محمد الله وطندوست

 

نکاتی چند از یادداشت های روزانه

20/3/2015

نوروز وسال نو به شما هموطنان گرنقدر مبارک باد!

 

گذشت بی تکرار زمان و تغیر فصل ها به انسان این یگانه موجود اندیشمند و اندیشه گر خاطر نشان می سازد که همگام با طبعیت به دگرکونی و تکامل خود بیاندیشد و بپردازد.

 اینک بهاران که با رویش و بالنده گی همزاد است بار دیگر فرارسیده از ما می خواهد تا با بهره گیری از زیبائی طبعیت به تکامل خود واطرافیان بکوشیم و بر ضد پلشتی ها و زشتی ها بیاستیم.

به شما هموطنان گران ارج با تقدیم بهترین تمنیات حلول سال 1394 خورشیدی را تهنیت می گویم و آرزومندم در سال جدید فرشته صلح رو گشاید و خود را به مردم رنجدیده ما بنمایاند  تاباشد که عفریت جنگ شرمسار وخجلت زده سرزمین زیبا ی ما رابرای همیشه ترک گوید.
 

19/3/2015
استخراج خود سرانه معادن
در ولسوالی مقر ولایت غزنی معدن زر کشان از جانب گروپ های غیر مسوول و مخالین دولت استخراج و به پاکستان انتقال داده می شود . این خبر را تلویزیون طلوع به اطلاع مردم رسانیده مدعی شد که انجنیران پاکستانی در استخراج این معدن نقش اساسی دارند. 
آیا در تایخ پر فراز ونشیب کشور چنین عملی دیده وشنیده شده است؟
یقینا در گذشته های دور چنین برخورد با معادن کشور دیده نشده , با تسلط تنظیم های جهادی ساخت پاکستان در سال های اخیر, پدیده استخراج غیر قانونی و شخصی معادن, حفریات خودسرانه ساحات باستانی , چور وچپاول آثار تاریخی و قاچاق این آثار به خارج, به یکی از منابع پر درآمد عده یی از عناصر سود جو تبدیل شده در پهلوی قاچاق مواد مخدر, معضله بزرگی را تشکیل داده است.
استخراج خود سرانه معادن اگر از یک طرف تسلط و حاکمیت عناصر استفاده جو و خودسر را در کشور نشان می دهد, از جانبی عدم انجام مسوولانه وظایف ارگان های دولتی را به نمایش می گذارد.
حاکمان افغانستان بنام بازار آزاد و اقتصاد بازار هر گونه کنترول و اعمال نفوذ را خارج حیطه صلاحیت و مسوولیت دولتی دانسته حتی سکتور های حیاتی اقتصاد دولتی را که در بیشتر از نیم قرن از دارائی ملت مظلوم بوجود آمده بود در بین خود تقسیم نمودند و به موسسات شخصی وخصوصی تبدیل نمودند. بزرگترین موسسات دولتی در طول حاکمیت امریکائی جهادی یا به زور مندان ومافیای اقتصادی تعلق گرفت ویا هم قصدا به ورشکستگی سوق داده شد تا مردم را معتقد سازند که گویا دولت اداره چی خوب اقتصادی بوده نمی تواند. در این گیرودارکوشش شد تا معادن کشور نیز به اختیار متشبثین خصوصی قرار گیرد و گویا استخراج عده یی از معادن به اجاره داده شد .
معادن نمک و سنگ های قیمتی به شمول لاجورد به اختیار اشخاص وافراد گذاشته شد تا به استخراج آن بپردازند.
معلوم است که سرمایه دار با بی رحمی کامل بخاطر کسب حد اکثر سود به استخراج بی رویه و غیر فنی معادن می پردازد و از تخریب و نابودی معادن باکی ندارد. در چنین حالت طبغیست که همسایگان طماع نیز بخاطر منفعت خود ونابودی کامل زیر بناهای اقتصادی کشور ما با چنین اشخاص همگام می شوند وتا می توانند به غارت ویغمای دارائی های مردم ما می پردازند.
در چنین حالت وزارت معادن وظیفه دارد تا جلو این خود سری ها را بگیرد و در مورد معادن کشور با دلسوزی ومسوولیت بر خورد نماید. زیرا معادن مربوط به همه مردم بوده به نسل امروز وفردای کشور متعلق است . برخورد غیر مسوولانه با دارائی عامه جفای بزرگ به مردم و ظلم صریح به نسل های آیند کشور است.


