سنجر غفاری

 

بزکشی منطقوی

درافغانستان

 

« بازی بزرگ» با رقابت وجنگ بین برتانیای عصرملکه ویکتوریا و روسیهء تزاری در ماورای سرزمینهای وسیعی از قفقاز گرفته تا چین ، از طریق معبرهای تنگ و متروک پامیرو قراقرم در دشتهای سوزان کرمان وهلمند ودرکاروانسراها و شهرهای واقع در«راه ابریشم» براه افتیده بودو هردو قدرت تلاش داشتند بالای غنایم ما دی و ثروتهای طبیعی هندوستان و مشرق زمین کنترول قایم سازند. هنگامیکه اولین صحنه این بازی شروع شد ، سرحدات روسیه و هند برتانوی حدود دوهزار میل از همدیگر فاصله داشتند. ولی در انجام این بازی این فاصله در بعضی مواضع به بیست میل تقلیل یافته بود. اکنون در خلای ناشی ازتجزیه اتحاد شوروی، بازهم سخن از سپاهیان روسی شنیده میشود که میخواهند شامل پروسه جنگ افغانستان گردند »  . شاید هم چنین نباشد  .

  اما جنگ سرد با پیش کشیدن تاکتیک های خاص آن از طرف کشور های بزرگ  منطقوی و جهانی وارد مرحله دشواری  میان انگلستان ، روسیه ، چین ، ا یالات متحده امریکا ، دوکشور اتومی منطقوی باهم در تضاد « هند و پاکستان » و کشور ایران که وارد مرحله اتومی شدن میباشد بشمول جامعه اروپا و جمهوریت های آسیای میانه که از شوروی سابق جدا گردیده اند ادامه دارد .  

زمانی که ارتش سرخ  شوروی وقت به افغانستان لشکر کشی نموده بود اضلاع متحده امریکا بازی های المپیک جهانی سال 1980 را در این کشور تحریم نموده  حمایت خویش را از مردم افغانستان  اعلام داشت و  انگاه سیاست مداران غربی  خط مقدم جبهه آزادی رادر افغانستان  دانستند و زارت خارجه امریکا  چنین اعلام داشت « ما نباید نا امید و بی اعتماد شویم از کسانیکه در هرقاره ، از افغانستان  گرفته تا نیکارا گوا ، برای تقبح تها جم شوروی و تآ مین حقوق مشروع خودها زنده گی خویش را در خطرانداخته اند ،  همان نوع حقوقی که امریکا از بدرتولد خود داشته است » این وعده را 34 سال قبل اظهار نموده بود ، اما انگاه چنان بود و حالا چنین است .  

فبروری 1979ملیاردها دالر از امریکا و سرارسر کشورهای غربی هم زمان با هزاران  جوان از کشور های مختلف عربی وغربی ، واز همه قاره جهان برای کسب آموزش چریکی به کمپ های تحت حمایت تند روان اسلامی به سرپرستی ای . اس . ای پاکستان  سرازیر گردید و امریکاازمیان مردم کشور های مختلف خاورمیانه ای عناصر جنگجو را که از نظر چهره و معتقدات مذهبی با همدیگر و مردم افغانستان همگونی و همگرائی داشتند  انتخاب نمود، افراد متذکره پس از آموزش در پاکستان و کسب تجربه در جنگ علیه شوروی وقت گماشته شدند و بعدآ به نیروهای جاگزین امریکا در خاور میانه و نقاط دیگر جهان فعال گردیدند و ستون فقرات تروریزم در منطقه و جهان را بسته بندی نمودند. ایده و تفکر ، توانمندی حرکت و فعالیت را از قبل برای تروریزم بین المللی از سرزمین های عرب و اسرئیل به پاکستان ریزرف  داشتند . در آن زمان نشریه الشرق الاوسط عربی نوشت:  اسامه در پاکستان 2900 نفر جنگی داردکه شامل 594 نفر مصری ، 410 نفر اردنی ، 291 نفر یمنی ، 255 نفر عراقی ،115 نفر سودانی ، 165 نفر سوری ، 178 نفر الجزایری ، 65 نفر تونسی ، 55 نفر مراکشی ، 35 نفر فلسطینی  و یکتعداد دیگر از اتباع کشور های امیر نشین خلیج فارس همرای شان فعال است . .   

 بیش از 35 سال میشود که خون افغانهارا می ریزند تا این کشور را در کنترول خویش در آورند، اما بازی بزرگ و بزکشی در افغانستان نمی گذارد تا توازن به یک جهت افتیده و ادامه رقابت های جنگ سرد یکی از دلایل عمده بد بختی های امروزی مردم افغانستان محسوب می گردد.

