رحمت اله روان

 

نقش سازمان شانګهای در حل بحران افغانستان

 

 وزارت خارجه چین گفته است که چین، روسیه و پاکستان خواهان نقش برجسته ترسازمان همکاری های شانگ های درحل بحران افغانستان هستند بربنیاد یک خبرنامه یی وزارت خارجه چین، دیپلومات های این سه کشور یک نشست سه جانبه را شام روز چهارشنبه در بارۀ افغانستان در شهر بیجنگ برگزار کرده اند شرکت کنندگان این نشست، تامین امنیت را درافغانستان برای منطقه بسیار مهم دانستند و گفته اند که اوضاع افغانستان بر امنیت سراسر منطقه به ویژه به اوضاع این سه کشور اثرهای مستقیم دارد.درهمین حال برخی از اگاهان امور سیاسی میګویند  که اگر سازمان همکاری های شانگهای درهمکاری با ناتو برای حل بحران افغانستان تلاش نماید برای این کشور بسیار سودمند خواهد بود، اما اگر این سازمان دربرابر امریکا قرار گیرد، افغانستان زیان خواهد دید

در عین حال روز چهارشنبه، مورخ 3 اپریل، در انستیتوت تحقیقات ستراتیژیک روسیه کنفرانس تحت عنوان "افغانستان بعد از سال 2014 برگزار گردید بود درکنفرانس نمایندگان ساختارهای دولتی روسیه، دانشمندان، کارشناسان و کارمندان نمایندگی های دیپلوماتیک مقیم مسکو برخی کشورها و شماری از افغانهای مقیم روسیه شرکت ورزیده بودند. در این کنفرانس مبرم ترین مسایل امنیت منطقوی، تهدیدهای معاصر برای روسیه، طرق حل اوضاع در افغانستان و همچنان جوانب بین المللی همکاری در این عرصه بررسی شدند،شرکت کنندگان روسی کنفرانس از بابت بدترشدن ممکن اوضاع در منطقه بعد از خروج قطعات محاربوی نیروهای بین المللی از جمهوری اسلامی افغانستان اظهار نگرانی نمودند. در عین زمان اشتراک کنندگان این نشست بر افزایش همکاری های منطقه ای برای جلوگیری از بحران احتمالی تاکید نمودند.

ویکتور ایوانوف رئیس اداره فدرالی کنترول مواد مخدر روسیه اظهار داشت که یکی از تهدیدهای عمده، ناشی از خاک افغانستان، ترافیک مواد مخدر محسوب میشود. موصوف خاطرنشان ساخت که برای مقابله موفقانه برضد این تهدید فقط "اقدامات پولیسی" کافی نمی باشند. او افزود: " من معتقدم که حل مشکل تولید مواد مخدر فقط به سازماندهی ترقی اجتماعی – اقتصادی از طریق ایجاد شبکه نسل بعدی که از نقطه نظر تخنالوژیکی دسترسی بخش اساسی مردم این دولت بر کیفیت معاصر زندگی جهانی تامین کند، مربوط می باشد نیکولای باردیوژا سرمنشی سازمان قرارداد امنیت دسته جمعی در سخنرانی خود یاداوری نمود که افغانستان امروزی از طرف کشورهای منطقه به مثابه "ناحیه بی ثباتی تصور میشود، جای که، منجمله، دسته های گروه های تندرو فعالیت میکنند" . وی ابراز نگرانی نمود که بعد از ختم ماموریت ناتو توجه جامعه بین المللی نسبت به مساله افغانستان کاهش خواهد یافت ،سید محمود رضا سجادی سفیر ایران در روسیه جهت توسعه همکاری منطقوی در استانه خروج قطعات اساسی نیروهای ناتو از افغانستان که موصوف فعالیت انها را غیرمثمر توصیف نمود، دعوت بعمل اورد. او، ضمناً، به تفاوت از شرکت کنندگان روسی کنفرانس، نگرانی خود را نه تنها از بابت افزایش تولید و قاچاق مواد مخدر و بی ثباتی، بلکه قتل و قتال مردم ملکی و "مداخله خارجیان در زندگی افغانها" ابراز داشت،نجیب الله شینواری آتشه فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی افغانستان در مورد پیشرفت ها و تغیرات مثبت 12 سال اخیر در افغانستان به حاضرین معلومات داد. وی به ویژه بر دست آورد های افغانستان در

در این نشست رئیس امیری، نماینده خاص  نیروهای زمینی پاکستان جنرال کیانی، نیز اشتراک نموده بود عرصه های معارف، صحت و رسانه ها اشاره نمود. که نظر خود را در ارتباط به افغانستان و انکشاف اوضاع بعد از سال 2014 میلادی با شرکت کنندگان نشست شریک ساخت.

شرکت کننده دیگر کنفرانس، یوری کروپنوف رئیس انستیتوت خصوصی "دموگرافی، مهاجرت و انکشاف منطقوی" نیز از فراخوان مهمانان خارجی جهت توسعه همکاری منطقوی در امر حل بحران افغانستان حمایت نمود. او جهت بیرون رفت از وضع موجود امتناع از اتکا بر جز نظامی و تسریع صنعتی ساختن کشور را پیشنهاد نمود،عمر نثار مسئول مرکز مطالعات افغانستان معاصر نظر خود را راجع به سناریوهای احتمالی انکشاف اوضاع در افغانستان بعد از سال 2014 میلادی با شرکت کنندگان کنفرانس در میان گذاشت. موصوف گفت: " سال 2014 نه تنها سال ختم ماموریت ناتو در افغانستان اعلام گردیده است. در همین سال انتخابات ریاست جمهوری افغانستان برگزار میگردند که نقش کلیدی را در انکشاف اوضاع بعد از سال 2014 در این کشور بازی میکند".

غلام محمد جلال رئیس مرکز کاری افغانها از همگرایی منطقوی برای جلوگیری از تشنج احتمالی اوضاع در افغانستان حمایت نموده نقش روسیه، ایران و هند را در این راستا مهم خواند . وی افغانهای ساکن روسیه و دیگر کشور های شوروی سابق را "ریزرف بزرگ کادری" خوانده گفت در بین انها هزاران کادر تحصیلکرده می باشد،پیوتر گنچاروف شرق شناس روسی از حلقات کارشناسان روسیه خواست تا پروسه مذاکرات را که به گفته وی بین طالبان، مقامات رسمی کابل و نمایندگان اپوزیسیون افغانستان جریان، با دقت مطالعه نمایند. به باور وی، یکی از دلایل رویارویی طالبان با دولت افغانستان در اینست که شورشیان قانون اساسی کشور که در سال 2004 تصویب شده، به رسمیت نمی شناسند.

 

 پای

رحمت اله روان

 

 


بالا
 
بازگشت