مهرالدین مشید

 

مرکز عدلی و قضایی برای به محاکمه کشاندن فساد پیشگان بزرگ یا مانور فیشنی تر برای فربهی مفسدان
 

مبارزه با فساد، محاکمهء مفسدان کلان درون دستگاهی و به محاکمه کشاندن بیرون دستگاهیان فساد پیشگان بزرگ است که به مثابه قدرت های موازی هر از گاهی در برابر دولت به مانور پرداخته اند و دولت را به چالش کشانده و حتا ارادهء نیم بند حکومت را برای مبارزه با فساد به چالش برده اند. از این رو محاکمه کردن زورمندان فاسد شامل فرماندهان پیشین جهادی و غاصبان بزرگ زمین بزرگترین چالش در برابر حکومت افغانستان بوده است که حتا عرصه را برای غارت های کلان برای لیبرال ها و تکنوکرات های از غرب آمده نیز فراهم کرد که با تاسف حکومت ها بویژه در یک و نیم دههء اخیر بجای مبارزهء شفاف و واقعی برای محو فساد و محاکمهء مفسدان به مصلحت های کشنده تن داده و صرف به مانور های سیاسی برای مبارزه با فساد پرداخته است. این رویکرد سبب فربه تر شدن مفسدان شد و فساد پیشگان بزرگ قدرتمندتر شدند و به شبکه های کلان مافیایی بدل شدند و در طیفی وسیع در تار و پود جامعهء ما رخنه کرده اند. این مفسدان در لایه های متفاوت و گونه گون شکل گرفتند و احراز موقعیت کردند. مبارزه با مفسدان زمانی دشوارتر شد که فساد پیشگان بزرگ در بیرون از دایرهء حکومت با در تن کردن لباس تقدس با تاسف که به دزدی های شان رنگ جهادی دادند و دزدی های شان را در لاک تقدس پنهان کردند که به مثابهء تابو ها در برابر حکومت و قوانین نافذهء کشور عرض اندام کردند. راستی هم مبارزه با این بلعم باعور که دستان قارون و فرعون را از پشت بسته اند و حتا از فتوای شرعی برای پوشاندن و توجیهء دزدی های شان نیز دریغ نکرده اند و نمی کنند و حتا با پر رویی تمام  دزدی های شان را با قیافه های خیلی مقدس وارونه نمایی می کنند که این وارونه نمایی ها حتا دستان حکومت را برای محاکمهء آنان از پشت بسته و به رویکرد فراافگنی از فساد و محاکمه مفسدان بدل کرد. فساد و مفسد چنان لاک فولادین بر تن کرد که هرگز تبر حکومت به بدن آنان درز نیاورد.  در این مدت تا حال ده ادارهء موازی برای مبارزه با فساد در کشور ایجاد شد که بجای مشکل گشایی مبارزه با فساد را پیچیده و دشوارتر کرده است. در این شکی نیست که شماری از این اداره ها کار هایی انجام دادند و دست کم دوسیه سازی هایی کردند و شماری مفسدان معزز را هم افشا کردند که کار های مرحوم لودین در این عرصه قابل تحسین است و اما به نسبت نبود ارادهء سیاسی برای محاکمهء مفسدان و دستور های جناب کرزی که دزد را به دزدی ترغیب میکرد و صاحب خانه را می گفت خبردار.  این دوسیه ها پیهم در الماری های لوی سارنوالی انبار شدند. امیدواری ها برای محاکمهء مفسدان زمانی چون زنگوله های یخ ذوب شد که آقای کرزی گفت؛ دزدی کنید و اما پول ها را به بیرون نبرید، در واقع زنگ چور را به صدا درآورد و مفسدان حتا از دغدغهء محاکمه خاطر جمع شدند؛ بویژه پس از آن که حکومت کرزی به اساس مصوبه یی بررسی روی دوسیه های مفسدان را قدغن قرار داد و دوسیه های مفسدان حفظ شدند که به گفتهء سخنگوی لوی سارنوالی حالا شمار شان به ۴۵۰ دوسیه رسیده است و گفته می شود که در میان آنها هژده دوسیه مربوط به دزدی های میلیون ها دالری است؛ اما هنوز معلوم نیست که آیا دوسیه های کلان اختلاس میلیون ها دالری سامان و آلات شفاخانهء سردار محمد داوود و یک میلیارد دالری قرارداد های وزارت دفاع و داخله و قضایای مکتب های خیالی، کلینیک های خیالی و پولیس خیالی و ده ها ساختار های خیالی دیگر و غاصبان بزرگ زمین شامل آنها است یا خیر.

