شریف بها

 

داعش چرا در افغانستان؟

تاریخچه:

گروه داعش در سال  ۲۰۰۴ میلادی از تشکیل گروه “ جماعة توحید و جهاد” به رهبری “ابومصعب الزرقاوی” درعراق اعلام شد و بیعت آن با “اسامه بن لادن” رهبر سابق “القاعده”، این گروه  را به شاخه سازمان القاعده در عراق تبدیل نمود.این گروه با گسترش عملیات خود به یکی از قدرتمندترین گروه‌های تروریستی در عراق تبدیل شد، تا اینکه الزرقاوی در سال ۲۰۰۶ در اظهاراتی ضبط شده به صورت مصور از تشکیل “شورای مجاهدین” به رهبری “عبدالله رشید البغدادی” خبر داد.پس از هلاکت زرقاوی در سال ۲۰۰۶ “ابوحمزه المهاجر” به عنوان سرکرده این گروه تعیین شد.در پایان همین سال نیز گروه “دولت اسلامی عراق” به ریاست “ابوعمر البغدادی” شکل گرفت.

تشکیل دولت اسلامی عراق در 15 اکتبر 2006 در پی نشست چندین گروه مسلح اعلام گردید که در چارچوب معاهده موسوم به"حلف المطیبین"، ابوعمر البغدادی را به عنوان رهبر این گروه جدید انتخاب کردند. این گروه از زمان تشکیل ، بسیاری ازحملات تروریستی را در عراق برعهده گرفت .

گروه  داعش در نزدیکی مرز عربستان سعودی،  در صحرای ولایت الانبار عراق که مرز وسیعی با عربستان دارد  بدلیل شرایط صحرایی و دور افتاده ولایت الانبار،  این منطقه  کم  جمعیت ، تقریبا خالی از سکنه  و بدور از کنترل کامل نظامی شروع به شکل گیری نمود.

 این گروه در اوایل سال‌های جنگ عراق تاسیس شد. در سال ۲۰۰۴ متعهد به وفاداری و حمایت از القاعده شده و به عنوان القاعده عراق مشهور شد. در ۱۵ اکتبر ۲۰۰۶ این گروه، به یک سازمان فراگیر برای گروه‌های شورشی عراق تحت عنوان حکومت اسلامی عراق تبدیل شد

در 2013 میلادی، یک پیام صوتی از طریق شبکه شیوخ الاسلام منتسب به ابوبکر البغدادی پخش شد که در آن اعلام می کند که جبهه النصره امتداد دولت اسلامی عراق است و در این نوار، تشکیل "گروه دولت اسلامی عراق و شام (داعش) را با ادغام جبهه النصره و دولت اسلامی عراق اعلام کرد.

اما داعش چرا در أفغانستان؟

اخیرا تبلیغات گرم در رسانه ها و شبکه های اجتماعی در مورد پیدا شدن افراد نقاب پوش متعلق به گروه داعش در شماری از ولایات أفغانستان صورت میگیرد . أفغانستان طی یک دهه طالب را داشت و بنام های مختلف و عملکرد های جدا گانه  حتی مردم عام أفغانستان را اذیت کردند و به مرگ فرستادند که این پروژه هنوز هم جریان دارد اما سوال اینجاست که چگونه داعش در أفغانستان پیدا شد وبنابر گزارش های رسیده بدون کدام مقدمه یی مراکز اموزشی را باز کرده اند.

پس از تشدید حملات گروه داعش یا دولت اسلامی ، کشور های غربی ظاهرا ابراز نگرانی کردند . زمانیکه گروهی بنام طالب در پاکستان شکل گرفت و سپس به حمایت امریکا و کشور های عربی به أفغانستان فرستاده شد ،  شماری از کشور های جهان ومنطقه در حرف در رابطه به تقویه گروه طالب وسپس فعالیت های شبکه القاعده وحقانی و برای محو ان نشست هایی را انجام دادند و تنها در حرف به ابراز نگرانی پرداختند اما زمانیکه مرکز تجارتی جهانی امریکا در یازده هم سپتامبر سال دوهزار و یک مورد حمله قرار گرفت امریکا و سایر کشور های متحد دست به حمله زده وعملا وارد معرکه شدند.

شماری از تحلیلگران أفغان و خارجی به این عقیده اند که پروژه یی طالب سازی ، پروده امریکا ، پاکستان و کشور های عربی برای اهداف مشخص در أفغانستان و کشور های منطقه بود که بدبختانه أفغانستان بیشترین اسیب را از این ناحیه دید وتا آنکه امریکا عملا وارد أفغانستان شد . امیدواری های مردم بر این بودند که أفغانستان از این منجلاب بیرون خواهد رفت اما که نشد و پس از سیزده سال کشمکش ها و جنگ ها و همچنان  وضع انتقادات شدید بر پاکستان مبنی بر حمایت از گروه طالبان در أفغانستان ، ضمنا کشته شدن اسامه در ایبت اباد پاکستان که محل کاملا نظامی است  وبکار گیری تاکتیک های مختلف نظامی با رهنمایی حامیان طالبان در أفغانستان ، قسما اهداف که با ایجاد گروه طالبان برای أفغانستان ترسیم شده بود به در حال پایان است.

