محمدیعقوب هادی

 

بازیهای که اهداف مشترک را دنبال میکند

 

خبر سازیهای ایجاد دفتر طالبان در قطر ادامه بازی‌های سیاسی در امور افغانستان است. بازی‌های که زیر چتر سیاست گذاریهای بزرگ پیگیری میگردد. بحث ایجاد دفتر طالبان در قطر زمانی داغتر میگردد که این دفتر بنام دفتر سیاسی امارت طالبان نشانی شد. نشانی که در گذشته هم در دوران جنگ تحمیلی بالای افغانستان تجربه شد ه که عبارت از حکومت موقت به اصطلاح مجاهدین در پشاور بود. در‌واقع قطر و پاکستان از منبع مشترک وسیله بازیهای سیاسی میباشند. این بازی‌های چند گانه همه باهم مرتبط بوده و اهداف سیاست گزاریهای مسلط جهانی را دنبال میکند. در این بازی هامهره‌های پیشبرد مقاصد که با فیگور های متفاوت موقف سازی می‌شوند این تلاش‌های چند جانبه ومتفاوت را در یک نقطه مشترک به هم وصل میکند.

در بازی که میدان آن قطر انتخاب شده، جامعه سیاسی افغانستان منطقه وکشور های دخیل در قضیه افغانستان را به خود مشغول ساخته از یک جهت ارتباط دارد به تعویض تیم حاکم ، وگرفتن تعهد از تیمی که قرار است جا نشین تیم حاکم شود. در این تعهد یکی از مقاصد سیاست گذاران و مهندسان این بازی موافقت رسمی دولت افغانستان مبنی بر حضور دایمی نظامی در منطقه مدنظر است. در این رابطه یکی از مهره‌های بازی آقای زلمی خلیل زاد که در‌واقع برای افغانستان حاکم ساز است در راستای این مقاصد در مصاحبه تلویزیونی با خبر نگار سیاسی تلویزیون آریانا جناب میرزائی گفت که «جانب دولت افغانستان در بردداشت های خودپیرامون حضور دایمی ایالت متحده آمریکا در افغانستان دچار اشتباه است» او گفت «جانب دولت افغانستان به این تصور است که افغانستان برای ایالت متحده امریکا بسیار اهمیت دارد بنآ هر شرایط دولت افغانستان از جانب ایالت متحده آمریکا مراعات شود. این تصور درست همان تصوری است که در مورد خروج نظامیان ایالت متحده امریکا از عراق زمزمه میشد که ایالت متحده از این سر زمین نفت خیز بیرون نخواهد شد. اما ما دیدیم که بیرون شد»

واقعیت این است که در جوی سیاسی جوامع تنها حضور فزیکی به عنوان مهندسی سیاسی شناخته نمیشود ایالت متحده به حضور فزیکی خود از عراق پایان داد اما سیاست گذاریهای ایالت متحده آمریکا در عراق و بهره گیری های مختلف ازاین پلانگذاریها سیاسی در عراق ادامه دارد. عراق یک کشور در جغرافیای جهانی است. واین کشور خارج از جامعه جهانی قرار ندارد . مگر سیاست جهان حکومتی که ایالت متحده آمریکا در سر می پروراند عراق را از آن مستثنا قرار داده است؟ البته به هیچ صورت. در واقع سیاست گذاریهای ایالت متحده آمریکا مهره شانی ها خود را در عراق انجام داده ونیازی نداشت حضور پر مصرف و استحکاک بر انگیز خود را در سطح جامعه جهانی با پا بندی به حضور فزیکی در عراق ادامه بدهد. در سیاست گذاریها همه چیز در قبال حضور فزیکی در محاسبه قرار ندارد در تعقل سیاسی دور از واقعیت پنداشته میشود که عراق به دست مردم وبه اراده مردم آن دیار تعین سرنوشت شده باشد. این در حالیست که دیده شد ایالت متحده آمریکا به بهانه که وارد عراق شد با تحویل جنگ روزانه ، از طریق مهره شانی های سیاسی مقاصد خود را دنبال میکند.

بحث مرتبط دیگر در قبلاً اوضاع افغانستان بحثی است که حاکمان پاکستان با مطرح ساختن آن افکار و توجه جامعه سیاسی را به آن معطوف ساخته ، بحث سهمیه سازی به تفنگداران سیاست گذاریهای بزرگ( طالبان) بسوی همان نقطه تقاطع مشترک است که در روزهای اخیر توسط مهره‌ پاکستان مطرح شد . این بازی سیاسی درست بر مبنای نقشه تجزیه منطقه جنوب، جنوب غرب و وآسیای میانه ارائه شد که در نقشه سیاست گذاریهای بزرگ خوانده شده است. نقشه ای که در اولین نگاه جلوه یک مزاق سیاسی را داشت که اکنون با ارائه نظر پاکستان دیگر مزاق سیاسی نمیتواند باشد.

پیوند این بازی‌ها در گفتار ها وعملکرد های طراحان اصلی و بازیگران نقش این سیاست‌ها به روشنی خوانده میشود. جان کری وزیر امور خارجه ایالت متحده آمریکا در باره باز شدن دفتر طالبان در قطر گفت که «اگر طالبان شرایط مذاکره را نپذیرفتند دفتر طالبان در قطر بسته خواهد شد» حضور مهره‌های پاکستانی در زمان باز شدن این دفتر و پیش بینی مسدود شدن آن با اظهارات وزیر خارجه ایالت متحده آمریکا و به تعقیب ارائه نظر پاکستان برای سهمیه سازی برای طالبان همه چتر سیاست گذاری های بزرگ را نشان میدهد......

 

محمد یعقوب هادی

 

 

 

  


بالا
 
بازگشت