2015/3/16
سفر رییس جمهور در عربستان ورییس اجرائیه در هند

دولت افغانستان به زعامت دکتور اشرف غنی و جلالتماب محترم دوکتور عبدالله عبدالله مسایل مبرم داخلی را به سرانجام مطلوب رسانیده اند و می خواهند بدون ضیاع وقت سیاست خاجی کشور را نیز سروسامان بخشند و با مسافرت به کشور های دور ونزدیک نقش خود را در روابط بین المللی ایفا نمایند. از جانبی آنان مطمئین اند که کشور های دیگر امور داخلی ما را سروسامان می بخشند و دوستان بین المللی و همسایگان ما با دلسوزی مصروف انجام مسوولیت شان در قبال افغانستان اند.
ببینید! وزیر دفاع امریکا وقوماندان نیرو های امریکا ئی در افغانستان از نفوذ داعش در کشور نگران اند. لابدمی خواهند در برابر نفوذ آنان اقدام نمایند و فعالیت های آنان را خنثی نمایند.
کشور بزرگ و پهناور چین با مخالفین دولت افغانستان یعنی طالبان تا حال دو سه بار مذاکره نموده از |آنان خواسته است که پروگرام مذاکرات با دولت افغانستان را طرح و عملی نمایند.
دولت پاکستان از یک طرف نظامیان کشور را تربیت می نمایند تا نظامیان ما بتوانند ا زکشور دفاع نمایند و از جانبی طالبان را به مذاکره و تامین صلح آماده می سازد .همچنان این همسایه نیکخواه ودلسوز غرض استخراج معدن زرکشان غزنی انجنیران خود را به اختار صاحبان معدن گذاشته اند.
لابد هندوستان نیز با کمک های اقتصادی و بازکشائی راه های تجارتی می خواهد اقتصاد وتجارت کشور ما را رونق بخشد.
در چنین حالت رهبران به اصطلاح وحدت ملی وظیفه یی جز سفر به کشور های دور ونزدیک وتامین ارتباط با آنان ندارند. اینکه در وزارت ها هنوز مسوولین تعین نشده , والی ها عمدتا سرپرست اند, نفاب پوشان تفنگدار صرف سی نفر از هموطنان را در اسارت دارند, در پنجشیر تنها دو صد نفر زیر برف ها ناپدید اند, حوادثی نیست که مانع سفر رهبران حکومت ملی به کشور های دیگر گردد. 
سفر خوش با دستاورد های درخشان برای شان آرزو باید نمود؟!


17/3/2015
پوهنتون زنانه و مردانه؟!
رییس دولت افغانستان در محفل بزرگداشت از هشتم مارچ روز بین المللی زن, ضمن صحبت مفصلی از ایجاد پوهنتون خاص برای زنان و شفاخانه خاص زنانه مژده داد و زنان را از این امتیاز آگاه نمود.
ظاهرا ایجاد مکتب زنانه , فاکولته زنانه, شفاخانه زنانه, بانک زنانه ,بازار زنانه ,اداره زنانه, تجارت زنانه و....به گوش ها خوشآیند و مطلوب می نماید و انسان فکر می کند چه دولتمردان مبتکر و چه متفکران نابغه ئی نصیب این کشورگردیده است . اما با اندکی دقت متوجه می شوی که که ایجاد مکتب زنانه,شفاخانه زنانه ,فاکولته زنانه, باز هم دوام تبعیض میان زنان و مردان کشور است که با خواست ارتجاعی ترین و عقب مانده ترین طبقات و اقشار مطابقت دارد و آینده تاریکی را ترسیم می کند.
نیرو های قرون وسطائی تلاش دارند تا میان زنان و مردان دیوار عظیم وغیر قابل نفوذ ایجاد نمایند تا این دوبال بشریت را که مکمل یکدیگر اند از هم جدا نمایند ودر اجتماع هر کدام نقشی را که این نیرو ها تعین می کند انجام دهند. در حالیکه هدف از روز بین المللی زن واصولا هدف اصلی مبارزه زنان, برابری, مساوات و تحقق حقوق برابر زنان با مردان است. این حق با خط فاصل کشیدن میان زنان ومردان میسر نیست . بلکه کار مشترک , تحصیل مشترک وسهمگیری مشترک در امور اجتماعی می تواند دیوار های غیر واقعی و تحمیلی میان زن ومرد را از میان بردارد و زنان را به جایگاه شایسته شان در جامعه برساند.
اکنون سوال اینست که چگونه دولت امروزی افغانستان با تجربه بیشتر از صد سال نهضت نسوان در کشور که مسلما با فراز و نشیب ها همراه بود , به فکر جدا سازی تحصیل زنان و مردان برآمده اند؟
این زنانیکه در دانشگاه های جدا گانه تحصیل می کنند در کدام اداره مصروف کار می شوند ؟
نشود که دولت تصمیم دارد تمام اداره ها را به زنانه ومردانه تبدیل نموده زمینه اشتغال زنان را بصورت مساوی و موازی با مرد ها در ادارات جداگانه مساعد نماید. در آنصورت دولت خداداد افغانستان یگانه دولت جهان خواهد بود که حق کار زنان را با مردان بصورت عادلانه تامین نموده نمونه عالی مساوات وعدالت را در جهان معرفی خواهد کرد و دولت های جهان از این ابتکار پیروی خواهندنمود؟!


