محمدعوض نبی زاده
افغانستان قربانی معاملات پنهانی امریکا ,طالبان و ارگ کابل
ايالات متحده آمريكا و متحدین آن درآغازبه خاطرنابودیِ خشونتطلبان و القاعده در قالب ائتلاف ضد تروریسم وارد افغانستان شده بود ،ولی بعدا درگير جنگي فرسايشي وهزينه هاي مالي و سياسي وتلفات انسانی چندين هزار نفر از سربازان وباعث گسترش افراطي گري در منطقه شده است. جامعۀ جهانی برآوردهای اشتباهآمیزی نسبت به گروه حاکم درکابل نمودکه گروه حاکم ,افغانستان را در پوششهای کوچکِ قومی وقبیلوی و انحصار قدرت محصور وکشوررا به بنبستِ سیاسی و نظامی سوق کرد، اگر حکومتی پاسخگو و متعهد به ارزشهای دموکراتیک در افغانستان شکل میگرفت، امروز این همه افتضاح و بدنامی متوجه جامعۀ جهانی درافغانستان نمی بود. بعد ازسقوط حکومت طالبان,امریکا و تیم حاکم کابل سیاست معامله با گروه طالبان را درپیش گرفت و طالبان را بنامهای معتدل و افراطی و طالبان خوب و بد تبلیغ کردند. در حالیکه گروه طالبان یک حرکت فکری به نام طالبانیسم است که خواهان حکومت مبتنی بر شرع مقدس اسلام است وخود را نمایندگان خدا قلمداد میکند. این نوع تفکرات با افراطیتر شدن، به القاعده وسلفی تبدیل میشوند. گروه طالبان ملاعمر را به عنوان امیرالمؤمنین قبول دارند و خواهان تسلط کامل خود بر افغانستان هستند، طالبان عملیات انتحاری و انفجاری انجام می دهند که بیشترین قربانی مردم و یا سربازانی هستند که مشغول انجام وظیفه نگهبانی بوده و در صحنه جنگ نیستند. طالبان با همه ادعاهای اسلام خواهی خود متاسفانه در عمل هیچ اعتنایی به ارزش های اسلامی، اعتقادی، حرمت خون مسلمانان ندارند.
آمريكادر سالهای اخیر تلاش دارد تا با كمك حكام قطر و عربستان بازي جديد را درمسایل افغانستان پيگيري نمایدوطالبان را در صحنه سياست اين كشور نگه دارند، زيرا طالبان شاخهاي از القاعده است و القاعده ابزار دست آمريكائيها برای به راه انداختن آشوبها و ناامنيها در مناطق مختلف دنیا به شمار ميروند.كه هيچ تفاوتي ميان تفكر افراطي طالبانيسم كه برگرفته از تفكر افراطي القاعده و وهابيت در بخش سياسي و نظامي آن وجود ندارد و اساساً خشونت و وحشيگري ذاتي در طالبانيسم ناشي از نهادينه شدن آن در تفكر افراطي و تكفيري آنهاست و چنين گروهها با سياستگذاري خود آمريكاييها پديد آمدهاند و با اين هدف رشد و نمو پيدا كردهاند سازمان القاعده و تروریزم بین المللی از ابتدا دست پرورده آمریکا واسراییل بوده است و اکنون برای فعالیت بیشتر ، نیاز است تا این افراطیون که خود را تکفیری می نامند به آغوش ملتهای مسلمان بازگردند که مجری عملیتهای غرب باشند. درطی مدت بیش از دوازده سال اخیر امریکا , پاکستان و تیم حاکم کابل بطور پنهانی برای مشروعیت دادن به گروه طالبان بازیهای سیاسی و معامله های گوناگون پنهانی را در داخل افغانستان روی دست گرفتند که درچندسال اخیر بازیهای سیاسی انان با گروه طالبان علنی تر گردیدندو البته برای مشروعیت بخشیدن گروه طالبان لابی های قوم پشتون در ممالک غربی نقش اساسی وعمده داشته ودارند .
.تیم حاکم درافغانستان در چند سال گذشته مصروف فرهنگ توجیه و سفیدنمایی طالبان بوده و از آغاز کاملاً میدانست و عمداً تلاش کرد که طالبان را مشروعیت سیاسی ببخشد ، آقای کرزی بارها ، به گونۀ غیرمنتظره طالبان را «برادران ناراضی» وملا محمد عمر رهبر گروه طالبان را به عنوان «برادر خود» خطاب کرده ومی خواست که از جنگ دست بردارد و به روند صلح بپیوندد. رییس جمهور کرزی گرچه قلبا با گشایش دفترطالبان در قطرموافق بوده و به دنبال یک بازی سیاسی است زیرا سفر اقای کرزی به قطر و مذاکره با مسوولین قطردرین باره راه را کاملا برای افتتاح دفتر سیاسی طالبان در قطر باز نمود. چون برای حکومت قطر, طالبان و آمریکا بسیار مهم بود تا پیش از ایجاد دفترقطر نظر رییس جمهورکرزی در این رابطه گرفته شود.
