سنجر غفاری

 

شورای امنیت روسیه

وبرسی اوضاع  امنیتی افغانستان

 

طرح اقدامات سنجیده در باره مناسبات دوستانه با افغانستان را شورای امنیت روسیه در جلسه مورخ 8 می 2013 خویش به برسی گرفت .     

روسیه درزمینه اوضاع سیاسی – نظامی درافغانستان و منطقه طی پنج ماه گذشته سال روان جدی و بیشتر فعال گردیده است . روسیه مراقب است تااوضاع درافغا نستان و منطقه را تحت نظارت خویش داشته باشد، آرامش در افغانستان برای روسیه حایزاهمیت میباشد و روسیه تلاش دارد تا سازمان ملل متحد ، در چارچوب سازمانهای منطقوی وبین المللی منجمله سازمان همکاریهای شانگهای و سازمان قرارداد امنیت دسته جمعی ، سازمان امنیت  اروپا برای   افغانستان و منطقه را برای  جلب همکاری و رشد اقتصادی - سیاسی در افغانستان ودر جهت حفظ  ثبات واستقرارتوازن میان کشور های منطقه و تآ مین امنیت و حمایت جمهوریت های آسیای میانه درمقابل بنیاد گرایان مذهبی و ترافیک مواد مخدراز طریق این جمهوریت ها بسوی روسیه ، تحکیم امنیت دولتی و اجتماعی در حوزه فدرالی منطقه قفقاز شمالی ، اورال وکرانه دریای والگا ، حفظ ثبات اجتماعی – سیاسی در واحد های فدراسیون روسیه را جز اهداف نخست خویش میداند.  

 ولادیمیر پوتین رئیس جمهورروسیه معتقد است که  بهبودشرایط شرایط زنده گی  مردم منطقه و اجرای پروژه های زیر بنایی عامل ثبات و امنیت در منطقه است .  به باور روسیه افغانستان وارد مرحله تازه ای شده است که مستلزم تلاش جدی افغان ها وحمایت جامعه بین المللی تحت نظارت سازمان ملل خواهد بود . 

مقامات امنیتی روسیه نگران دوام حضور نیروهای امریکا درافغانستان بعد ازسال2014 می با شد . روی این اصل روس ها از امریکائیان میخواهند تا درزمینه دورنمای حضور شان در افغانستان توضیحات بدهند .  درماه فبروری 2013 اندری اویتیسیان سفیر فدراسیون روسیه درکابل به رسانه ها گفت که کشورش قصد دارد همکاری با افغانستان را در عرصه امنیتی و اقتصادی ادامه و توسعه بخشد اخیرآ  رئیس روابط بین المللی وزارت دفاع روسیه سرگی کوشیلف گفته است که کشورش مصروف برسی افزایش میزان کمک های تخنیکی به قوای مسلح افغانستان می باشد .

نیکولای باردیوژا سرمنشی سازمان قراردادامنیت دسته جمعی درفبروری 2013 اعلام نمود که خروج نیروهای خارجی از افغانستان برای منطقه مهم خواهد بود وبرای روسیه تهدیدی به بار نمی آورد .  در ماه مارچ 2013 نشست وزرای خارجه و دفاع روسیه در لندن جهت تشریک مساعی روسیه – لندن و مسایل همکاری در جهت افغانستان را مورد بحث قرار دادند و سرگی لاوروف وزیر خارجه روسیه فرمودند « روسیه وانگلستان در جهت افغانستان هم بصورت دوجانبه وهم در چارچوب شورای امنیت روسیه  و ناتو همکاری می نماید »  که بربنیاد آن بتاریخ سوم اپریل 2013برسی آینده افغانستان بعد از سال 2014طی کنفرانسی درانستیوت تحقیقاتی استراتیژیک روسیه در مسکو تدویر یافت .در این کنفرانس سید محمود رضا سجادی سفیر ایران  فعالیت ناتودر افغانستان را غیر مثمر توصیف نموده ، جنرال رئیس امیری نماینده خاص فرمانده نیروهای زمینی پاکستان جنرال کیاانی نیز سخنرانی نموده موصوف شرایط خاص کشورش رادر قبال اوضاع افغانستان بعداز سال2014 تشریح نموده و سه شرط عمده اش را که همه برای مردم افغانستان تحمیلی میباشد به نفع کشورش در کنفرانس ابرازنموده ، سخنان موصوف نمایانگر این واقعیت  میباشد که همسایه های چون ایران و پاکستان درزمینه برگشت ثبات در افغانستان صادق نمی باشند و تنها اهداف ومنافع شان را پیش کش دارند . نیکولای باردیوژا سرمنشی سازمان قرارداد وامنیت دسته جمعی در سخنرانی خود بیان داشت که افغانستان امروزی از طرف کشور های منطقه به مثابه ناحیه بی ثباتی در موجودیت دسته های تندرو تصور می شود. وی ابرازنگرانی نمودکه پیش ازختم ماموریت ناتو توجه جامعه جهانی نسبت به افغانستان کاهش خواهد یافت .

