الحاج همراز کابلی

 

افغانستان و پروسۀ صلح

گروۀ از  طالبان به چین سفرکرده بودند رسانه های پاکستانی افشا ی شان کرد.

 برخی از طالبان ازاین افشا گری هراسیده  سرسام آور سفرشان را شخصی وانمود کردند چون چنین بازی های سیاسی بنیادسست پا دارد بناً طرف پذیرش حقیقت مداران راستین قرار نگرفته این سفر را به تحلیل و ارزیابی کشیده نگارش مطلائی را به روی صفحات دل ها بستند .

آنان  گفته اند  گروۀ طالبان ثابت کرده اند برای دین اسلام و اسلامیت نه بلکه برای رسیدن به قدرت و کرسی می جنگند  مسلمانان را نابود میکنند و همه کردار بدشانرا رویکش اسلامی می دهند چنین عملکرد ها میرساند که گروۀ طالبان وابستگی های با دشمنان اسلام دارند زیراآنها طالبان کرسی اند تاحامیان و پشتیان مسلمانان؟.

اما دیدارطالبان  از چین به عنوان کشور همسایۀ افغانستان که دارای قدرت قوی اقتصادی نظامی است وبالای کشورهای منطقه تاثیرگذار نیز می باشد بازدید طالبان با سران چین از حیث دیگرکه طالبان پایگاه رهبری در پاکستان دارند گامِ مثبت به نفع سیاست صلح و ثبات در افغانستان و منطقه قلمداد می گردد.

 اگرچه طالبان سفر خود را شخصی و مستقل وانمود ساخته اند اما گروۀ که جای خواب ،خوراک و آبش وابسته به جیره رسانی باشد چطور خود را میتواند مستقل رقم بزنند.

اگر چه این سفر را تنها پیموده اند  به  تنهایی با مقامات چینایی گفتگو کرده اند ولی نمی توان گفت که درروح مذاکرات  نقش پاکستان نه دمیده است.

سیاست چین در زمان زمامداری گروۀ طالبان سیاست معتدل و بی طرفانه بود ازاین رو هم  نمیتوان چنین تصور داشت که سفر برخی از گروۀ طالبان به اساس روابط شخصی صورت گرفته باشد.

چنین یک کشور بزرگ درجهان ومخالف هراس افگنی و افراط گرایی می باشد روابط شخصی بین این کشور و طالبان درحدی نیست که بالای این گروه تاثیر گذارباشد اما روابط چین با لای پاکستان خیلی ها تاثیر گزار می باشد تجربه ثابت کرده هر گاه پاکستان بگو مگوئی با حامیان اول اش امریکا و انگلیس میداشت تزرع اشرا به سوی چین می برد بناً چین میتواند از تاثیر گزاری خویش که بالای حامیان طالبان یعنی پاکستان دارد آنان راوادار به پذیرش صلح نماید .

ازسوی دیگر به گقتۀ مر حوم بی نظیر بوتو که طی مصاحبۀ در دوبی گفته بود (در طرح طالب سازی نقش امریکا و انگلیس کلیدی بود  عربستان سعودی و امارات متحدۀ عربی در بخش تمویل مالی  و پاکستان در بخش تجهیز نظامی مسایل استخباراتی و پرو پاگند نقش کلیدی داشتند ) بناً متکی بدان میتوان پذیرفت که ایجاد گران گروۀ طالبان که امریکا ، انگلیس ، پاکستان ، عربستان سعودی و امارات متحدۀ عربی اند در آوردن صلح در منطقه ویا برعکس آن نقش قاطع دارند عربستان سعودی با امکانات کلان مالی و جایگاه مذهبیِ که دارد می تواند بالای منشورو تصامیم گروه طالبان تاثیر ات بیشتر داشته باشند.

طالبان در موقعیت سیاسی عجیبی قرارگرفته اند  نمیتوانند خود بالای موضوعات مربوط شان تصمیم گیر باشند زیرا سیاسیون خارج از مرز های آسیا از طالبان منحیث اهداف منطقوی استفاده می برند از این رو طالبان آن قدر صلاحیت ندارند که روی مسایلی  تصمیم بگیرند.

اگر طالبان مستقل می بودند و تصمیم خودشانرا اتخاذ و عملی کرده میتوانستند پروسۀ صلح درافغانستان  باین کندی و چالش روبرو نمی شد. درگذشته هاهم دیده شده  هرگاه برنامه مذاکره با این گروه به جایی رسیده است دست های پیدا و پنهانِ به نحوی از به ثمر رسیدن مذاکرات جلوگیری کرده اند.

به همین اساس آقای محمد اشرف غنی رئیس جمهوری خواهان همکاری چین در پروسۀ صلح افغانستان شده اند و از کشور بزرگ چین تقاضا شده که  با طالبان صحبت شود نظریات آنان را در رابطه به روند صلح بشنود این آغازین یک حرکت منطقوی قابل توجه است.

از سوی دیگر در جرگه مشورتی صلح با اکثریت قاطع آرای مردم مورد فیصله قرار گرفته است. طبق این برنامه و توافقات که بین افغانستان و کشورهای جهان صورت گرفته روند صلح باید تحت رهبری خود افغان ها باشد.

