محمدیعقوب هادی

 

نگاهی به جاده ناهموار انتخابات

 انتخابات  یا فعل انتخاب  به معنی برگزیده،  پسند شده ، قبول شده که  ماحصل آن  تبارز اقتداراست. در پروسه دولت سازی وحکومت سازی اصل انتخاب به مثابه اشتراک مردم در تعین سرنوشت خودشان دانسته شده ولذاهیچ فکر مدنی  چنین اصل   گزیده شدن را منتفی نمیداند.  اصل انتخاب به حیث یک ارزش در مفهوم خودش بسیار اهمیت دارد. یعنی  وقتی فعل انتخاب به مفهوم بر گزیدن است، این گزینش  باید متناسب  ویا سازوار حقیقت فکر انتخاب کننده باشد  تا که اصل بر گزیده شدن مفهوم خودش را ارائه بدهد.

افغانستان کشوریست در میان 193 کشور رسمی جهان و یا مجموع کشور های جهان که وضعیت و حال و احوالش بر خورد با فعل انتخاب را ناگزیر و مقید گردانیده و لذا به یقین نمیتوان  گفت که انتخابات در پیشرو در وجود  کاندیدان احتمالی مطرح یک انتخابات مشروع و گزینشی به مفهوم گزینش خواهد بود.

باتوجه به اینکه برگزاری این انتخابات در کدام هوا وفضا و در زیر چترکدام سیاست گذاریها صورت میگیرد، باید گفت  آنچه واقع شده و میشودچیزی بیشتر از توقع نبود ونمیتواند باشد. بخصوص که باز هم سیاست گذاری های کلان نشان داد  طلسم بهم ساختن ها وبریدن های گروه‌های مطرح کنونی در دست دیگر و جای دیگر است .

با در نظرداشت اینکه تا یک ساعت پیش از شروع انتخابات احتمال برگزار نشدن آن را میتوان پیش بین بود، رویهمرفته زمانی که سلسلهء نظریه پردازیهای انتخاباتی شک وتردید برگزاری انتخابات را کم رنگتر کرد در طی چند روز تمثیل بهم شدن گروه‌های به ظاهر اپوزیسیون مطرح شرایط حاضر، گویا در برابر تیم حاکم آغاز گردید. اما دیری نگذشت که این ترکیب گروه‌های مطرح بازهم تجزیه شد وهر یک در فکرسر رشته دیگر شدندو در نتیجه دو هفته قبل از ثبت نام کاندیدان بهم شدنهای نا متجانس دگر باره شکل گرفت که تا نوشتن این سطورده تیم همراه وهم هدف محصول آن میباشد

قدر مسلم اینکه این سرداران گروه‌های مطرح به عنوان  مجریان کار ساز سیاست گذاریهای بزرگ در جریان پلان سازیهای حامیان  خود قرار دارند . لذا وقتی  ریس جمهور  حامد کرزی میگوید «قرار داد امنیتی که  صلح نیاورد به درد نمیخورد» او میداند که گره صلح و جنگ با رشته کدام سیاست گذاریها  باز و بسته می‌شود.  این سیاست گذاریها که  سرنوشت مردم ومیهن را در گرو همین  گروه ها ساخته‌اند، با توجه به شخصیت فکری و باوری سرداران این گروه ها  توقع بردن از آنها برای بهبود سرنوشت مردم ومیهن یک فکر نادرست است. سالهای گذشته واضح نشان داد بهروزی مردم در طرح وپلان این گروه ها مطمع نظر نیست. چه بسی که گفتار وکردار مهندسان اصلی  این سیات ها بارها به  این مساله صحه گذاشته‌ است ، که حتی  در بسی موارد  علنی اخبار میگردد.   بطور مثال  به نقل قول  از سایت خبری بی بی سی چهار شنبه ۳ اکتوبر ساعت ۱۵.۳۳ بوقت گرینویچ  در نشست وزرای دفاع ناتو در بروکسل پایتخت بلژیک در مورد وضعیت  حاد  افغانستان آقای فیلیپ هاموند، وزیر دفاع بریتانیا میگوید "اوضاع در افغانستان هیچ وقت شبیه سویس نخواهد شد

 ویا  در همین  روز های نزدیک  یعنی تاریخ  7 نوامبر اخبار تلویزیون آریانا افغانستان پرده از روی اقدام نظامیان  خارجی  که  تجهیزات نظامی   خود را تخریب میکنند تا مورد استفاده  قرار نگیرد. این حرکات مشهود  به روشنی نشان میدهد که  این سیاست گذاریها  به دنبال  آنچه که در ظاهر خبر سازی می‌شود نیستند . از جمله  خبر سازیهای انتخاباتی با  ترکیب تیم های  آورده شده به میدان انتخابات که در عقب آن  طرح ها وپلان های ناخوانده دیگر وجود دارد بخشی از مهدنسی این سیاست هاست.

