حقیق

درحفظ محیط زیست همه باید سهیم شوند

پانزدهم ماه جوزا مطابق پنجم ماه جون،  بنام روز جهانی محیط زیست مسمی گردیده است. امسال این روز درحال درافغانستان یادهانی می شود که حکومت وحدت ملی دررأس امور دولتی کشور قرار دارد.

حفظ محیط زیست  متعلق به همه است و حفاظت از آن مسووليتي است كه انجام آن تلاش مشترك انفرادي و جمعي را مي طلبد. ارج گذاشتن  به محیط زیست يكي ازوجایب مهم مردم بشمار میرود  خداوند متعال خالق و نگهدارنده زمين ميباشد و هر آنچه درميان آسمان و زمين آفريده شده، تسبيح گوي خداوند است. انسان خليفه خداوند در روي زمين است و مامور عمران و آباداني آن.  خداوند متعال انسان را از زمين خلق كرد و او را به عمارت و آباداني آن مامورساخته است .

محیط زیست درزمره مشاکل مهم جامعه بشری در عصر صنعت وتکنالوژی شمره میشود که تراکم نفوس جهانی به این مشکل بیشتر افزوده است درکشورما هم بارشد و افزایش وسایل تکنالوژی و ازدیاد نفوس ، به محیط زیست آسیب های زیاد رسیده است واین درحالیست که کشور های پیشرفته جهان تدابیر خاص بخاطر حفظ محیط زیست درنظر گرفته اند ولی بنا به مشکل های زیاد که کشور ما درعرصه های مختلف دارد این مشکل آهسته آهسته به حالت حاد خود میرسد.

هم اکنون دراکثر قسمت های روی زمین که درآن تراکم نفوس وجود دارد خرابی محیط زیست تهدید بزرگ برای انسان ها وباشنده گان این محلات شمرده میشود . هرچند کوشش های زیاد جهانی برای حفظ محیط زیست صورت میگیرد ولی تاهنوزآنچه لازم است باشنده گان زمین انجام نداده اند.

خوشبختانه درکشور ما افغانستان اکنون اداره ای بنام حفظ محیط زیست تاسیس گردیده که درنظام های گذشته بااین تشکیل ولوایح وظایف وجود نداشت ، هرچند مشکلات زیاد هنوز درتامین حفظ زیست درکشور ما موجود است ولی رویهمرفته اقدامات دراین راستا صورت میگیرد.

طرفداران محيط زيست، زمين را چون هديه اي خداوند(ج) گرامي ميدارند تا آگاهي عامه را نسبت به حفاظت محيط زيست نهادينه ساخته‌، جهانيان را به پاكي زمين و خود داري از تخريب و آلودگي آن تشويق نمايند.

بدون شك، يك چنين نگرشي نسبت به محیط زیست مستلزم تغيير نحوهء رفتار انسان با طبيعت، چگونگي زندگي در روي زمين وبهره برداري ازموجودا ت زمین است ، حیوانات روی زمین وبخصوص پرنده گان امانت خداوندی است که باید بادرنظرداشت اوامر دینی و ایجابات دنیوی از آنها حفاظت نمود.

     مشکلاتی که هنوزهم ما درقسمت محیط زیست با آن مواجه هستیم عبارت اند از قطع جنگلات در ولایات مختلف، افزایش نفوس درشهرهای بزرگ ، اعمار ساختمان های خودسروبلند منزل ها که قواعد حفظ محیط زیستی درآن مدنظر گرفته نمیشود، موجودیت داش ها، خبازی ها، موترهای دیزلی تاریخ گذشته، وعدم مراعات صفایی محلات در حواشی منازل وغیره تماماً مشکلاتی است که دامنگیر کشور ومردم ما است که لازم است برای آن کار صورت گیردو بتوانیم تا حد توان از آلوده گی محیط زیست جلوگیری نماییم.

باید ادارات دولتی از قطع جنگلات وباغهای مثمر وغیر مثمر که برای محیط زیست اهمیت دارند جلوگیری نمایند. هم اکنون خاک و کثافات که درشهر کابل دیده میشود قابل تحمل نبوده تعداد زیادی ازهموطنان بخصوص اطفال مارا به امراض گوناگون مبتلا نموده است. متاسفانه رسانه ها نیز به این مساله بسیار مهم توجه زیاد ندارند اکثر برنامه های شان روی مسایل سیاسی و برنامه های غیراساسی وحتی مبتذل شان میچرخد و به رهنمایی تشویق وترویج فرهنگ حفاظت محیط زیست وقت بیشتر نمیدهند. درحالیکه ضرورت آن بیشتر از هرچیز احساس میگردد وبازندگی و صحت هرفرد  افغان رابطه دارد.

امیداست درسالهای آینده تمام جوانب اقداماتی را عملی سازند که محیط زیست ما برای آینده گان ما سالم وقابل زیست باشد، بخصوص زندگی درشهرهای ما که نفوس زیاد درآن متراکم گردیده است از حالت کنونی رهایی یافته و به کشور، نسل صحتمند و شاد را تقدیم نماید.

حکومت وحدت ملی باید یکی از الویت های خودرا حفظ محیط زیست بداند ودراین عرصه هرآنچه درتوان دارد انجام دهد. محیط زیست همچو امنیت برای کشور مهم است، اگر جنگ وبی امنی هموطنان مارا تهدید مینماید بیشتر ازآن  نابسامانی های محیط زیست برای زنده گی مالا مال از اضرار و آسیب ها است وهمه روزه صدها هموطن ما را به بیمارستان و گورستان روانه میسازد که توجه به آن از وجایب ضروری حکومت وتمام مردم   شمرده میشود.

 

 


بالا
 
بازگشت