سارنوالی پس از شانزده سال سکوت در برابر مفسدان را شکسته و با ارایه ۴۵۰ دوسیهء مقام های ارشد سخن از ارادهء سیاسی حکومت برای محاکمهء فساد پیشگان بزرگ می زند و باب جدیدی را برای محکمهء فساد پیشگان نامدار و با نشان گشوده است که این دوسیه ها شامل اختلاس های کلان اند. قرار است این دوسیه ها به مرکز عدلی و قضایی منتقل و دوباره بررسی شوند. به گفتهء سخنگوی سارنوالی بررسی ها روی این دوسیه ها تکمیل نشده و باید تکمیل شوند و هرچند گفت که شماری از این مفسدان در خارج از کشور اند و از چند و چون بازگرداندن آنان چیزی نگفت
حالا که دوسیه های فساد پیشگان بزرگ به مرکز عدلی و قضایی منتقل می شوند. گفته شده که در این مرکز یک گروپی از سارنوالان نیکنام مجرب در کنار یک گروپی از قاضی های خوش نام و پاک توظیف شده و از سوی پولیس خاص محافظت می شود. گفته می شود که این افراد بربنیاد اصلاحات اخیر در لوی سارنوالی و ستره محکمه برگزیده شده اند و از متن اصلاحات جدید بر خاسته اند . این مرکز دوسیه های وزیران، معینان و سایر مقام های ارشد را بررسی میکند و پس از بررسی دوسیه های آنان به ادارهء قضایی این نهاد منتقل و فیصله می شوند. هم چنان گفته می شود که دوسیه های غصب زمین نیز شامل کار این مرکز است .گفته می شود ترتیباتی در این مرکز اتخاذ شده که حتا رییس جمهور و رییس اجراییه در آن نفوذ کرده نمی توانند. این اداره در حالی آغاز به کار می کند که پیش از این ده مرکز مبارزه با فساد به گونهء اداره های موازی ایجاد شده اند و اما ناکام مانده اند. گفته می شود که ادارهء نظارت برای مبارزه با فساد منحل می شود و ادارهء کمیتهء مبارزه بافساد که دارای کادر های خوب است، مرکز عدلی و قضایی را همکاری خواهد کرد. خوش بینی هایی وجود دارد که این اداره پس از ایجاد یک سلسله اصلاحات در لوی سارنوالی و ستره محکمه تشکیل شده و امید است که به موفقیت هایی نایل آید و اما هنوز زود است که به ارادهء سیاسی و قاطع حکومت برای محاکمهء مفسدان باورمند بود. بنا بر این هنوز پیش از وقت است که به کار این اداره ابراز خوش بینی کرد . هرچند رییس جمهور غنی حین افتتاح این مرکز به قاطعیت و استقلال آن اشاره کرد گفت که هر سه رکن دولت به کار آن حق دخالت را ندارند و دلیل به تاخیر افتادن افزایش فساد در لوی سارنوالی و قضا و علت تشکیل این مرکز را ایجاد اصلاحات در هر دو اداره یاد کرد. وی تشکیل این اداره را گامی برای تحکیم قانونیت در کشور عنوان کرد. وی گفت که کار این مذکز از خود او آعاز می شود و هیچ کس در برابر این مرکز مصوء نیت ندارد. حال مردم افغانسنان لحظه شماری دارند که این مرکز هرچه زودتر کار عملی را آغاز کند و از ارگ باید آغاز کند. به موضوع مکتب های خیالی پرداخته و آقای وردک را مورد بازپرس قرار بدهد و موضوع رشوت ده میلیون دالری به آقایان اتمر و زاخیلوال به گفتهء ویکی لکس در پیوند به مسکوت نگهداشتن افتضاح کلان مالی کابل بانک را بررسی کند و بعد به هژده دوسیهء کلان فساد وزیران پبشن بپردازد؛ اما بسیاری نهاد های ناظر بر مبارزه با فساد حکومت تشکیل این این مرکز را نمایشی می خوانند؛ زیرا مجازات افراد یادشده از سوی ارگ و سپیدار ناممکن است.