غلام محمد جلال رئیس مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها در فدراسیون روسیه در این کنفرانس سخنرانی نموده و از همگرایی منطقوی برای جلوگیری از تشنج احتمالی  اوضاع در افغانستان حمایت نموده نقش روسیه  فدراسیون ، هندوستان و ایران را در این راستا مهم خوانده اضافه نمودند که افغانهای ساکن در روسیه و جمهوریت های شوروی سابق را ریزرف بزرگ کادری خوانده گفت دربین آنها هزاران کادر تحصیل کرده و باتجربه موجوداست که میتوانند درآینده تآمین ثبات درکشورشان نقش عمده را ایفا نمایند . 

 تلاش ها درزمینه برگذاری کانفرانس هاو فراهم آوری زمینه های تبادل نظریات وطرح پلان های جدی و گام های عملی در راستای تآمین ثبات منطقوی در جریان است تا دشواری های موجوده،خوف نسبت به آینده افغانستان ومنطقه بعد ازعقب نشینی نیروهای ناتو ازافغانستان و منطقه ازمیان برداشته شود . تدویرکنفرانس وزرای خارجه 14 کشورعضو پروسه استانبول به شمول افغانستان،روسیه ، تاجکستان ، قرغزستان ، پاکستان ، هند ، ترکیه ، امارات متحده عربی ، و نماینده گان 11 سازمان بین المللی  بنام « قلب آسیا »  در شهر الماتای قزاقستان در ماه اپریل سال روان نیز در ادامه تلاش های صورت گرفت که روسیه فدراسیون نیاز حتمی وضروری خویش می داند تا افغانستان و منطقه بسوی ثبات حتمی ودایمی برگردد. همکاری روسیه در عرصه های مقابله با تروریزم ،ترافیک مواد مخدره ، توسعه تجارت و سرمایه گذاری درعرصه ساختما نی ، ترانسپورت ، تحصیلات عال و مسلکی ، کمک تخنیکی و اکمالات نظامی قوای هواهی و زمینی افغان گردد باز دید مقامات انگلستان و ملاقات جان کری وزیرخارجه امریکا با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و همچنان  ملاقات کری وزیرخارجه امریکا با سرگی لاوروف وزیر خارجه روسیه فدراتیف عاری از دقت و توجه جدی روسیه در زمینه های عمده و اساسی بحران افغانستان به خصوص ایجاد تنش میان نظامیان پاکستان و افغانستان در زمینه پرابلم های مرزی میان دوکشور ، آینده مذاکره و مصا لحه امریکا با طالبان و تشدید حملات طالبان در ایجاد ناامنی های آخیر در ولایات هم مرز افغانستان با جمهوریت های آسیای میانه ، آنتخابات  ریاست جمهوری سال 2014 و انتقال مسالمت آمیز قدرت به یک حاکمیت دموکراتیک ، ا نتخابی ، شفاف ومردمی که تمثیل اراده ملی مردم افغانستان شامل آن باشد دورازتصور نخواهد بود .  ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه فدراسیون  درجلسه شورای امنیت روسیه نگرانی خویش را نسبت به اوضاع بسیار پیچیده افغانستان و عدم موفقیت ناتو در مبارزه باتروریزم ، وحضور نظامیان شان در افغانستان  ابراز نموده واز تشدید فعالیت های تروریستی افراط گرایان ، امکان گسترش تلاش های شان به مناطق همجوار، منجمله وجود خطر جدی از سوی تروریستان در نقاط مختلف روسیه را دور از تصور ندانسته هوشدار داد که افزایش قاچاق مواد مخدر، رشد تروریستان و سیل پناهند گان  وافراط گرائی در منطقه امر حتمی میباشد .  

پوتین اضافه نمود ،  مسکوعلاقمند به افغانستان مستقل است که در صلح و آرامش بسر ببرد و روی این منظور روسیه به افغانستان کمک می کند و ضرورت های افغانستان را در راستای آموزش کارشناسان نظامی و غیر نظامی ، از کمک های انسانی و احداث مراکز اقتصادی و اجتماعی به وسیله شرکت های روسی نیز از  اماده گی شان برای مردم افغانستان  اطمینان داد.    رسیدن به اهداف  متذکره و عملی شده برمامه های انسانی و کمکی روسیه در افغانستان و منطقه نیاز به دو طرح عملی و جدی  را در قبال دارد .

اول تدویر کنفرانس منطقوی به ابتکار روسیه فدراتیف شامل کشورهای همسایه افغانستان برای اخذ تضمین عدم مداخله پاکستان در همه امورات داخلی  وکشوری توسط نظامیان پاکستان در افغانستان ، پرچیده شدن تمامی لانه های تروریزم در دوطرف دیورند که تحت حمایت استخبارات و نظامیان پاکستان قرار دارند . دوم -  تدویر کنفرانس یا نشست بزرگ همه طرف های مطرح در حل قضایای افغانستان به شمول  کادر های مورد قبول ومطرح حزب وطن یا حزب  دیموکراتیک خلق افغانستان  که ضرورت و خواست مردم و نیاز  زمان به ایشان در بر گشت ثبات امر حتمی پنداشته میشود . روسیه میتواند بادرنظر داشت این خواست  و ضرورت مبرم مردم افغانستان گامهای عملی را برداردتا باعث تقویت نظام دولتی و استحکام سیستم نظامی در افغانستان گردد موفق خواهد گردید. . 

    سنجر غفاری مسکو 9 می 2013             

                                    

 

 

                    

 

 


بالا
 
بازگشت