از سقوط رژیم تحت حمایت شوروی وقت در اپریل 1992 الی امروز افغانان ماشه تفنگ رابطرف همدیگرشان دورداده، تآ مین منافع اجنبی ها را می نمایند ،ومسولیت اشتباها ت دیگران را بدوش می کشند  جنگ در افغانستان به حمایت سی. آی . ای  امریکا و ای . اس . ای پاکستان  علیه قشون شوروی وقت از اپریل 1978 آغاز گردیده ودر نهایت امر الی امروزدر وجود طالبان شان شدت گرفته است . 

 منافع خارجی در افغانستان ، در جستجوی در یافت « جام مقدس » منافع عظیم طبیعی  وبازار های واره دار ، باز گشائی درب جمهوریت های آسیای میانه  برای پاکستان و امریکا ، توسعه نفوذ بطور سری در منطقه ، تفرقه اندازی و تخریب اساسات ملی درافغانستان ومنطقه ، ابراز محبت و شفقت بین گروهای رقیب سیاسی قومی  وتجزیه طلب ، مساعی دامنه دار بخرچ میدهند تا بااستفاده از این تاکتیک ها و شیوه های خاص علیه همدیگربه ادامه بازی پرداخته همه کشورهای منطقه وهمسایه های افغانستان در میان طالبان و سایر احزاب و تنظیم ها نفوذ خاصی خویش را داشته  وبه حمایت شان می پردازند .چنانچه در اکتوبرسال 1994 یک هیت 9 نفری به سرپرستی نصرالله بابر وزیرداخله پاکستان در حکومت بی نظیر بوتو از راه زمین عازم جمهوریت های آسیای میانه  شده و درزمینه باز گشائی راه ترانزیت پاکستان با این جمهوریت ها از مسیرقندهار،هرات افغانستان وارد مذاکره گردیدند. و درماه نوامبر همین سال طالبان از طریق سپین بولدک قندهار به جنگ و حملات شان به همکاری پاکستان موفق گردیدند تا قطار اکمالاتی پاکستان را از این مسیر به آسیای میانه انتقال بدهند در پوشش این پلان طالبان توانستند برای نخستین بار ظهور نمایند و قندهار را تسخیر نموده بعدآ بسوی هرات و سایر نقاط افغانستان به همکاری و حمایت نظامی پاکستان موفق گردیدند .

جنگ طالبان با نیروهای خارجی هزینه بزرگ را درقبال دارد و همچنان جنگ امریکا با طالبان و تروریزم که در ایجاد و پرورش آن هزینه گذاف پرداخت اکنون برای مهار نمودن و تحت کنترول داشتنش برای حمایت و پیش برد برنامه های استراتیژیکی خویش با رقبای شان نیز هزینه میخواهد .بنآ کشت و ترافیک  موادمخدر ، قاچاق اسلحه از طریق افغانستان به کشور های عرب و شاخه افریقا ، استفاده نامشروع از معادن و اشجار طبعیی در افغانستان ، انتقال بسیاری از ضروریات شان از این طریق به سایر نقاط جهان ،  سرمایه گذاری های خاص روی افراد و اشخاص با نفوذ قومی در مناطق قبایلی دو طرف دیورند ،  کنترول بر تمامی سیستم واردات و صادرات در افغانستان و منطقه به نفع خویش ، تشدید فساد گسترده در همه سطوح دولتی برای کتمان حقایق و ایجاد آشوب های مختلف سیاسی ،مذهبی و قومی بنیاد ارزشمندی است که منابع خارجی  ذیدخل در جنگ افغانستان  برای به زانودرآوردن رقبای منطقوی خویش بکار می گیرند وموتور جنگی شان از خون مردم فقیرو مظلوم افغان و مردمان منطقه که قربانی حوادث ناگوار ناشی از حملات هوائی ، انتحاری، انفجارات و حملات چریکی طالبان و گرداننده گان اصلی این سناریومیباشند می گردند .

بر بنیاد ارقام ارائه شده  ماه دسامبر سال 2012 سازمان ملل متحد  طی 5 سال گذشته در افغانستان  بیش از 3232 تن از افراد طالبان کشته شده اند ، 410 نفر به وسیله حملات هوائی ناتو کشته شده است بتعداد بیش از 960 نفر بر اثر حملات بم های کنار جاده کشته شده اند ، 450نفر به وسیله حملات انتحاری کشته شده اند ، 500 نفر قربانی ترور های زنجیری وهدفمند از طرف طالبان کشته شده اند ،  1787 نفر غیر نظامی در اثر حملات هوائی  کشته شده اند  که این رقم نسبت به سال 2011 8% اضافه تر از سال 2011 را نشان میدهد  همچنان بر بنیاد ارائه معلومات دقیق مقامات دولتی افغانستان حملات نظامی مخالفان دولت  طی سه ماه اول سال 2013 - 40 در صد افزایش نسبت به سال گذشته را نشان میدهد که در مقایسه به اظهارات منابع ناتو مبنی بر این که جنگ در افغانستان  با طالبان در حال خاتمه و پیروزی است مغایرت کامل دارد و جنگ های خونین و حملات بهاری طالبان که تازه آغاز گردیده است ولایات شمال افغانستان را دستوری و پلان شده به نفع پاکستان و اهداف دور متحدانش در منطقه تحت شعاع خویش قرار داده و آغاز یک دور بازی خونین جدید در افغانستان بر ضد کشور های آسیای میانه  محسوب میگردد. خانم البرایت وزیر خارجه امریکا در سال 2000 ، پاکستان را حامی وسرچشمه تروریزم اعلان نمود . اما نصیر الله بابر وزیر داخله پاکستان به نقل روزنامه فرانشترپست شماره 5 چاپ پشاور سازمان «سیا» امریکارا مسول رشد و گسترش تروریزم درمنطقه خواند وگفت که اکنون برای آن اشک تمساح می ریزد . 

