لطف الله راشد

 

کشف جدید یا بازی تازه

شماری از سناتوران امریکایی به تازه گی در مجلس سنای این کشورگفته اند که سازمان استخباراتی پاکستان ISI روابط نزدیکی با شبکه حقانی دارد و دولت این کشور باید این روابط را مهار کند.

سناتوران امریکایی همچنان اذعان داشته اند که شبکه حقانی در زیر چتر این روابط و حمایت، حملات تروریستی خود را در داخل خاک افغانستان و برضد سربازان خارجی طرح ریزی و عملی می کنند.

شبکه حقانی یکی از عمده ترین شبکه های تروریستی درافغانستان است که گفته می شود عمده ترین فعالیت های تخریبی در داخل کشور ازسوی این شبکه راه اندازی می شود. سراج الدین حقانی، بدر الدین حقانی وجلال الدین حقانی که بنیان گذار این شبکه است اعضای یک خانواده اند که بر قلمرو مروموز ومخوف این شبکه حکم روایی می کنند.

درجریان سال های  گذشته کابل وبسیاری از مناطق افغانستان شاهد حملات سنگین وخونینی بود که مسوولیت هرکدام از آن ها را این شبکه به عهده گرفت. حمله بر تفریحگاه قرغه درکابل، حمله به سفارت امریکا، حمله بر تاسیسات نظامی وملکی درمناطق مختلف پایتخت و برخی از ولایت های کشور، کار این شبکه معرفی شد. دربسیاری موارد پیش از آن که مسولان امنیتی انگشت اتهام به سوی شبکه حقانی بگیرند، یکی از بلند پایه گان این گروه در صحبت با رسانه ها  به راحتی مسوولیت حمله‏ی اجرا شده را به عهده گرفته است . 

اظهارات سناتوران امریکایی درخصوص روابط ISI  با شبکه حقانی درحالی بیان شد که پیش از این دولت و مردم افغانستان بارها و به مراتب از روابط ظاهرا محرمانه طالبان با نظامیان وسازمان استخباراتی پاکستان حرف زده اند. حتی باری خانم هیلاری کلنتن وزیر خارجه پیشین ایالات متحده امریکا درسخنراین خود  درکمیته دفاعی مجلس سنای امریکا، شبکه حقانی را برای ایالات متحده امریکا خطرناک توصیف نمود و شاید یکی از دلایلی که این شبکه وارد لیست سیاه دولت ایالات متحده امریکا گردید نیز همین موضوع بود.

اما آنچه جالب و درعین حال قابل مکث است این که این شبکه  بعد از حمله جنگ جویان مسلح آن به ساختمان مرتبط به سفارت ایالات متحده امریکا درکابل به سرعت سر زبان ها آمد وبیشتر مسوولان امریکایی درصحبت با رسانه ها ازموجودیت گروه حقانی در پاکستان آن هم در سایه حمایت های ارتش وسازمان استخباراتی این کشور حرف زدند . این انتقاد ها و اتهام ها تا حدی اوج یافت که باری دولت مردان امریکایی از پاکستان به گونه واضح درخواست نمودند که از حمایت این شبکه دست بردارد. این موارد با انکار دولت پاکستان نیز مواجه شد اما همه این جنگ های زرگری به یک باره گی به خاموشی گرایید و دیگر حرفی نه از سوی مقامات امریکایی، ونه از سوی دولت پاکستان در این خصوص ارائه نشد.

حتی فعالیت های تخریبی که درگذشته به این شبکه نسبت داده می شد نیز کماکان فروکش کرد و لااقل این شبکه مسوولیت حملات انجام شده را به عهده نگرفت و با خاموشی از آن استقبال کرد . این مهم خود نشان داد که حرف و حدیث های پنهانی و توافق محرمانه یی درکار بوده است. درغیر آن  چگونه جهاد حقانی در برابر کفار! به یکباره گی با خاموشی گرایید.