بهتر است هرجا یکه مذاکره ی صورت بگیرددر هرگونه بحث مقام های افغان باید در این رابطه، خود فعالانه دست به کار شوند و نسبت به یکایک حرکت ها و گفتگو های صلح مواضع روشن و درست داشته باشند مردم را شورای عالی صلح مقنع نمیتواند بسازد که بگویند: «ما درجریان رسمی سفر هیات طالبان به چین قرار نداریم». اگر این حرف شورای عالی صلح درست باشد و مقام های این شورا واقعاً از سفر طالبان به چین و محتوای گفتگوهای آنان با مقام های چینی با خبر نباشند، پس این شورا برای چه است ؟..

در آینده همین مردم در امر گفتگو با مخالفین برای دولت یک چتر بزرگ حمایتی خواهند بود پس باید مردم را محورخواند.

رییس جمهور افغانستان در ملاقات با رهبران سیاسی پاکستان گفت، حکومت وحدت ملی برای رفع موانع و حل مشکلاتی مشترک که هر دو کشور به آن مواجه اند، مصمم است..

رییس جمهور محمد اشرف غنی گفت، هر دو کشور افغانستان و پاکستان به مشوره و کار مشترک خود دوام داده و باید تلاش کنند تا تماس ها بین مردم دو کشور را در همه سطوح، تقویت نمایند.

محمد اشرف غنی اضافه کرد.:

"حل مشکلات زمان گیر بوده و موانع زیادی در این راستا وجود خواهد داشت .

به گفتهء وی حکومت وحدت ملی برای حل این مشکلات مصمم

 است..

آفتاب احمد خان شیرپاو بعد از ملاقات با عبدالله عبدالله رییس اجراییه در یک نشست خبری مشترک به سوالات خبرنگاران پاسخ دادند.

عبدالله عبدالله در این نشست خبری گفت، این رهبران همیشه خیر و صلاح افغانستان را خواسته اند و این بار هم تلاش های صادقانه خود را برای صلح و امنیت آغاز کرده اند.

او گفت:

" آنها همیشه حُسن نیت شان را ابراز نموده اند  این بار نیز بحث شد که برای تامین صلح پایدار در هر دو کشور آنها چه کرده می توانند؟ ما چه کرده می توانیم ؟ ما هر دو مشترکاً در برابر تهدید های که افغانستان و پاکستان مواجه اند که عبارت از تروریزم و افراطیت اند، چه کرده می توانیم..

آفتاب احمد خان شیرپاور رهبر حزب قومی وطن در کنفرانس خبری با عبدالله عبدالله گفت، مشکلات هر دو کشور مشترک بوده و فرصت خوبی برای ایجاد روابط نیک بین دو کشور ایجاد شده که باید از آن استفاده خوب کرد.

او گفت:

"این بدین لحاظ گام خوب به شمار می رود که مشکلات هر دو کشور مشترک اند. اگر ما برای حل این مشکلات با اخلاص و صداقت جد و جهد ننمایم، پیروزی را بدست آورده نمی توانیم. آنچه که در افغانستان اتفاق می افتتد، یعنی نقصان و تباهی خانواده ها و کشتار مردم در نتیجهء حملات انتحاری، در حال حاضر در پاکستان نیز رخ می دهند.."

احمد خان شیرپاو اضافه کرد که هر دو کشور مشترکاً کار کنند تا به هدف مشترک شان برسند.

اما کارشناسان امور سیاسی می گویند، در ترکیب هیئتی که باید از افغانستان دیدن می کردند رهبرانی که بالای طالبان تاثیر گذار بودند شامل نیستند و از دست این هیئت کدام کاری پوره نیست.

اگر چه پروسۀ  رفع معضلات مرزی وغیره مشکلات  میان پاکستان و افغانستان در عهد سردار محمد داود خان نیز آغاز گردیده بودکه منجر به نیمه آرام شدن تبلیغات سرد میان دو کشور گردیدوبس.

 پاکستان برنامۀ بنام کاکا جان و برخوردار نشرات و تبلیغات برعلیۀ افغانستان داشت آنرا در حدی کاهش داد و افغانستان برنامۀ پشتونستان را که از ساعت هفت شام الی هشت شب برای حصول  استقلال و آزادی پشتونستان نشرات میکرد آنرا کنار ماند به همین ترتیب ذوالفقار علی بوتو به دعوت سردار محمد داود به کابل سفر کرد که وعده هایش همه صلح بود اما؟؟؟؟

آقای کرزی درزمان زمامداری  خود درافغانستان  بیست و یکبار برای دعوت صلح به پاکستان سفر کرد که بی نتیجه ماند.

آقای محمد اشرف غنی همچنان این پروسه را دنبال کرده که شروعی خوبی برای منطقه محسوب میگردد اما مشروط براینکه در این رویداد امریکا ، پاکستان ؛ انگلیس ، عربستان سعودی ، امارات متحدۀ عربی و قطر نقش شانرا صادقانه ایفا نمایند زیرا ایجاد گران بنیاد پران اند.

دراین اواخر آقای کرزی رئیس جمهور سابق کشور نقش کشورهای هندوستان ، چین و روسیه را نیز ستوده و همکاری آنان را درمذاکرات صلح افغانستان و منطقه موثر خواند.

 

 


بالا
 
بازگشت