غلام سخی ارزگانی

 

امریکا و ناتو باید از فعالیت 14 ساله خویش در افغانستان به شورای امنیت گزارش بدهند

چهارده سال قبل بیش از چهل کشور، تحت ائتلاف جامعه جهانی به رهبری ایالات متحده امریکا در توافقنامه بن تصمیم گرفتند که مبارزه علیه تروریسم، تولید مواد مخدر، فساد اداری، قاچاق، فقر زدایی و همچنان رعایت حقوق بشر، ایجاد دولت داری خوب، مشارکت عادلانه اقوام در حاکمیت، احترام به حقوق زنان، تأمین امنیت سراسری کشور، انکشاف متوازن اقتصادی، گسترش معارف و... بالاخیره تحقق نظام دموکرسی را در افغانستان عملی سازند.

این منبع در مورد کمک امریکا به افغانستان چنین می نگارد:

«اداره بازرسی عمومی امریکا برای بازسازی افغانستان، موسوم به «سیگار» در تازه‌ترین گزارش خود اعلام کرد بودجه‌ای که ایالات متحده از سال ۲۰۰۲ تا ۳۰ جنوری سال ۲۰۱۳ به افغانستان کمک کرد حدود یک‌صد و چهار میلیارد دالر بوده که بیش از بودجه طرح مارشال برای بازسازی ۱۶ کشور اروپای غربی بعد از جنگ جهانی دوم است.» روزنامه 8 صبح/ شنبه ۱۱ اسد ۱۳۹۳

امریکا حدود یکصدو چهار میلیارد دالرامریکایی را به افغانستان کمک نمود، تا مردم کشور ما از بحران های ناشی از تجاوز خارجی، جنگ ها، ناامنی ها، بی سرنوشتی ها وغیره نجات یابند. حال ناتو و امریکا می خواهند که نیروهای خویش را با ختم 2014 میلادی از افغانستان خارج کنند. جای دارد که از سازمان اتلانتیک شمالی و امریکا جویا گردیم که نتایج کمک های مالی، فعالیت های نظامی و غیره شما به صورت دقیق در افغانستان کدامین بوده اند؟

آیا نیروهای امنیتی افغانستان با تمام معنا تجهیز و خود کفا گردیده اند؟ آیا تروریسم به صورت قطعی از افغانستان نابود گردیده است؟ آیا حقوق بشر به صورت اساسی در کشور ما رعایت می گردد؟ آیا مشارکت شایسته سالاری همه اقوام در حاکمیت دولت تحقق یافته اند؟ آیا کشت کوکنار و تولید مواد مخدر به طور بنیادی از افغانستان از بین رفته اند؟ آیا خشونت علیه زن در کشور ریشه کن شده است؟ آیا مردم دارای اقتصاد خودکفا شده اند؟ آیا گراف صادارات کشور از واردات بلند تر می باشد؟ آیا دولت داری شایسته و مستقل دموکراتیک ملی در افغانستان تحقق یافته است؟

هرچند چهره افغانستان امروز با 14 سال قبل دوران امارت اسلامی طالبان قابل مقایسه هرگز نبوده و نمی باشد؛ ولی لازم و ضروری اند تا مردمان افغانستان، جهان و شورای امنیت سازمان ملل متحد از نتایج فعالیت اقتصادی، نظامی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی جامعه جهانی و خاصتآ از نتائج مبارزات نیروهای نظامی ناتو و امریکا در افغانستان به صورت مستند آگاهی حاصل نمایند.

مردم افغانستان از کمک کنندگان جامعه جهانی می خواهند با جزئیات با کدام بخش ها مساعدت مالی صورت گرفته و دست آوردهای آن چه اندازه مثبت و چه اندازه منفی بوده است؟ مساعدت های مالی جامعه جهانی و به خصوص کمک های امریکا چه نتائج مثب را برای بهیود حیات مادی، اجتماعی و فرهنگی مردم کشور ما به بار آورده و یا با چه کاستی های رو به رو بوده اند؟ آیا واقعآ همه کمک های جامعه جهانی و امریکا به صورت اساسی در افغانستان به مصرف رسیده اند؟

دیگر جامعه جهانی همان کمک های را که در توافقنامه بن، لندن، شیکاگو، توکیو، بن دوم، پاریس وغیره به افغانستان تعهد داده بودند، چند در صد آن را عملی نموده است؟ کمک های اقتصادی را که در جریان 14 سال آخیر برای افغانستان داده اند، آیا کشورهای کمک کننده با آن تعهد خویش عمل نموده یا خیر؟ اگر عملی نموده اند، دست آوردهای آن را به صورت مشخص برای مردم افغانستان و شورای امنیت سازمان ملل متحد گزارش دقیق ارائه نمایند. و اگر نکرده بازهم عدم عملی تعهد اقتصادی خویش را در افغانستان به صورت شفاف و مستند به شورای امنیت تقدیم دارند، تا همه آگاه شوند.