18/3/2015
آیا تکمیل کابینه مربوط به معرفی نمایندگان پاکستان است؟

گاهی در میان صحبت تحلیل گران, مبصرین و مفسرین سیاسی گه ماشاء الله تعدادشان نیز روز افزون است و تلویزیون های وطنی هم با کمال میل به معرفی آنان مصروف اند , انسان به نکاتی بر می خورد که ذهن را ساعت ها به خود مشغول می دارد . یکی از این نکات که از چند روز بدین سو ذهن مرا بخود مشغول داشته ادعای یکی از تحلیل گران محترم در مورد خواست پاکستان از دولت افغانستان مبنی بر جابجائی تعدادی ا زشخصیت های وابسته به پاکستان در ترکیب کابینه افغانستان است. تحلیل گر محترم ادعا داشت که پاکستان در مذاکرات محرمانه با مقامات افغانی خواهان جابجاشدن چند تن از چهره های طرفدار آن دولت در کابینه شده است. اینکه تکمیل کابینه به وقت نا معلومی به تعویق افتیده ناشی از همین خواست است.
این ادعا که از طریق یکی از تلویزیون های وطنی پخش شد فکر نمی کنم ادعای پا در هوا و تخیلی تحلیلگر ما باشد. زیرا چنین ادعای را هیچ انسانی نمی تواند بصورت تخیلی مطرح نماید, چه رسد به تحلیل گر آگاه امور سیاسی که لابد بدون اطلاع دقیق حرفی وادعائی بدین اهمیت را در برابر دولتمردان مطرح نمی کند .
می تواند معنی حرف این تحلیل گر چنین تفسیر شود که پاکستان در مذاکرات صلح طالبان و دولت افغانستان می خواهند قبول عده یی از چهره های مورد نظر خود را در کابینه افغانستان پیش شرط آغاز مذاکرات قرار دهد وشاید هم از میان طالبان کاندیدانی در پست های وزارت داشته با شد. گرچه قبول چنین ادعائی از جانب دولت افغانستان بعید به نظر می رسد اما با در نظر داشت ادعا ها وخواست های گذشته پاکستان طرح چنین مسئله دور از تصورهم نمی تواند باشد. زیرا دستگاه استخبارات پاکستان و نظامیان آن کشور از آغاز به اصطلاح جهاد تا امروز کشور ما را حیاط خلوت خود تلقی نموده همیشه کوشیده است در اداره کشور ما نقش تعین کننده وقاطع داشته باشد.چنانکه نخستین دولت به اصطلاح جهادی زیر نظر پاکستان در بیست وچهار ساعت ایجاد وبه کشور فرستاده شد. این دولت ا زآنجائیکه با خواست و اراده مردم افغانستان مطابقت نداشت و حتی گروپ های مختلف جهادی را قانع نتوانست از همان آغاز با مشکل جدی مواجه گردید و کشور ما با برخورد های بین التنظیمی به تباهی کشانیده شد.
پاکستان زمانیکه خواسته های خود را از طریق دولت ده پارچه وصد تکه جهادی نتوانست برآورده نماید گروه قرون وسطائی طالبان را فرستاد و بکمک جنریل ها وکرنیل های خود این گروپ را در نود در صد سرزمین افغانستان مسلط نمود و حاکمیت دلخواه خود را در کشور ما تامین کرد. در زمان طالبان کرنیل ها وجرنیل های پاکستانی تا سطح ولسوالی ها نیز حکم می راندند و اختیار دار عام وتام کشور بلا کشیده ما بودند.
در حکومت امریکائی جهادی حامد کرزی نیز پاکستان مهره های خود را به آسانی توانست در پست ها ومقامات حساس جابجا نموده از طریق این مهره ها اهداف خود را برآورده نماید. امروز نیز با در نظر داشت این همه سابقه مداخله وتجاوز وبا در نظرداشت این واقعیت دردناک که چهره های مهم امروزی در حاکمیت افغانستان نیز به شکلی از اشکال با آِی اس آِی مناسبات و روبطی داشته اند ادعای تحلیلگر سیاسی نمی تواند زیاد هم دور از واقعیت باشد.
شاید تکمیل کابینه هفته ها وحتی ماه ها وقت را در بر گیرد و سرپرست های بی مسوولیت ادارات با گسترش هر چه بیشتر فساد زمینه چور وچپاول بیشتر مردم را فراهم نمایند و مردم مظلوم ما کماکان درد ورنج این دستگاه غیر مسوول را تحمل نمایند و زیر فشار دستگاه دولتی غیر مسوول به سختی نفس بکشند.

 

محمدالله وطندوست

  

 


بالا
 
بازگشت