بصیرهمت

 

اروپا  و بحران پناه جویان

 

  انچه در هفته گذشته در  سر خط اخبار و جراید المان قرار داشت گفتار وگن کنشت بود که " مسیول فرار ملیون ها انسان از زاد گاه شان کسانی اند که خاور میانه را با بمباردمان های هوایی ، تخریب مناطق با حملات هواپیماهای بدون سرنشین، ارسال اسلحه و ایجاد بی ثباتی سیاسی اگاهانه برای مردمان این مناطق به جهنم مبدل نموده اند . اگر دولت المان کوچکترین جرات نشان می داد باید امریکا را بعنوان عامل اصلی پیدایش غمنامه اواره گان اعلام می نمود."

با اشغال عراق در 2003، بمباردمان هوایی ناتو در 2011 بر لیبی که بقیمت جان هزاران تن لیبیایی و تخریب نهاد های اساسی نظامی و اقتصادی این کشور، رژیم قذافی را سرنگون نمود، ادامه جنگ در افغانستان و ادامه تراژدی انسانی در سوریه ،جنگ یمن و نا ارامی ها در جنوب سودان باعث گردیده تا مردمان این مناطق بی ثبات و نا امن بمنظور نجات جان خود و فامیل شان، راهی ابهای کشنده مدیترانه گردند .اکنون رقم پناه جویان ناشی از جنگ و بی ثباتی در جهان به بزرگترین رقم بعد از جنگ جهانی دوم رسیده  است.

بر اساس راپور سازمان ملل در 28 اگست 2015، الی اخیر سال 2014 به تعدا بیش از 300 هزار پناه جو،آبهای  مدیترانه را جهت رسیدن به کشور های اروپایی عبورنموده اند  که رقم این پناه جویان الی اخیر سال 2015 به حد نیم ملیون میرسد. مطابق ارزیابی سازمان ملل صد ها هزار دیگر در سال 2016 به رقم این پناه جویان خواهد افزود.

مردمان جهان طی چند ماه اخیر از طریق رسانه ها شاهد مرگ انعده سیه بختانی بشمول زنان و کودکان  بودند که بخت یاری شان نکردو در میان امواج خروشان در یای مدیترانه در سواحل یونان و ایتالیا و ترکیه طعمه مرگ گردیدند.تنها در جریان امسال ، 2015، بیش از 3000 تن ازپناه  جویان در دریای مدیترانه غرق گردیدند. نمونه دلخراش این تراژدی انسانی را میتوان در مرگ یک فامیل سوریایی کردی تبار تجسم نمود که خانم و دو طفل معصوم این فامیل در سواحل ترکیه که راهی یونان بود،یکجا با تعدادی دیگر از همراهان  شان غرق گردیدند .درد اور ترین صحنه این تراژدی همان لحظه ای است که امواج خشمگین بحر، جسد کودک سه ساله این فامیل را به لب ساحل میکشاند و طفلک مانند گودی در لب بحر بر روی  ریگ های ساحل خاموش افتاده است . در 27 اگست صد ها تن پناه جوی لیبیایی در حادثه اسفناک دیگری در ساحل بحری لیبی به استقبال مرگ رفتند . تعداد دیگری از پناه جویان سوری در شاهراهی در اطریش در داخل کانتینری مرده یافت شدند .

هجوم بی سابقه پناه جویان به ابهای ساحلی یونان و ایتالیا و ترکیه و عبور انها به سرحدات هنگری و صربستان و بعدا ورود هزاران تن انان به جرمنی حالا کشور های خط مقدم اتحادیه اروپا را مجبور ساخته است تا تدابیر شدید بمنظور جلوگیری از پناه جویان در سر حدات خویش اتخاذ نمایند. هنگری که در نخست برای تعدادی از اواره گان اجازه دخول به کشورش داد،  بعد از مدت کوتاهی دیوار ضخیم صعب العبور را بر سر حد ات خویش اعمار نمود و جرمنی به اعزام قوت های نظامی اش در سرحدات خویش اغاز نموده است. اتحادیه اروپا طی چندین هفته مذاکرات تا هنوز نتوانسته است به توافقی در زمینه توذیع  سهم معین از پناه جویان برای کشور های عضو این اتحادیه به فیصله ای برسد. مگر کمیسیون شورای اروپا اماده گی اش را جهت تامین محل امن برای 120 هزار پناه جو در مراکز عمده دخول پناه جویان چون ایتالیا، یونان و هنگری اعلام نمود . جرمنی مبلغ 6 ملیارد یورو را بمنظور مصارف پناه جویان اختصاص داده است.  امریکا که منبع اصلی بمباردمان ها، سرنگونی رژیم ها ،بی ثباتی کشور های چون لیبی، عراق و سوریه است ،بعد از هفته ها خاموشی در برابر مسیله پناه جویان،اماده گردیده است تا صرف 20 هزار پناه جوی سوری را انهم در طی پنج سال بپذیرد.

روزنامه واشنگتن پست در شماره هفته گذشته اش نوشت " اروپا  به تنهایی نمیتواند این تراژدی را حل نماید . این تراژدی که منبع ان بی ثباتی دوامدار افغانستان، عراق، سودان، لیبی و اکنون عمدتا سوریه است ." روزنامه نیویارک تایمز نیز چنین نوشت " ریشه این تراژدی در نا ارامی های دوامدار سوریه، لیبی ، عراق.....نهفته است و اروپا به تنهایی نمیتواند از عهده ان بدر اید.".  انچه در هفته گذشته در  سر خط اخبار و جراید المان قرار داشت گفتار وگن کنشت بود که " مسیول فرار ملیون ها انسان از زادگاه شان کسانی اند که خاور میانه را با بمباردمان های هوایی ، تخریب مناطق با حملات هواپیماهای بدون سرنشین، ارسال اسلحه و ایجاد بی ثباتی سیاسی اگاهانه برای مردمان این مناطق به جهنم مبدل نموده اند . اگر دولت المان کوچکترین جرات نشان می داد باید امریکا را بعنوان عامل اصلی پیدایش غمنامه اواره گان اعلام می نمود."