تا جای که از منابع دولت جمهوری اسلامی افغانستان، منتقدین آزاد، جامعه های مدنی، رسانه ها، منافع خارجی وغیره گزارش حاکی از آن اند که جامعه جهانی به همه تعهدات خویش در افغانستان وفا نکرده و علل آن را نیز روش ننموده است. آیا در این مورد دولتمداران قبلی افغانستان مقصر بوده اند و یا این که جامعه جهانی قادر به نظارت اساسی بر کمک های خویش در افغانستان نگردید و یا این که هردو طرف مقصر بوده اند؟

کمک کنندگان جامعه جهانی باید واضح سازد که بر مساعدت های خویش برای افغانستان، نظارت داشته و یا خیر؟ اگر داشته است، محصول آن چه می باشد؟ و اگر نداشته، پس نتایج آن را برای شورای امنیت و مردم افغانستان به صورت مستند شرح دهد. در صورت اگر تخطی از هر جانب صورت گرفته باشد، باید تخطی گران داخلی و خارجی مورد پیگرد عدلی و قضایی قرار گیرند تا عدالت انتقالی در زمینه تحقق یابد.

وزارت اقتصاد دولت جمهوری اسلامی افغانستان افشاء نموده که 18 در صد کمک های جامعه جهانی در بستر 14 سال اخیر از طریق دولت افغانستان به مصرف رسیده و متباقی از سوی کمک کنندگان جامعه جهانی به مصرف رسید که از جمله باعث فساد گسترده ادارای، حیف و میل مراجع مختلف داخلی و خارجی در افغانستان گردیده است.

دیگر این که مبارزه علیه تروریسم، مواد مخدر، قاچاق، فساد اداری و نظایر این ها نیز یکی از عمده ترین وظایف جامعه جهانی و در رأس آن نیروهای نظامی امریکا و ناتو  در افغانستان بودند که حال باید به صورت مستند گزارش بدهند که تا چه حد در این زمینه موفق بوده اند. و یا اگر نبوده، علل چه بوده که در مبارزه علیه آن ها توفیق حاصل نکرده اند. آیا اصلآ هدف و اراده مبارزه علیه این پدیده های شوم در افغانستان از سوی ناتو و امریکا وجود نداشته و یا موانع در این زمینه وجود داشته اند؟ باید در این مورد پاسخ واضح و درست بدهند که مورد قناعت ملت های کشورهای کمک کننده، مردم افغانستان و شورای امنیت قرار گیرد.

 برخی از صاحب نظران معتقد اند که از آغاز تشکیل اداره موقت، اراده یی مبنی بر مبارزه علیه تروریسم در بعد خارجی و حتا داخلی در افغانستان وجود نداشت و اکنون نیز چنین است. و صرفآ ادامه بحران به سود دست اندرکاران امور داخلی و استخبارات کشورهای همسایه، منطقه و جامعه جهانی در افغانستان می باشد. به کلام دیگری، بازی های گوناگون پشت پرده از سوی دست اندرکاران داخلی و خارجی در امور افغانستان ادامه دارند. هر کشور خارجی و زمام داران افغانستان در پی تحقق منافع خویش بودند و بس.

آگاهان امور سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی داخلی و خارجی اذعان می دارند که نظر به یکصدو چهار میلیارد دالر امریکایی که در جریان 14 سال در افغانستان صورت گرفته اند، دست آورد آن نهایت ناچیز است. گفته می شود که کمک های جامعه جهانی از سوی انجوهای خارجی، داخلی، حامد کرزی و دولتمدارنش حیف و میل گردیده اند و برخی دیگری آن با نحوی از انحاء از افغانستان خارج شده است.

حال این وظیفه مبرم جامعه جهانی، خاصتآ ناتو و امریکا است که یک گزارش مستند و قابل قبول را از نتایج مساعدت های خود در افغانستان برای شورای امنیت بدهد. در ضمن، نظامیان ناتو و امریکایی باید از نتایج مبارزات 14 ساله خویش در مبارزه علیه تروریسم، فساد اداری، قاچاق، کشت کوکنار، تولید مواد مخدر، ناقضین حقوق بشر، آدم کشان، فعالیت های استخبارات خارجی وغیره یک گزارش شفاف و مستند را برای شورای امنیت و مردم افغانستان تهیه و تقدیم نمایند. افزون برآن، دولتمداران سیزده سال قبل حامد کرزی باید یک گذارش درست از کمک های مصرف شده ی جامعه جهانی را در افغانستان برای شورای امنیت و مردم کشور ارائه نمایند.

جامعه جهانی، ناتو، امریکا و بانیان حکومت وحدت ملی باید از کمک های جامعه جهانی که در طول 14 سال برای افغانستان صورت گرفته، یک تفتیش حقیقت یاب را برگزیند تا کسان و منابعی که  این کمک ها را حیف و میل نموده اند، مورد پیگرد قانونی و عدلی- قضایی قرار داده و مجرمین را مجازات نمایند.

از طرف دیگر، بررسی شفاف و گزارش دقیق از کمک های مالی جامعه جهانی و فعالیت نظامیان ناتو و امریکا، برای زمام داران حکومت وحدت ملی و حامیان خارجی افغانستان پس از سال 2014 میلادی خیلی مفید واقع خواهد گردید که از کاستی های آن عبرت گیرند و از دست آورهای مثبت آن به عنوان الگو استفاده درست تر را در آینده برای مردم افغانستان نمایند.

ومن الله التوفیق

 

تاریخ:19  قوس 1393 خورشیدی برابر با 11 دسمبر 2014 میلادی/  کابل

 

  

 


بالا
 
بازگشت