در واقع این انتخابات پس و پیش کردن مهره‌های مطرح برای بدست گیری هرم قدرت ویا از لحاظ مانور بازیهای سیاسی از طرف سیاست گذاریهای مسلط است که در آن نه تیم بازنده چیزی را از دست میدهد ونه تیم برنده هم چیزی بیشتر از آنچه که دارد نصیب خواهد شد.

اعلان پیروزی هریک در جهت بهروزی مردم ومیهن هیچ اثر مثبت نخواهد  داشت.  این در حالیست که هر یک ازسر داران این تیم فقط ریس جمهور خوانده نمیشوند و دیگر در تمام امور دلخواه کل اختیار خواهند بود

 این واقعیت که همه به سر دسته گی ریس جمهور کنونی یکجا باهم در اوضاع سیاسی افغانستان پرتاب شدند یک مساله پت وپنهان نیست. آن‌ها همه از یک چشمه آب مینوشند.هرگاه  گاهی میان هم جنگی وگاهی آشتی استند نیرنگ وعوامفریبیء بیش نیست. این نیرنگها اولتر از همه در رفتار های ریس جمهوری بخوبی مشاهده میشود. جناب ریس جمهورکرزی که  بخصوص در ا ین اواخر اینجا و آنجا در برابر ایالت متحده امریکا ظاهر نمائی های عوام فریبانه میکند از همان نمونه است. چگونه ممکن است این ریس جمهور با این خود سری های غیر سیاسی و غیردیبلو ماتیک بی هیچ «تکیه گاه قدرت» در حالی فیگور قدرت باشد که حریفان جاه ومقام درچهار اطراف او در نوبت به خدمتگذاری طراحان اصلی این سیاست هادرکمین نشسته اند.

   این تاجران قومی ، سمتی و زبانی  که در فکر ادامه  حکومت شان  به سرنوشت مردم استند   یکسو ازموضع  خود بزرگ بینی  تباری بسوی هر اتنیک دیگر لشکر می کشند، از سوی دیگر با کارت سبز همان اتنیک

ها در تبانی یک جلاب قومی  دیگربرای بدست گیری هرم  قدرت  بازی قدرت را در پیش میبرند. با دریغ که در پهلوی حامیان خود بزرگ بینی تباری عده ء از روشن بین نما ها هم بجای آنکه نسبت به  اندیشه و تفکرسیاسی  این جلابان قوم وسمت و زبان  تمرکز نمایند  مدارک تحصیلی آنها را تقدیس میکنند.

در واقع طبیعت عناصر داخلی ، خارجی واپوزیسیون مسلح و غیر مسلح هم ساز ودم ساز هم است. لذا بی گمان که آینده کشور دردست این چهره های نوبتی،  آینده بسیار تاریک خواهد بود.

با این حال و احوال  موقف فعال  نیرو های داد خواه و مترقی، مردم خواه ومیهن دوست  که در نتیجه  یگانگی این نیرو ها میتواند در اوضاع واحوال کشور ثمر بخش باشد هنوز در طی منزل راه قرار دارد. و اما امید میکنیم که این راه  باید  طی شود. نیرو های مترقی باید  وبه حکم تعهد وجدانی  از ایستگاه  یگانگی  بسوی منزل آرمانی  بروند. لذا باز هم و بازهم  رفقای گرانمایه ، همرو ومتعهد  رابه تکرار  فرا میخوانم با اطمینان از همروئی شما  یاران راه، اجازه دهید از شما عزیزان بخواهم گنجینه سخنهای یگانگی ء که با  توان  خود شما عزیزان اندوخته شده توشهء این راه بسازید. ایستگاه یگانگی را مشخص سازید تا ادامه راه را  به پیش برویم.

محمد یعقوب هادی

 

  


بالا
 
بازگشت