بصیرهمت

ترجمه وتدوین :بصیر همت

اکتوبر – 2016

مانچستر – انگلستان

وضع سیاسی – نظامی افغانستان

بعد از پانزده سال حضور وسیع نظامی ایالات متحده و ناتو

 

- با روی کار امدن بارک اوباما در 2008، در میان تحلیلگران و افکار عمومی امیدی در جهت تغیر سیاست های اشغالگرانه و هژمونی طلبی امریکا بیشتر گردید .مگر طی دو دوره موجودیت اوباما در قصر سفید ، در عمل تداوم سیاست های هژ مونی گرایانه امریکا البته با تکتیک های جدید منجر به نا امن تر شدن و بی ثباتی سیاسی – نظامی و تقابل بیشتر قدرت های بزرگ گردید ه است.

- طی پانزده سال جنگ بر علیه تروریزم که توسط امریکا و ناتو دنبال میگردد این جنگ توام با اشغال کشور ها، کشتار اهالی توسط هواپیماهای بدون سرنشین و عدم داشتن یک پلان دقیق و موثر جهت تامین ثبات امنیت و رفاه و انکشاف اجتماعی در این کشور ها است. در نتیجه این  اشغال و مداخله و حملات خونبار بر این کشور ها در بیش از 15 سال، گروه های تروریستی بیشتر از پیش رشد و توسعه یافت .اشغال افغانستان،عراق ،حملات مرگبار ناتو بر لیبی و سقوط قذافی و بی ثبات سازی سوریه و تقویه ماشین جنگی اسلامیست های رادیکال دراین کشور،منجر بر ایجاد، تقویه و رشد اسلام رادیکال و گروپ های تروریستی در سراسر جهان و رشد دراماتیک انها از شرق میانه تا شاخ افریقا، اروپاو  جنوب اسیا گردید .

- طی پانزده سال پالیسی "مبارزه بر علیه تروریزم" که از جانب غرب دنبال میگردد  در حالیکه نتوانسته است تروریزم را تضعیف سازد، در عوض  رویارویی قدرت های نیرومند جهان از جمله روسیه ، ایالات متحده و چین امنیت جهان را مورد تهدید قرار داه است و ادامه این رویارویی ها جهان را به یک جنگ اتمی میکشاند .

پانزدهمین سالروز حملات نظامی ایالات متحده و ناتو  بر فراز کابل، کندهار و سایرمحلات تمرکز طالبان و القاعده در 17 اکتوبر 2016 تکمیل گردید .طی چندین سال بعد از سقوط طالبان بیش از 100 هزار تن از قوت های امریکایی در افغانستان حضور داشت و اکنون با خروج بخش عظیمی از انها،در مجموع 13000 تن از قوت های ناتوکه 8500 تن انانرا قوت های  ایالات متحده تشکیل میدهد  ،دراین  کشور باقیست .

در نخستین روز های سقوط طالبان وا یجاد دولت جدید افغانستان، مسایل سیاسی – نظامی ساده بنظر میرسید.طالبان سریعا سقوط نمودند و توام با یک انارشی کشور را ترک نمودند .قوت ها و افراد القاعده نیز بجانب کوه های قد کشیده توره بوره و دره های پر پیچ دو طرف مرز دیورند فرار نمودند.مگردیری نگذشت که  این قوت های شکست خورده طالبان و القاعده در داخل قلمرو پاکستان دوباره سازماندهی، متشکل، تجهیز و اموزش داده شدند و تنور جنگ را در افغانستان روز تا روز داغتر ساخته ووضع متشنج کنونی را بار اورده اند. گروپ های طالبان در داخل پاکستان بکمک سازمان استخباراتی پاکستان و نظامیان کار کشته این کشور به ساختن مواد منفجره ازجمله ساختن انواع بم ها و کمربند های انتحاری اشنا شدند و مهارت های خاص نظامی را اموزش دیده وتا اکنون  می بینند.

وضع کنونی در افغانستان  از برخی جهات مشابه به خروج قوت های شوروی در سال 1989 بعد از 10 سال حضور وسیع نظامی شان در افغانستان ، هم مانند است.بعد از خروج قوت های شوروی از این کشور ، دولت دکتور نجیبالاه با کنترول مراکز ولایات و شهر ها توانست مستقلانه  مدت سه سال الی 1992 مقاومت نماید.با حمایت دوامدار پاکستان از طالبان و سایر گروپ های تروریست ،عدم موفقیت ایالات متحده  و ناتو در محو تروریزم ،اکنون نیز معلوم میگرددکه همان سناریوی قبلی در حال فلم سازی و امدن بر روی صحنه است. نظامیان پاکستان همین اکنون در حمایت طالبان قرار دارند و طالبان در تلاش اند تا ساحات و مناطق یبیشتری  را بخصوص در امتداد سرحد پاکستان و ولایات شمالشرقی افغانستان تحت کنترول در اورند .

