الحاج همراز کابلی

 

افغانستان در سیزده سالی که گذشت و بعدازان

به امید تحقق وحدت ملی برای آرمان ها و آرزوی ملی

13 سال افغانستان میزبان حضور نیروهای سازمان ناتو در افغانستان بود موعد ماموریت نظامیان ناتو تکمیل شد شاید هم  تعدادی از سربازان نیروهای ناتو برخی کشور های اثتلاف با امریکا درافغانستان ماند گار باشند.

رقم دقیق سربازان خارجی که در افغانستان باقی می مانند مشخص نیست اما به اساس توافقات شاید حدود 17500 نظامی در افغانستان خواهند ماند که متشکل ازکشورهای عضو ناتو و شاید هم تعداد ی کم و بیش از 10 هزار نفر آن ها را آمریکایی ها تشکیل خواهند داد.

آمریکا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی پس از 13 سال حضور در افغانستان به موفقیت های برای خود شان در مبارزه با تروریزم دست یازیدند؟

در دور تازۀ واشنگتن و ناتو از آغازین سال 2014  کدام اهدافی را تعقیب می نمایند؟

ایالات متحده آمریکا 13 سال قبل و بعد از بی‌پاسخ ماندن اولتیماتوم 48 ساعته در زمینۀ تحویل "اسامه بن لادن"، رهبر سازمان القاعده، با حمایت و همکاری انگلستان، شهرهای افغانستان را مورد هدف قرار داد  طالبان را شکستند.

امریکا و دیگرانش از پیروزی های خود  و متحدانش لب خند زده مژده داد اما غافل ازاینکه همسایۀ افغانستان شکل دادن مجدد طالبان برای آیندۀ افغانستان را نقشه بندی می کردند .

عاقبت این گروه بار دیگر قامت بر افراشت  در خاک جوار افغانستان صاحب منزلگۀ امن گردیدند.

 آیا ازشکل گیری مجدد طالبان نیرو های کمکی خارجی بی اطلاع بودندهرگز.؟

سازمان ناتو نیز با تعریف نقش‌های جدید برای خود به حمایت از اقدام آمریکا پیوست و ائتلافی بین‌المللی به رهبری واشنگتن شکل گرفته وارد افغانستان شدند افغانستان درگیرو دار دیگری از جنگ مبهوت با یک آیندۀ مبهم شد .

حمله ائتلاف بین‌المللی به افغانستان موجب کشته شدن بیش از 40 هزار افغان گردیده که شماری مشتمل بر زنان و کودکان افغان در گورهای دسته جمعی به خاک سپرده شدند.

با وجود این که نیروهای غربی برای مبارزه با تروریزم وارد افغانستان شدند اما باشتاب  ها یکه داشتند نتوانستند ویا نخواستند امنیت و صلح را به افغانستان بازگردانند؟.

آمار منتشر شده تعداد افراد طالبان طی سال های اخیر از 20 هزار به 60 هزار تن افزایش یافت از سال 2001 تاکنون افغان ها 5 هزار نیروی پلیس خود را از دست داده اند.

در رویداد های 13سال بیش از 3500 سرباز نیروهای ائتلاف در جریان مبارزه با طالبان حیا ت شانرا از دست داده اند از این تعداد 2224 نفر دارای ملیت آمریکایی بوده اند.

اهداف اولیه ناتو مبارزه با تروریزم ،تولید وا صدار مواد مخدر! در افغانستان بودبه اساس ارقامها تولید تریاک در افغانستان از سال 2002 به بعد سه برابر گردید افغانستان هم اکنون به تنهایی تولید کنندۀ 90  درصد هیروئین جهان است.

 آمریکا در 13 سال اخیر نزدیک به 700 میلیارد دلار صرف جنگ نظامیان خود در افغانستان کرده اند.