دیده شود که این اداره جنرال های کلان وزارت دفاع را که در دزدی تیل دست دارند و در فساد یک میلیارد دالری دخیل اند و یا وزیران پیشین و برحال که در فساد اداری کلینیک های خیالی، مکتب های خیالی، پولیس خیالی و سایر موارد فساد کلان دست دارند، به محاکمه خواهد کشاند یا خیر و یا این که این اداره هم ابزار تبلیغاتی دولت برای صفایی دادن به نشست های وارسا و بروکسل خواهد بود که پس از نشست های یادشده همه چیز مانند گذشته به حال خود باقی خواهند ماند. یا این که این اداره به چند کار نمایشی مبادرت خواهد کرد و چند فساد پیشهء درجه آخر را زیر نام فساد پبشگان بزرگ به قربانی خواهد گرفت و بالاخره ”نه چرکی خواهد بود و نه پریکی”. ممکن حکومت بالاخره تصمیم گرفته تا برای مبارزه با فساد و ایجاد اصلاحات در آستانهء برگزاری کنفرانس های بروکسل و وارسا اقدام های عملی را انجام بدهد؛ اما این که در چه سطحی خواهد بود، هنوز نمی توان آن را به داوری گرفت؛ زیرا ترس آن می رود که این اداره هم به ابزاری برای مانور های سیاسی حکومت و خاک افگندن به جشم جهانیان در آستانهء برگزاری کنفرانس های یادشده بدل شود . در این میان یک چیز مایهء امیدواری است که لوی سارنوال برای نماینده گان مجلس و مردم افغانستان تعهد سپرده است که با مفسدان می رزمد و آنان را محاکمه می کند. هرگاه لوی سارنوال به این تعهد خود عمل نکند، در واقع خود را در برابر مردم افغانستان خواهد یافت و من یقین دارم که لوی سارنوال به خواست مردم افغانسنان ارج می گذارد و هنوز یارای نه گفتن در برابر قدرت را دارد و به یقین که قدرت زبون تر از آن است که آن را به بهای قبول ذلت و شکست شخصیتی خود معاوضه کند. حال لوی سارنوال در برابر آزمون بزرگ قرار گرفته است و رهایی از این آزمون برای او دشوارتر از عبور از هفت خوان رستم است و اما آنگاه که انسان اراده کند، کوه ها از هیبت تصمیم اش فرو می ریزند و دیوار های فولادین در برابر ارادهء او ذوب می شوند. از همین رو است که ارادهء انسان شبه ارادهء خدا است ؛ البته در صورتی که او انسانی عمل کند و ارادهء انسانی از او به ظهور برسد. بدون تردید چنین اراده، ارادهء یک فرد نه؛ بلکه ارادهء مردم است و این اراده را زور مردم خوانند که زور مردم بصورت قطع زور خدا است. حال با جناب لوی سارنوال است که برای محاکمه کردن فساد پیشگان بزرگ به اراده یی متوسل می شود که تجسم عینی قوت مردم و زور خدا است و یا این که پایش در عسل قدرت می چسپد و در شیرینی آن پادرگل می ماند و رنگ می بازد. در حالی که او برای اتمام حجت در برابر مردم تعهد دارد و پاسداری از این تعهد صدها بار گرانسنگ تر از ماندن در قدرت است که به بهای کشتن شخصیت او بیانجامد.

.به هر حال هرچه باشد مردم افغانستان آغاز کار این مرکز را فال نیک گرفته و برای اقدام های عملی و جدی آن لحظه شماری می کنند و برای دست اندرکاران این مرکز از خداوند توفیق مزید می خواهند تا به بهای سنگ بستن در شکم ها مبارزهء شان را به گونهء سازش ناپذیر بر ضد فساد پیشگان بزرگ تا کشاندن آنان به پایه های دار آغاز و به گونهء خستگی ناپذیر ادامه بدهند و در این راه استقامت کنند تا نشود که خدای نخواسته چون گرداننده گان اداره های گذشته در برابر روی نازک دالر نه تنها سر که پا ها را هم خم کنند و اقدام های شان تحت شعاع پول و سفارش قرار بگیرد و این مرکز هم به پرتگاهء ترکستان ناکامی ها بیافتد.یاهو

 

 

 

 


بالا
 
بازگشت