آقای کرزی همراه با ارگ نشینان دیگردر یک برنامۀ کاملاً مشکوک، سعی به خرچ داد که حتی از طالبان چهرۀ تازهیی به جامعه ارایه دهد. ونشانه های روشن وجود دارد که دولت آقای کرزی در توافق با دولت امریکا نمایندگی طالبان در قطر را به رسمیت شناخته اند. اما اینکه آقای کرزی ظاهرابا سیاست دولت امریکا مخالفت می کند در واقع یک بازی سیاسی می باشد که به منظور انحراف افکار عامه از این واقعیت بوده است ولی حالا اقای کرزی میخواهد در تفاهم با امریکا برخی از توافقات انجام شده در سالهای اخیر میان امریکا وطالبان را زیرنام توطیه ی خارجی ها و تاسیس ملوک الطوائفی در کشور را برای مصرف داخلی افشا نمایدتا از خودش بدین وسیله یک چهره مناسب ملی در میان جامعه ی افغانستان بسازد چون اقای"کرزی دردوازده سال دانسته اند که ، بهتر است حفظ ظاهر کند تا لااقل نزد ملت خود شرمنده نباشد و هم چنان در مقابله با سیاست های کاخ سفید قرار نگیرد چند روز و یا چند هفته آینده نشان خواهد داد که اقاس حامد کرزی تا چی اندازه مایل است در مخالفتش با گفتگو ها بین امریکا و طالبان پیش برود.
امریکا و متحدین آن بشمو ل اقای کرزی بعد از سالها مذاکرات پنهانی با طالبان وباافتتاح دفتر طالبان درقطر قصد دارند که افغانستان را مانند یوگوسلاویای سابق برای ختم جنگ درین سرزمین در مرحله ی نخست افغانستان واحد را بدو قلمرو وساحه ی دولتی جداگانه که مرکزحکومت طالبان زیرنام امارت اسلامی درشهر قندهارومرکزحکومت کنونی بنام جمهوری اسلامی افغانستان در شهر کابل تقسیم وتجزیه نمایند بناء اگر اقای کرزی در حرفهایش صادق باشد بجای تبلغات رسانه ای علیه ممالک که توطیه تجزیه افغانستان را در قطر روی دست دارند باید اقدام عملی برعلیه کشور قطر انجام دهد و بطور عاجل روابط سیاسی حکومت افغانستان را با حکومت قطر قطع و سفیر قطر را از کابل برسم احتجاج اخراج و سفیر افغانستان را از قطر به کابل احضار نماید در غیر آن معلوم است که اقای کرزی در همه مسایل مربوط به تاسیس دفتر طالبان در قطر ودر تجزیه وشکستاندن تشکیلات حکومتی افغانستان بدو قلمرو جداگانه شریک اقدامات ممالک ذیخل در ین زمینه میباشد.
گشایش دفتر طالبان در دوحه و گفتگوبا آمریکا، کسی را شگفت زده نکرد زیرا تماسهای لابی های پشتون تباراز سالها پیش، از طریق کشورهای چون کانادا وفرانسه با جناحهای مختلف افغانستان در"شانتی پاریس، انجام گرفته بود ؛ اما اکنون طرفین چارچوب بده وبستانهای خود را مشخص کردهاند؛ زیرا آمریکا و متحدانش ، میخواهند که منافع مردم افغانستان را فدای آشتی با طالبان کنند پنهانکاریها و بازیهای پیچیده آمریکا در این خصوص مردم افغانستان را سخت نگران ساخته که نکند آمریکا به خاطر فشارهای داخلی و بیرونی خود بر سر ارزشها و دستاوردهای 10 سال گذشته ی مردم افغانستان با طالبان معامله کرده و چشم خود را برجنایات این گروه ببندند ومردم افغانستان را قربانی معاملات پنهانی وبازیهای سیاسی امریکا ,طالبان و ارگ کابل سازند.گشایش دفتر طالبان در دوحه ی قطر چندین هدف را دنبال میکنداین دفتر بحیث مرکز مهم سیاسی و مالی گروه طالبان برای جذب کمک های مالی ممالک عربی از جمله عربستان سعودی , امارات ,کویت , قطر و دیگر ممالک اسلامی تبدیل خواهند شد،گرچه که در حال حاضر 70 درصد از سود حاصله از مواد مخدر در اختیار گروه طالبان قرار می گیرد تا صرف مخارجی برای اعضای طالبان شود ، کشورهای دخیل در قضیه از تمام کارتهای خود برای رسیدن به توافق با طالبان استفاده میکنند. ايالات متحده اکنون میخواهد قبل از خروج از افغانستان تكليف نيروهاي طالبان را مشخص و آن ها را درگير روند سياسي سازد تا از اين طريق موازنه قوا به نفع آمريكايي ها در آستانه خروج را با جريان ها و شكاف موجود بين دولت و گروه طالبان رقم بزند.در حالیکه آمریکا بیش از اینکه به مشکلات مردم افغانستان فکر کند به منافع خود میاندیشد وسعی دارد با امنیت کامل از افغانستان خارج شود .در حالیکه پاکستان از طالبان و آمریکا به عنوان ابزار استفاده کرده و در افغانستان دولت و یا دولتها را به قدرت برساند که از منافع اسلامآباد دفاع کند.