هزاران تن از جنگجویان طالب در اطراف شهر ها ولسوالی ها و قریجات افغانستان با نیروهای دولتی در جنگ و خونریزی اند .همه روزه نیروهای طالبان در تلاش تصرف شهر ها ولسوالی ها و قریجات اند .سقوط خونبار کندز در سال گذشته و تصرف بخش های از این شهر در این روزها، دست بدست شدن ولسوالی ها بدست دولت و طالبان در ولایات بدخشان ،کندز، بغلان ،هلمند و ننگر هارو سایر ولایت ، انفجار بم های انتحاری در نواحی مختلف شهر کابل و حملات خونبار طالبان بر شاهراه ها بر یک امر عادی مبدل گردیده است.ارقام تلفات ارتش و پولیس ملی و پرسونل امنیتی تکان دهنده است.مردم همه روزه در محلات مصروف بخاک سپاری قربانیان این جنگ بی معنی و دوامدار اند.

همین اکنون در حدود ¼ قراو قصبات افغانستان واز 400 ولسوالی موجود کشور در حدود 90 ولسوالی تحت نفوذ طالبان قرار دارد .در حالیکه رقم رسمی نیروهای قوای مسلح افغان به تعداد 320 هزار تن گذارش شده با وجود این رقم درشت، توانمندی رزمی این نیروها سوال بر انگیز است. پیشروی اخیر طالبان بر شهر ها وولسوالی ها نشان داد که بدون حمایت هوایی امریکا ارتش افغانستان به تنهایی توانمندی جلو گیری حملات طالبان را ندارد.

صد ها تن از شهروندان بیگناه قربانی حملات کور بم های انتحاری و حملات هواپیماهای نظامی امریکا و دولت میگردند.هزاران تن از اهالی بیدفاع در محلات مجبور به ترک خانه و کاشانه شان گردیده اند.ساحه فعالیت امداد گران بینالمللی تنگتر و مشکلتر میگردد. رقم مهاحران افغان بخارج رو به افزایش است ،تنها در سال جاری بیش از 200 هزار افغان کشور را ترک و با تحمل رنج های فروان خود را به کشور های اروپایی رسانیدند .مگر حالا اتحادیه اروپا اعلام داشته که بیش از 60 فیصد این مهاجرین را که در خواست مهاجرت شان رد شده دوباره به افغانستان بر میگرداند که با کمال تاسف این توافق را رییس جمهور افغانستان با اتحاد یه اروپاامضا نموده است که مایه تاسف است.

 تجاران و سرمایه گذاران در حالت بی اعتمادی بر حال و فردای کشور بسر میبرند و برخی ها هم سرمایه و فامیل شانرا به طرق مختلف از کشور خارج می نمایند.وضع سیاسی در حال بی ثباتی است .دو رهبر ایتلافی دولت، غنی و عبداله، با ادامه مخاصمت و بی اعتمادی، هرکدام در صدد تقویه موقعیت  خود و حامیان خویش اند و بر سر تقسیم قدرت در نزاع اند. اختلاس، رشوه و سوء استفاده از دارایی عامه،به فرهنگ دولت داری در این کشور مبدل گردیده واختلافات قومی ، لسانی و مذهبی به دانه سرطان و مرض کشنده تبدیل شده است.

اخیرا نهاد امریکایی موظف در امور مصارف امور بازسازی افغانستان "سیگار" در نامه ارسالی اش به پنتاگون ،از وزارت دفاع امریکا خواسته تا توضیح دهد که "تفاوت میان توانایی نیروهای امنیتی افغان و شمار واقعی انها سوال بر انگیز است، ایا وزارت دفاع امریکا برای جلوگیری از ضایع شدن پول امریکا تدابیر لازم را در هزینه سربازان خیالی در دست دارد یانه".این سازمان سوال نموده است که چگونه هزاران سرباز و پولیس افغان که اصلا وجود خارجی در قطعات و مراکز نظامی و صحنه های نبرد ندارند مگر هنوز هم از معاش و امتیازات شان بر خوردار اند.در راپور سیگار امده است که تنها در ولایت هلمند نیمی از 26 هزار سربازی که برایشان معاش و حقوق تعین گردیده اصلا وجودخارجی و حضور نظامی  ندارند و حقوق و امتیازات انها به جیب مسیولین فاسد میرود.