  به گفته راسموسن  دبیر کل ناتو از قول وزیر دفاع امریکا  با تقلیل بودجه  مصرفی جنگ امریکا در افغانستان درسال روان که سال 2012 بالغ به 118 ملیارد دالر و در سال 2013 89 ملیارد دالرتعین گردیده است دیده میشودکه منابع تمویل جنگ در منطقه بدوش متحدین ناتو خواهد افتید و ایشان نیز مجبور میشوند تا با سازش با پاکستان و طالبان تن در دهند تا باشد در بازی بزرگ نقشی را ایفانموده و در راستای استحصال منافع خویش چیزی اندوخته و ریزرف داشته باشند .

  امروزمشاهده می گردد که افغانستان میان کشور های همسایه ومنطقه چون پوستین بابه کلان به میدان انداخته شده و بزکشی در آن ادامه دارد . پاکستان و ایران مشغول چنه بازی با دو قدرت منطقه روسیه و چین در این بازی خویش را حتمی دانسته ، و همچنان با امریکا و انگلیس ، با اتحادیه اروپا و کشور های اسلامی و عربی نیز روی مسایل منطقوی سر شور میدهند و در گرم نگهداری آتش جنگ در خانه افغانها وظیفه هیزم کشی را انجام میدهند ، افغانستان امروز زخم خون چکان است که رقبای خارجی برای همدیگر شان این زخم را مکروبی  جلوه میدهند ، وسایل ارتباط  جمعی همه کشور ها از مطابع گرفته تا وسایل الکترونیکی ، نیز درفاجعه و دهشت افگنی برای آینده افغانستان مشغول هستند . واین سرزمین و مردمش را در امتداد سالیان دشوار دیگری می کشانند  ، خانه همگانی افغانهارا دچار انارشی ، چور وغارتگری ، تعرض بر ناموس زنان و اطفال ، اعدام های خودسرانه و زندانهای مخفی ، عدم موجودیت قانون و استقرار رژیِم متکی بر بازپرسی و عدالت ،  فقر و تنگدستی ، بی کاری  و انواع مظالم دیگر دچار نموده اند . هیچ گونه  پالیسی و تضمینی وجود ندارد تا امریکا و متحدین با تطبیق آن استقرار صلح و ثبات را در افغانستان  دوباره بر گردانند. همچنان حوادث خونین و اعمال دور از کرامت انسانی و اسلامی طالبان و انتحاری ها ، بمباران و موجودیت زندانهای مختلف امریکا وناتو در نقاط مختلف  افغانستان و جهان ، اظهارات ضد ونقیص متحدان غربی امریکا در جنگ با طالبان  تروریزم و مواد مخدر ، بازی های کاذب پاکستان با امریکا و کشور های منطقه  در این مبارزه و تعهد در نابودی پایگاهای و مراکز تروریستان تحت حمایت  سازمات استخباراتی ای اس ای ، پرابلم کنونی نظام متزلزل موجوده افغانستان برای امریکا وناتو ، سناریوی فریبنده مزاکرات امریکا با طالبان ، خروج احتمالی و حضور نظامیان امریکا وناتو قبل از سال 2014 و بعد از سال 2014  در افغانستان ، انتخابات ریاست جمهوری برای سال 2014  ، سپردن مسولیت های امنیتی برای اردوی موتر سوار افغان که فاقد اسلحه زرهی ، ثقیل و حمایتی آتش ثقیله و هوائی میباشد ، حافظه مردم ما و جهانیان را در زمینه حلول سال 2014 نهایت مغشوش نموده مردم افغانستان به قیمت گزاف برای ادامه و پیش برد این بازی بزرگ خویش را از همین اکنون باید آماده بنمایند . اما انچه را که تجربه و تاریخ می آموزاند این است که  مردمان و حکومت ها هرگز از تاریخ چیزی نیاموختند و به اصول ایکه از تاریخ استخراج   می شود هرگز عمل نکردند.                                                                     داوری نمی خواهد ، خونبها نمی گیرد

  انتقام  می جوید  ، میهنی که من دارم .  

     سنجر غفاری  می  2013 مسکو

 

 

 


بالا
 
بازگشت