به اساس بعضی برداشت ها و ادعا ها توسط شرکای امریکا و انگلیس یعنی کشورهای عضو ائتلاف بیش از 200 میلیارد دلار در ترمیم و توسعه افغانستان سرمایه گذاری شده بود بودجه دولت افغانستان به طور کامل به کمک های خارجی وابستگی دارد اما آنچه که دیده شد این همه پول های سرازیر شده به ملت ودولت حساب داده نشده تنها ملت مظلوم افغانستان شنیده اند که جامعۀ جهانی در افغانستان روی بعضی موارد ها سرمایه گزاری کرده اند!؟

هرآنچه این ملت با دیده گان خویش دیده اند سرک های کابل که زمانی پایتخت زیبای به حساب میرفت در طول زمانه های جنگ ویرانگر آنرا به مخروبۀ مبدل ساخت ازسوی جامعۀ جهانی باز ترمیمات غیر اساسی آنهم موقت و یا به گفتۀ خود شان باز سازی یا نوسازی گردیده که این باز سازی و نو سازی حد اعظمی شش ماه دوام نمیکرد بعد ها باز هم روی کار شان خط میزدند  ازسر می آغازیدند.

 این عمل چندین بار تکرار شد ؟

ملت افغانستان همه بی طرفانه این ندا می کشیدند و میگفتند که (بار بار برای باز سازی بنام مردم و کشور افغانستان پول گرفته میشود اما این پولها توسط خود دونرها یا کشورهای  به اصطلاح کمک کننده به شاخی باد می گردید لذت اشرا غیر ازارتباطی های دونر هاکسی دیگری نمی چشید .) نمونه اش سرکهای چند ین بار ترمیم شدۀ کابل پایتخت که همه فاقد نورم های اساسی ومعیاری می باشند همچنان  سالنگ ها از همین طور کمک ها باد سازی شده اندو......

حجم تلفات و کشته شدن غیرنظامیان افغان  سر از آسما ن کشید کشورهای غربی نتوانستند و یا نخواستند که مهمترین معضل افغان ها یعنی تامین امنیت را برآورده بسازند.

امریکاو همفکرانش به منافع حیاتی ژئوپلتیکی خود دست پیدا کردندآنها  به مرزهای ایران، چین و روسیه که  یکی از اهداف کلیدی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی بود رسیدند مگر افغانستان در گرداب خونبارهمانطوریکه بود ماند.

به نوشته روزنامه وال استریت ژورنال مأموریت جدید نیروهای ناتو در افغانستان موسوم به «حمایت قاطع» بر آموزش نیروهای افغان و مشوره‌دهی به آن‌هاخلاصه میگردداما بخش دوم مأموریت نیروهای آمریکایی در کنار آموزش نیروهای افغان، عملیات محدود را علیه تروریژم در نظر دارند؟

کارشناسان بدین عقیده استند هدف اساسی امریکا  و ائتلافیون اش مبارزه با تروریزم نبود که طالبان و گروه‌های رادیکال از جمله القاعده را نابود سازند بلکه امریکا و متحدینش آمدند تا صحنه را مدیریت کنند.

زمانی امریکا و انگلیس از گروه‌های رادیکال افغان بر ضد منافع شوروی استفاده می‌کرد حالا که  شوروی نیست  آسیای مرکزی، روسیه، منطقه سین کیانگ چین، سوریه و شمال آفریقا رانشانه خواهند گرفت .

منشی عمومی ناتو طی نمایشی مراسم پایان ماموریت نیرو های ناتو از افغانستان رااعلام داشته گفت :افغانستان کنون دارای سه صدو پنجاه هزار تن ارتش می باشد.

اما برخی ازکارشناسان غرب گفته اند که  غرب در مبارزه با طالبان شکست خورده اند.

هرآنچه مردم مارا دربحر حیرتزا غریق ساخته تجربۀ پیشین خارجی ها در افغانستان است در آن دمی نخست نیز امریکا مژدۀ شکست طالبان و حامیانش را برای مردم داده بود؟

در درازنای تاریخ مردم افغانستان دررنج و عذاب جنگ های تحمیلی نفس راحت نکشیده اند غرب و ناتو ادعا ی مبنی بر مبارزه علیۀ دهشت گردان را شعار ساخته می چرخانند؟ تاهنوز رخ جنگ همانا رخی است که تغیر نیافته و مردم افغانستان ازاین ناحیه در گداز اندو ازخود می پرسند؟ .

افغانستان با همه تباهی های که از سوی همسایگانش دید غربی ها این کشور را در عجیب منجنیق دیگر نیز غریق ساخته اند.