امااینک  این خاموشی نزدیک به دوسال اینک بار دیگر میخواهد به بحث داغ رسانه یی مبدل شود. حرف های سناتوران امریکایی سرخط چندین رسانه داخلی و خارجی در کشور قرار گرفت وممکن است  این روند بار دیگر اوج یابد، اما درپی این همه خاموشی واوج دوباره  بحث های رسانه یی چه نهفته است؟

آنچه مشخص و واضح است خطرناک بودن وفعال بودن گروه حقانی در داخل افغانستان است اما چرا وبه چه منظور این مهم گاهی آنچنان درمحراق توجه ایالات متحده  قرار می گیرد که گاهی  روزانه چندین بار از چندین آدرس، مقامات امریکایی درخصوص آن حرف می زنند و گاهی آنچنانش به فراموشی می سپارند که گویی اصلا چنین یک فعالیتی در افغانستان وجود نداشته و ندارد .

بازی جنگ وگریز وظهور سقوط شبکه حقانی از سوی مقامات امریکایی در رسانه های جهان وافغانستان درحالی به یک سرگرمی مضحک مبدل شده است که پیش از این بارها، مقامات امنیتی افغان از فعالیت این گروه وحمایت وسیع وگسترده ارتش وسازمان استخباراتی پاکستان از آن ها ، حرف های گفته بودند. امر الله صالح رئیس پیشین امنیت ملی افغانستان بارها درمصاحبه های خود از فعالیت های این گروه، چند و چون روابط استخبارات و ارتش پاکستان با آن ها، ساحه فعالیت وهدف گیری این گروه درداخل افغانستان وحتی چگونگی ساختار حمایت پاکستان از آن ها حرف ها یی گفته است. مقامات دیگر افغان وبرخی از کارشناسان سیاسی و نظامی نیز درخصوص این حمایت با تحلیل ها و مدارک ارائه شده‏ی خود تلاش نموده اند این موضوع را به جهانیان برسانند که سازمان استخباراتی پاکستان با حمایت منظم و دقیق، گروه حقانی را در سازمان دهی حملات انتحاری، ماین گذاری ها، قتل مردم بی گناه وتخریب ساحات مهم در کشور حمایت می کند .

اما نه درحال و نه درگذشته این حرف و حدیث ها لااقل برای نیروهای امریکایی جالب نیفتاد وحرکتی درقبال بررسی این وضعیت از خود نشان ندادند. رئیس پیشین امنیت ملی افغانستان باری در صحبت با رسانه ها از دیدار رسمی اش با  مشرف درسال های حاکمیتش در پاکستان حرف زد و گفت ما  مدارک و ادرس های مشخصی را در اختیار دولت پاکستان قرار دادیم که به اساس آن ثابت می شد، ارتش و سازمان استخباراتی این کشور از سران و رهبران طالبان حمایت می کنند و آن را در ساحات تحت نظر خود درخاک خود حفظ نموده اند اما این مدارک و شواهد با وجود این که برای جانب پاکستان جالب نبود بل واکنش تندی نیز از سوی مشرف درپی داشت.

واما تازه ترین اظهارات سناتوران امریکایی درخصوص گروه حقانی وروابط آن با پاکستان چی پیامی را با خود دارد ؟

بدون شک ایالات متحده امریکا  سال ها پیش به این مهم پی برده اند و می دانستند که ISI  درحمایت بی دریغ از شبکه حقانی و دیگر بخش های طالبان قرار دارد واین یک کشف جدید سناتواران امریکایی نیست اما آنچه واقعیت بازی های پشت پرده را دراین مورد هرچه بیشتر بازگو می کند این است که ایالات متحده امریکا با نیرنگ های سیاسی و باج گیری ها، از حس خود در مورد حمایت سازمان استخباراتی پاکستان از طالبان وحقانی حربه‏ واسلحه یی ساخته تا درمواقع مختلف برای رسیدن به اهداف خود از آن علیه پاکستان حمایت کند .

گاه درقبال حمایت ارتش و سازمان استخباراتی پاکستان از  فعالیت شبکه حقانی بی تفاوت باشد، گاهی آن  را یک گروه خطرناک ومرگ آفرین توصیف کند و زمانی هم هیچ دیدگاهی در برابر آن ارئه نکند . اما آنچه واقعا غم انگیز ونگران کننده است این که  بازی های پشت پرده ومعاملات درکارزار افغانستان جریان دارد، سود جویان ، سود می جویند و معامله گران معامله می کنند.  اما این بازی  روزانه دها قربانی می گیرد و جبر زمان مردم افغانستان را محکوم ومجبور نموده تا این قربانی را بپردازند.

 

 


بالا
 
بازگشت