حقیق

ازفرصت های بوجودآمده استفاده شود

رییس جمهور کشور درپیام خود به مناسبت عید سعید فطر گفته است" ملتی که هر دم شاهد از دست دادن فرزندانش باشد، جنگ و ترور هر روز از آن قربانی بگیرد، و بر شمار یتیمان و بیوه زنانش هر دم افزوده شود، جانی درد کشیده اش نیاز به  مرهم گذاری دارد. ما اطمینان داریم که این وضعیت تنها یک مرحلۀ گذرا است. ما نمیخواهیم خانۀ هیچ افغانی شاهد سفرۀ خالی باشد. ما نمیخواهیم شلاق فقر و محرومیت بیش از این روح و روان مردم ما را بیازارد. "

این پیام دلالت برآن دارد که رییس جمهور همانطوریکه در بیانیه تحلیف خود گفته بود وطوریکه دربیانات قبل از احراز پست ریاست جمهوری خود ابراز داشته بود، درسدد عملی شدن وعده های خود است. اینکه رییس جمهور گفته است درسفره های خانه افغانها تغییر مثبت می آورد پیام است که تمام مردم کشور انتظار دارند هرچه زودتر جامه عمل بپوشد ، چون بزرگترین دشمن مردم ومسبب جنجالهای داخلی وکشمکش های مان  همان فقر وکم سوادی است ودرصورتیکه فقر ازما دامن برچیند امید آن میرود که بدبختی های دیگر چون جنگ ومحرومیت نیز ازما دامن برخواهد چید .

اینکه چگونه میتوان برفقر غلبه حاصل نمود وچگونه میتوان سفره ء افغانهارا مملواز نعمات ساخت بدون شک بهبود وضع اقتصاد دولت ومردم دراین زمینه لازم  است تا بهتر شود ، واینکه چگونه اقتصادخوب شود لازم است تا شرایط اقتصادی بهتری را آماده بسازیم که یکی از شرط های اساسی آن برآورده شدن صلح و نابودی جنگ در کشور است.

باتأسف  جنگ  بیشترین منابع مالی مارا به مصرف میرساند وهم جلو پیشرفت های اقتصادی مارا گرفته است . رییس جمهور کشور درهمین پیام خود به موضوع صلح درکشور که برآورده شدن آن بنیاد آسایش وآرامش کشور است نیز اشاره نموده ومیگوید:"توقع ما این است که همۀ چهره های ملی و گروه های سیاسی با درک اهمیت موضوع، منافع ملی را بر سلیقه های شخصی و گروهی ارجح بدانند، و حکومت خود را در تامین صلح، مقابله با تروریست ها، ارائه خدمات، و راه اندازی برنامه های انکشافی یاری برسانند. کسانی که پروای ثبات و آرامش جامعه را نداشته باشند از سوی مردم محکوم به انزوا خواهند بود. وجود اختلاف نظر و دیدگاه های متنوع در امور سیاسی و قضایای کشورداری، هم طبیعی است و هم سودمند. نقدهای سازنده، پیشنهادهای راهگشا و مشوره های کارساز، از هر طرفی که مطرح گردد نشانۀ اخلاص به وطن و دلسوزی به مردم است."

صلح تنها به حرف زدن وملاقات های فرمایشی نمیشود برآورده گردد ، لازم است تا اولتر از همه شرایط ذهنی را باید برای آن مساعد بسازیم وبرای بوجود آوردن چنین شرایط بدون شک رسانه ها ومبلغین رول بسیار مهم را میتوانند ادأ کنند . وقتی ما جلو تبلیغات جنگی را بگیریم ، وقتی ما با درایت خود بتوانیم افراد را برای برآورده شدن آن آماده سازیم درانصورت امکان دارد صلح برآوره گردد.

طوریکه ازشرایط اقتصادی گفته شد ،آن با شرایط امنیتی مستقیما ًدر رابطه است وشرایط امنیتی خوب ایجاب میکند تا مذاکره وصلح باشد. خوشبختانه حرکت های اخیر فرصت های خوب است برای مردم افغانستان . دراین رابطه اخیراً نشست وگفتگوهای صلح در پایتخت پاکستان اولین گام مهم دراین راستابود که انعکاسات مثبت ملی وبین المللی را هم درقبال داشت. همچنان گفته میشودکه چند روز بعد نشست دیگری درهمین رابطه برگزار خواهدشد ونماینده گان  دوجانب بازهم  جهت برآورده شدن صلح درکشور به گفتگو و مذاکره خواهند پرداخت  که این خبر نیز نوید خوب است برای مردم جنگ دیده ودرد کشیده افغانستان که هرآن برای بدست آمدن صلح روزشماری میکنند.

هم صلح وهم خوب شدن سفره مردم آرزوی های خوب است وباید که بخاطر برآروده شدن این آرزوها بطور همگانی حرکت نمود وخوشبختانه اکنون این فضا بیشتر از هروقت دیگر بشکل بهتر آماده شده است. خروج عساکر خارجی از افغانستان ، ضرورت حفظ دست آوردهای مختلف چند سال گذشته که بخش اقتصادی آن بیشتر استوار بود به کمکهای جهانی، اهمیت ارتباطات منطقوی ، بوجود آمدن جو نظامی جدید با بوجود آمدن گروپ های نظامی جدید افراطی مانند "داعش" ، تمایل بیشتر کشور های هم مرز که درقضایای کشور دردهه های اخیر بیشتر دخیل بوده اند ، حاضر شدن مخالفین نظامی دولت افغانستان برای مذاکره رو در رو با دولت افغانستان که قبل براین از آن انکار مینمودند وخلاصه خواست وامیال مردم افغانستان که از جنگهای طولانی بی نهایت خسته ودرمانده شده اند همه وهمه دلایل است که میتوان گفت این زمان شرایط بهتر برای مذاکره وصلح اماده بود وباید که از این فرصت ها  استفاده به عمل آید.

امید است که دولت مردان، واجتماعات واشخاص با نفوذ ومطرح  افغانستان شرایط وفرصت های یاد شده راغنیمت شمرده واز آن  استفاده اعظمی به عمل آوردند، باید دراین زمینه زمان بیشتری را ضایع ننمایم  وبه خاطر تأمین منافع ملی دراین راستا تاتوان است  تلاش نماییم . درغیر آن صورت اگر شرایط کنونی جنگ دوام یافت واز فرصت ها استفاده به عمل نیامد نشود خدای نخواسته کشور به جنگ های گذشته واختلافات که ما تجربه تلخ از آن را درسالهای گذشته داریم سوق گردد.

------------------------------------------------------------

 


بالا
 
بازگشت