 ایران و پاکستان به عنوان همسایه ‌های نزدیک به افغانستان، از موجودیت ایالات متحده‌ آمریکا و ناتو بعد از سال 2014 در افغانستان می نالند.!!

 روسیه، چین و هند، که امنیت و منافع اقتصادی اساس برنامه ‌های استراتژیک ‌شان در قبال افغانستان را تشکیل می‌دهند نسبت به خروج نیروهای غربی از این کشور نگران استند. !!

ایران ‌بارها ‌اعلام ‌کرده ‌ ‌که ‌نظامیان بیگانه ‌نباید ‌در ‌منطقه‌ ‌حضور ‌داشته ‌باشند. اسلام‌آبادهم از حضور امریکا زار نالید!.

چین با داشتن  مرزی کوچک با افغانستان ازاینکه این مرز در نزدیکی منطقه بحران خیز سین کیانگ قرار دارد نیزنگران افزایش معضلات امنیتی می باشد .

بحث صلح و ثبات در افغانستان برای چین مهم است و آن ها امیدواری دارند که رئیس جمهور جدید افغانستان بتواند امنیت در این کشور را برقرار کند.

روسیه نیز به عنوان قدرتی منطقه ای اهمیت ویژه ای به افغانستان می دهد. امنیت کشورهای آسیای مرکزی به عنوان متحدان منطقه ای مسکو و موضوع انتقال مواد مخدر از افغانستان به روسیه دو موضوعی است که همواره باعث اهمیت کابل برای کرملین شده است. هرچند روس‌ ها پیش‌تر عنوان کرده بودند که ماندن نیروهای خارجی در افغانستان باید با مجوز سازمان ملل باشد اما بیم این را هم دارند که این نیروها، بیشتر از تأمین امنیت، باعث تشدید موج ارسال مواد مخدر به کشورشان شوند.

هندوستان منحیث کشوری همیشه دوست افغانستان نیز علاقۀ مفرطی به سرمایه گزاری و سهم گیری در باز سازی افغانستان دارند اما پاکستان ؟؟!

ناتو در حالی مأموریت نظامی خود را در افغانستان به پایان رساند که ثبات سیاسی پایدار در افغانستان همچنان در معرض تهدید است از طرفی طالبان نیز تا آنجا تضعیف نشده اند که حملات خود را کنار بگذارند بلکه در جدیدترین رخدادها، شبه نظامیان طالب مردم بیگناه را به خاک و خون کشیدند .

دراین اواخر دولت پاکستان فعالیت های گروۀ حقانی را غیر قانونی اعلام داشته این میرساندکه دولت پاکستان به تازه گی برای به شد روابط سیاسی با افغانستان گامی حد اقلی برداشته ما امید واراستیم که چنین برخورد های انسانی گسترش یافته و حسن همزییستی مسالمت آمیز جایگاهش را در میان روابط هردو کشور مسلمان یابد که منتظر عملی سازی این آرمان بزرگ می باشیم .

روز چهارشنبه، رئیس جمهوری افغانستان در سفر دو روزه‌اش به امارات گفت که پس از این افغان‌ها می‌توانند با گذرنامۀ افغانی از امارات متحده عربی ویزای کار بگیرند.

 

یکی از دستآورد های حیاتی برای کشور که دراین سفر بدست آمده همانا موافقنامۀ همکاری میان افغانستان و امارات متحدۀ عربی می باشد که با حضور داشت محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان و شیخ محمد بن راشد آل مکتوم، نخست وزیر امارات متحده موافقتنامۀ همکاری میان افغانستان وامارات متحدۀ عربی توسط مشاور امنیت ملی افغانستان و وزیر دولت در امورخارجۀامارات متحدۀ امضا شد

متکی به این موافقت‌نامه، هر دو دولت برای دوستی و مشارکت دراز مدت بر اساس احترام متقابل حاکمیت دولت‌ها  منافع مشترک در عرصه‌های سیاسی، امنیتی، اقتصادی، فرهنگی،حکومت‌داری و حاکمیت قانون، مجدداً متعهد شدند.