اکنون گروهک های متفرق اما با  تبلیغات وسیع بنام داعش در شماری از ولایات  اوج گرفته است . باور بر این است که  اکنون دارد پروژه طالب سازی در أفغانستان مطابق به اهداف ترسیم شده به پایان میرسد و چنانچه در فوق یاد اوری شد که پاکستان طی سیزده سال اخیر از سوی أفغانستان مورد انتقاد شدید و ابراز نگرانی ها ازسوی شماری از کشور های منطقه و جهان تحت فشار بود اما پاکستان  همواره در مقابل انتقادات ونگرانی ها مقاومت نشان و عملکرد مغرضانه اش را کتمان کرده است.  اما اکنون پاکستان در تلاش است تا این ننگ را که در حال حاضر خود با این پروده خویش با چالش ها روبرو شده است بر چیند و زیر نام داعش هیاهوی را براه انداخته است که گویا این گروه در مناطق خارج از کنترول حکومت أفغانستان هسته گذاری شده و دارد رشد ونمو مینماید تا در اینده از اتهامات که بروی وارد شده بود تبریه و دامنه این همه بی ثباتی را درافغانستان بیش از این سرعت داده و حتی منجر به تهدید کشور های همسایه شمالی وغربی أفغانستان گردد.

باور بر این است که داعش یک پروژه یی دیگر از کشور های مغرض برای منافع شان در منطقه هستند. زیرا داعش تازه در افغانستان ظهور کرده است . بنابر گزارش ها از سوی مسوولان محلی  تعداد این افراد اندک بوده و مصروف اموزش در ولایات زابل هلمند وغزنی میباشند اما تاهنوز هیچ نوع برنامه یی برای نابودی انان رویدست نیست.

ضمنا بنابر شواهد انان با با اسلحه قوی مدرن و امکانات وافر مجهز اند سوال این جاست که چگونه حامی است که این چنین امکانات را در اختیار انان قرار داده است . پس باید درک کرد این هم جز اهداف کلان و شامل یک پروژه همانند گروه طالبان است.

گروه داعش در حال حاضر تعداد زیادی تانک، موشک ، وسایط زرهی و انواع سلاح های مدرن در اختیار دارند که از حامیان خود دریافت کرده اند. شایعات است که این گروه از سوی کشور های عربی حمایت میشوند . پس چرا امریکا در مقابل کشور های عربی خاموش است و تلاش برای قطع حمایت انان نمیکند. چنین برداشت میشود که اهداف پنهانی برای منطقه شریک است و باید پراگنده موضع گیری نماید.

نتیجه:

با در نظرداشت اغاز فعالیت سریع گروه داعش در کشور های عربی  و  شایعات ان در أفغانستان باور بر این است که در تلاش فعال سازی گروه داعش در أفغانستان چندین اهداف نهفته است . در قدم نخست تابعیت شماری از گروهک های طالب به داعش و اغاز فعالیت نخست آن در شماری از مناطق جنوبی کشور نشان میدهد که پاکستان با در نظرداشت أوضاع داخلی کشورش و فشار های بیرون مبنی بر حمایت از طالب وتروریزم تلاش دارند تا خود را تبریه بدهد و اذهان جامعه جهانی و نهاد های بین المللی حقوق بشری را مغشوش سازد که گویا حامی طالبان نبوده واکنون داعش به گونه طبعی با یکجا شدن گروهک های از طالبان در أفغانستان رشد کرده است . در قدمه بعدی احتمال بر این است که شماری از مراکز غیر اسلامی در تلاش اند با نشان دادند عملکرد طالب و داعش به دین مبین اسلام صدمه شدیدی را وارد نماید  که گویا دین اسلام دین جنگو و دین خشونت است و نیز در میان مذاهب اسلامی یک سلسله بی باوری ها را ایجاد نمایند که عملا در کشور های عراق و سوریه دیده میشود  و این جز پروژه و تلاش های  نهاد های بین المللی غیر اسلامی برای اسیب زدن اسلام خواهد بود.

 در قدمه سوم  تلاش های سلطه طلبی شماری از کشور ها با ایجاد و حمایت از گروهی تروریستی بنام داعش شماری از کشور های منطقه را به گونه غیر مستقیم تهدید نماید تا شرکای پروژه های اقتصادی بتوانند اهداف سیاسی واقتصادی خویش را در منطقه تضمین نمایند.

بناء باور بر این است که ایجاد گروه داعش کدام صبغه اسلامی نداشته وتنها بنام خلافت و اصطلاحات اسلامی اهداف شوم کشور هایی به پیش برده میشود که اهداف وسیع اقتصادی و سیاسی در منطقه دارند و در این راستا برای نابود گروهی داعش دولت أفغانستان باید از همین اکنون اقدامات جدی را بکار گیرد در غیر آن اگر ریشه های این گروه قویتر شده میرود و مردم أفغانستان با چالش های جدی روبر خواهد شد  و دولت نیز در مهار سازی ان عاجز خواهد ماند و افغانها بار دیگر شکار اهداف شوم شماری از کشور های غربی و منطقه خواهند شد.

پایان

 

 

 


بالا
 
بازگشت