکا ادامۀ جنگ در منطقه است.

این در حالی است که مردمان دو کشور از سال های  زیادی بدین سو در آتش انتقام و اهداف نظامیان پاکستان می سوزند. چنانکه شازیه ماری، عضو هیات پارلمانی پاکستان در سفرش به کابل گفت: "مردمان دو کشور غم و اندوه مشترک دارند و ما از دردی که مردمان دو کشور همه روزه متحمل می‌شوند آگاه استیم و آن را با گوشت و پوست خود درک می‌کنیم. ما هم اکنون با یک شرایط خیلی خطرناک در پاکستان رو به رو استیم. به همین دلیل ما می‌خواهیم در برابر این مشکل‌ها، یکجا با ما مبارزه کنید و ما را در این شرایط خیلی دشوار تنها نگذارید". به باور خانم ماری، برای یک پاکستان مرفع و باثبات، یک افغانستان مرفع و باثبات نیاز است و "راه حل در دست مردمان دو کشور است". به باور وی "درست است که اعتماد میان دو کشور کاهش یافته است و این یک ماموریت آسان نیست، اما به زمان نیاز دارد. اما او تاکید کرد که: " تمایل و خواست مردمان دو کشور برای داشتن روابط خوب است و بویژه این حرف او که گفت، من نمی‌توانم بگویم همه  کارهای پاکستان خوب یا بد است، اما آنچه نیاز است دوستی و محبت میان دو کشور است". از این اظهارات محافظه کارانۀ خانم ماری آشکار می شود که مردم پاکستان حالا به سیاست های نظامی گرانۀ دولت شان متوجه شده اند و از آن می توان به فال نیک تعبیر کرد و اما هنوز زود است که به صداقت نظامیان پاکستان باور کرد؛ اما در این میان این اظهارات خانم ماری " یکجا با ما مبارزه کنید و ما را در این شرایط خیلی دشوار تنها نگذارید” قابل فهم است و به درمانده گی های مردم پاکستان می توان متوجه شده که چگونه در چنبرۀ نظامیان این کشور گیر مانده اند. گفتنی است که در چند سال اخیر رابطۀ بازرگانی و ترانزیتی افغانستان و پاکستان به دلیل ایجاد مشکل‌ فرا راه بازرگانان افغان از سوی پاکستان، استفاده از این موضوع به عنوان آله‌ی فشار سیاسی بر کابل، چند بار بستن مرز‌ها از سوی این کشور و مورد‌های دیگر، کاهش یافته است. از سوی دیگر رابطه‌ی بازرگانی و ترانزیتی افغانستان از طریق دهلیزهای هوایی و زمینی و حتا دریا، بندر چابهار، با هند، ایران و همسایه‌ی شمالی افغانستان، سبب نگرانی پاکستان شده است. آگاهان سیاسی و نظامی با توجه به سفر های ناتمام و بی نتیجۀ مقام های افغان  به پاکستان و وعده های پیشین پاکستان، این نشست ها را بی نتیجه می خوانند و  استدلال می کنند که پاکستان به وعده های خود عمل نکرده و نخواهدکرد و این نشست ها را فریب می خوانند. هرچند مقام های افغان، هدف این نشست را همکاری راستین در امر مبارزه با تروریزم و همآهنگی میان نیرو های امنیتی افغان و پاکستانی عنوان کرده اند و اما آگاهان به این وعده های اسلام آباد به دیدۀ شک می نگرند. و با اشاره به نگرانی های حکومت افغانستان مبنی بر وارد شدن تروریستان از خاک پاکستان و حمله های راکتی این کشور به افغانستان، می گویند، پاکستان هرگز حاضر نیست تا به نگرانی های حکومت افغانستان پایان بدهد و از صدور تروریزم خود داری کند. درحالی که این فراتر از صلاحیت سیاستمداران ملکی پاکستان می باشد. یاهو

 

 


بالا
 
بازگشت