یقینا ای تراژدی عمدتا در ستراتژی متکی بر منافع توسعه جویانه ایالات متحده و متحدین ستراتژیک اروپایی و عربی اش نهفته است که با مداخله مستقیم در کشور ها بخاطر تغیر رژیم های غیر دلخواه ایالات متحده به رژیم های که منافع امریکا را در منطقه تامین نمایند  نهفته است، تا بوسیله رژیم های وابسته بر منافع امریکا و متحد ینش در منطقه ، ایالات متحده بتواند ستراتژی تحکیم رهبری اش را در عرصه مار کیت های کلیدی تجارتی، منابع عمده مواد خام و انرژی بخصوص در منطقه غنی از انرژی و مواد خام شرق میانه پیاده نماید.

ادامه چند دهه جنگ در افغانستان که تحت نام "مبارزه بر علیه تروریزم " براه انداخته شد ه و خاتمه ای در ان دیده نمیشود، جنگی که توسط ایالات متحده در عراق به بهانه "سلاح کشنده کیمیاوی " براه انداخته شد و باعث مرگ هزاران تن و   ملیون ها تن دیگر چه در داخل و چه در خارج عراق گردید و این کشو را به چنگال خونین سکتاریزم قومی مذهبی و هیولای داعش اسیر گذاشت ، حمله سه ماهه هوایی ناتو که تحت عنوان " کمک بشر دوستانه " و " دفاع از دموکراسی"  جهت سقوط قذافی در لیبی صورت گرفت و باعث مرگ بیش از 100 هزار تن و  اواره ساختن 2 ملیون   از مردم لیبی گردید ،این کشور را به بی ثباتی سیاسی و در گیر خونبار ترین جنگ قومی تبدیل نموده است  و لیبی اکنون به صحنه جنگ میان ملیشا های قومی و همچنان نفوذ بنیاد گرایان اسلامی مبدل شده است  .

یاغیان و مخالفان دولت سوریه که با شاخه های مختلف القاعده، اخوانالمسلمین و بنیاد گراهای سلفیست سعودی وابسته بودند در نخستین اقدام شان بر علیه دولت سوریه از جانب ایالات متحده و متحدین عربی اش، عمدتا ترکیه و  عربستان سعودی، در اغوش گرفته شدند، مسلح ، اموزش و تمویل مالی گردیدند . ادامه خونریزی در سوریه روی یک هدف ستراتزیک ایلات متحده و همکاران غربی و عربی اش نهفته است و ان سقوط بشارالاسد و بقدرت رسانیدن گروپی از افراد که سرکش نباشد و منافع ایالات متحده را در منطقه تامین نماید . نکته جالب  این است که همه این حملات و مداخلات مستقیم و غیر مستقیم تحت عنوان " حقوق بشر"و " دموکراسی " انجام می شود . برای ایالات متحده  آنقدر عمده نیست که به چه تعداد از مردمان این سرزمین بخون غرق میشوند و  به چه تعدا اواره میگردند و حتی چه رژیمی در عوض این رژیم های به اصطلاح " دکتاتور " در این کشور ها حاکم میگردند .

هجموم پناه جویان به سرحدات کشور های اروپایی و نابودی تعدادی از انها در مسیر راه اکثریت مطلق اروپایی ها را به این متقاعد ساخته است که این اواره گان یقینا قربانیان جنگ و قربانیان حملات مرگبار هوایی، اشغال و دسیسه های است که بخاطر تامین منافع قدرتمندان سلطه جو در جهان صورت میگیرد.

بیش از 7.6 ملیون سوریایی از مناطق مسکونی شان اواره گردیده اند که از جمله بیش از 4 ملیون انها در لبنان (1.1ملیون)، در ترکیه (1.9ملیون )، در اردن 269 هزار ، در عراق 249 هزار و برخی هم در مصر جابجا گردیده اند.

کشور عربستان سعودی که متمولترین کشور عربی است و قبله مسلمانان در انجا موقعیت دارد و تنها از بابت در امد حج مسلمانان  سالانه مبلغ در حدود 30 ملیارد دالر عاید خالصش میگردد چرا نمیخواهد از این سیل پناه جویان که هم عرب اند و هم مسلمان سهم انسانی و اسلامی خویشرا ادا نماید و تعدادی از این پناه جویان را در کشور عربستان پناه دهد و با جلب کمک های بشر دوستانه جامعه عرب و سایر  کشور های اسلامی شرایط زنده گی امن تری  را در خاک عربستان برای این پناه جویان تامین نماید . نخست وزیر جرمنی که خیلی ها دلسوزانه تر و با مسیولیت تر از دیگر رهبران غربی در برابر پناه جویان عمل نمود طی صحبتی چنین ابراز داشت " عراقی  ها، سوری ها ....به ما پناه می آورند در حالیکه مکه برای انها نزدیکتر است ."  پایان

 

بصیر همت  

سپتامبر  - 2015

مانچستر – انگلستان 

 

 


بالا
 
بازگشت