چندین سال است که افغانستان بالا ترین رقم کمک های مالی و پولی جامعه بینالمللی را دریافت می نماید که بعد از نوار غزه و ویست بانک در فلسطین و کشور لایبیریا، افغانستان کشوریست که از رقم بالای کمک های جامعه بینالمللی مستفید میگردد.در مجموع تنها امریکا نزدیک به 500 ملیارد دالر از سال 2002 تا کنون در عرصه نظامی و ملکی در این کشور بمصرف رسانیده است که البته رقم عمده این پول در عرصه عملیات ها و سایر مصارف نظامی خود شان بمصرف رسیده وامریکایی ها  ازجمله این رقم در حدود 113 ملیارد ان را مصرف باز سازی افغانستان نموده اند.

از کمک های جامعه جهانی برای بازسازی افغانستان ،بنا بر عدم موجودیت یک پلان دقیق دولتی، بیداد فساد و سوئ استفاده، معاشات و مصارف در حد بالای مشاورین و خارجی های مسیول ، استفاده درست در جهت رفاه همگانی مردم و باز سازی جامعه بعمل نیامد که در نتیحه این کشور همین اکنون فقیر ترین و محتاج ترین کشور در سطح جهانی باقیمانده است. بیش از 10 ملیون نفر در خط پایین فقر زنده گی می نمایند، بر اساس راپور بانک جهانی در حدود ¾ نفوس این کشور بیسواد باقیمانده است.

چند مثال کوچکی از این مصارف بیجارا  بعنوان نمونه از گذارش" سیگار"میتوان ذکر نمود.به تعداد 10 الی 15 تن   از نیرو های امریکایی که در افغانستان فعالیت داشتند ، 150 ملیون دالر برای کرایه منازل رهایشی و تامین امنیت در کابل و سه شهر دیگر افغانستان ،هرات، مزار و جلال آبادمصرف نموده اند .در حالیکه این کارمندان میتوانستند از پایگاه های نیروهای امریکایی استفاده نمایند. ویاجهت ساختمان یک پمپ گاز در شهر شبر غان 43 ملیون دالر بمصرف رسیده در حالیکه ساختمان چنین پمپی در افغانستان صرف 500 هزار دالر مصرف دارد.

طی پانزده سال بعد از فرار رهبران و افراد طالبان به پاکستان، هزاران جوان در کمپ ها و مراکز اموزشی در پاکستان شستشوی مغزی گردیدند ، رادکالیزه شدند و به افغانستان کشمیر و کشور های شرق میانه اعزام گردیدند . از جمله احمد خان رحیمی مسیول سلسله انفجارات شهر نیویارک و نیوجرسی در امریکا کسی بود که چندین ماه را در یکی از مدارس تحت کنترول طالبان در کویته سپری نموده بود.با وجود اینکه پاکستان سالها است از حمایت بیدریغش از تروریزم انکار میورزند مگر حالا همه جهان میدانند که طالبان مدتها است توسط سازمان استخباراتی پاکستان اموزش تجهیز کمک مالی و تسلیحاتی میشوند .همچنانکه جورج دبلیو بوش نتوانست و یا اصلا نخواست پاکستانرا متقاعد سازد تا از حمایت طالبان والقاعده دست بردارد ،اوباما نیز طی دو دوره حکومتش نتوانست پاکستانرا از حمایت طالبان  منصرف سازد.

رهبر القاعده بن لادن در نزدیکی اکادمی نظامی پاکستان مورد حمله قرار گرفت. معاون وی و اکنون رهبر القاعده الظواهری تا هنوز در پاکستان زنده گی می نماید.همچنا ن همه رهبران ردیف بالای طالبان در بهشت امن پاکستان زنده گی می نمایند.جنرالان و افسران متقاعد پاکستانی توسط هیلیکوپتر ها به ساحات مختلف پرواز می نماید تا طالبان را اموزش نظامی دهند.چنانچه در یک هیلیکوپتری که در ماه اگست امسال در ساحه تحت کنترول طالبان سقوط نمود 6 تن از پرسونل متقاعد نظامی پاکستان با یک پیلوت روسی در شرق افغانستان در این هیلیکوپتر بودند.

انچه مایه تعجب و سوئ اعتماد افغانها بر امریکا است، اینست که در صورتیکه امریکا و ناتو صادقانه خواهان شکست طالبان و محو تروریزم در منطقه است، چگونه از حمایت بی باکانه و دوامدار پاکستان از طالبان ،شبکه حقانی و سایر گروپ های تروریستی چشم میدوزد و این جنایت پاکستان را نادیده میگیرد. پایان

 

 

 


بالا
 
بازگشت