مذاکرات مخفی بین طالبان وامریکا عجالتا درغیاب تیم حاکم درکابل، ادامه خواهد یافت و ظرف هفته های آینده ناگهان سیب رسیدۀ دیگری ازشاخۀ معامله به زمین خواهد افتاد؛ وبازار گرم رسانه ها را گرم ترخواهند کرد. وزرای امور خارجه و نمایندگان موسوم به دوستان سوریه در دوحه پایتخت قطر درباره تسلیح شورشیان سوریه توافق کردند بر این اساس ارتباط معنادار بین گشایش دفتر طالبان در دوحه و حمایت تسلیحاتی امریکا از شورشیان مسلح تحت حمایت قطر و عربستان در سوریه مشاهده می شود. گرچه هیچکس انتظار پیشرفت سریع را در مذاکرت صلح امریکا با طالبان ندارد، اما تبادلهء زندانیان بین امریکا و طالبان، می تواند زمینه صلح را فراهم سازد. طالبان تمایل دارند تا در مورد برقراری آتشبس و حضور نیروهای امریکایی به هدف آموزش نیروهای امنیتی افغان بعد از پایان ماموریت جنگی ناتو در سال ۲۰۱۴ و. در مورد حقوق زنان با امریکائیها صحبت کنند. طالبان از طریق دفترقطر میتوانند با دیگر گروههای جهادی رادیکال ارتباط بگیرند و با برقراری روابط سیاسی با دیگر کشورها به خود مشروعیت بخشند وهمچنین در اینده های نزدیک به تعدادپنجصد تن از علمای ممالک اسلامی را در دوحه جمع نموده وبرای مشروعیت دادن ملا عمر بحیث امیر کشور های اسلامی زمینه ی امارت اسلامی ملا عمر را در سراسر جهان اسلام فراهم نمایند.همزمان با گشایش دفتر طالبان در قطر چندین اتفاقات دیگری نیزبوقوع پیوسته است که توطیه والی جوزجان بجان جنرال دوستم اخطار عملی به استاد حاجی محمد محقق با انفجار ترس آوری که او را میخواستند از میدان رقابت های سیاسی کنار بزنند. و تهاجم کوچی های مسلح طالبی همزمان با گشایش دفتر قطر در مناطق حصه اول ولسوالی بهسود ولایت وردک که طالبان کوچی نما در تفاهم با حکومت کابل تهاجم وکشتار را در بهسود انجام میدهند.
همچنین یکی از احتمالات دیگر نیز وجود دارد که از طریق دفترقطر یک حکومت انتقالی در راس اشرف غنی احمد زی که مورد اعتماد امریکا و گروه طالبان است در کابل تشکیل گرددتا زمینه انتقال قدرت را به گروه طالبان در افغانستان میسر سازدزیرا هم زمان با افتتاح دفتر طالبان در قطر ، اخرین مرحله انتقال مسوولیت های به اصطلاح امنیتی در کابل صورت می گرفت که این اتفاقات کلان یک بازی دیگر است که از ماه ها قبل برنامه ریزی شده تا با ایجاد نا امنی در مناطق مختلف حتی امن ، زمینه عدم برگزاری انتخابات فراهم آمده که با برگزاری لویه جرگه ، تمامی اختیارات بصورت موقت به دولتی دیگر که کاندید احتمالی امریکا اشرف غنی احمدزی طالب نیکتائی دار در راس آن است ، واگذار گردد. وقبلا نیز زمزمه هایی مبنی بر جابجایی نیرو در ارگان ها ی مختلف دولتی توسط اشرف غنی احمدزی با استفاده از موقعیت ریاست پروسه به اصطلاح انتقال مسوولیت های امنیتی، بگوش می رسید و همچنین یکروزبعد از گشایش دفتر طالبان در قطر اقای اشرف غنی احمدزی جرگه ی بزرگی به اشتراک رهبران قبایل احمدزی در خیمه ی لویه جرگه در کابل را برگزار کرد که این موضوع نیز میتواند نشانه ی از تدابیر مشترک او با امریکا و گروه طالبان باشد.
- سی ام - ماه- جون – سال 2013