هر دو کشور تعهد کرده‌اند که در بخش امنیت، حفظ جان غیر نظامیان، بالا بردن ظرفیت نهادهای امنیتی و مبارزه با تروریزم همکاری کنند.

دولت جدید افغانستان در جریان سه ماه گذشته موافقت‌نامه‌های متعدد با کشور‌های مختلف امضا کرده است.

در موافقت‌نامه همکاریهای مشترک میان افغانستان وامارات آمده که هر دو دولت برای تشویق سکتور خصوصی توانا، رشد تجارت و سرمایه‌گذاری، ایجاد فرصت‌های شغلی، توسعۀ دهات، زیربناها، حمل و نقل و بالابردن سطح آموزش دختران و پسران همکاری خواهند کرد.

دراین سفر آقای غنی بخاطر ترغیب تاجران امارات به منظور سرمایه گزاری در افغانستان تلاش های زیادی را مبذول داشته اند.

امارات متحدۀ عربی حمایت خود را از روند مذاکرات صلح بین الافغانی نیز اعلام کرده است .

کارشناسان این سفر را پر دستآ ورد و دارای اهمیت خوانده اند .

شماری زیادی از افغان‌ها در گذشته به منظور دریافت ویزای کار از امارات متحده و عربستان سعودی با گذرنامه پاکستانی تقاضای ویزا می‌کردند.

امارات متحده عربی ، عربستان سعودی و پاکستان کشورهایی بودند که رژیم طالبان را به رهبری ملا محمد عمر، به رسمیت شناخته بودند.

گفته می‌شود امارات همواره رابطه نزدیکی با گروه طالبان داشته است.

اما باز هم باید دید علاوه بدین دستآورد ها  در دور جدید چه تحولاتی در افغانستان رخ خواهد داد.

از طرف دیگر، گروه طالبان تنها یک روز پس از پایان ماموریت رسمی نیروهای ناتو اعلام کرد که این گروه در جنگ بلندمد ت علیه نیروهای خارجی در افغانستان به پیروزی رسیده اند آنها علیۀ خارجی ها جهاد شانراادامه خواهند داد .

در این میان ناتو که زمانی با بیش از 140 هزار نفر نتوانست امنیت را در افغانستان تامین کند، آیا اکنون با حدود 10 هزار نفر می تواند در کمک و آموزش به افغان ها مؤثر واقع شود؟

باز هم امید واری های تازه میرساند که با متلاشی شدن  گروۀ حقانی گروۀ طالبان نیز تضعیف گردند.

 هرآنچه گذری به رویداد های گذشته و برای آیندۀ افغانستان اندیشیدیم روزی  آنرا بخشی از تاریخ کشور خود در صفحات سفید روز گاران سیاه به آزمون نسل بعدی به قضاوت خواهیم سپرد .

تحلیل گران به این عقیده اند که بدون وحدت عملی زورق شکستۀ  کشور را نمیتوان به ساحل هستی کشانید .

هر آنچه دولت وحدت ملی را به فرخنای صلح میرساند  نیک نام اذل وابدش می سازد همانا مصلحت با ملت و شنید ن آروزهای ملت توسط نخبه گان و گرداننده گان چرخ تاریخ است .

یکی از خواسته های عمدۀ مردم تطبیق قانون اساسی  ،نیرو مند ساختن قوتهای امنیتی ملی مکلفیتی ، تقویۀ شان با تجهیزات نیازروز ،ازدیاد رقم افراد ، دادن انگیزه ، شناخت دوست و دشمن است که بدون آن دشوار خواهد بود بگوئیم سرزمین ما همه صالحین اند .

پس ازایجاد یک سیاست واحد و فرا گیر ، ملت سازی ، تامین امنیت و اطمینان مردم ، سوی صنایع ، کشاورزی ، باغداری و هرآنچه که این کشوررا از گرداب احتیاج نجات می دهد دولت عطف خواهندکرد.

مردم چشم براه استند که وعده ها وتلاش های آقای غنی و آقای عبدالله تا کدام حدی نتیجۀ مطلوب را خواهد داد.؟

 به امید همبستگی ملی برای یک آرزوی ملی

 

 


بالا
 
بازگشت