شریف بها

 

برگزاری انتخابات شفاف متضمن ثبات سیاسی در کشور است

مورخ/‏1392,1.22

      افغانستان یکبار دیگر با چنین فضای حاکم در کشور برای سومین بار شاهد برگزاری انتخابات ریاست جمهوری وشورای ولایتی میباشد .

بابه میآن امدن فضای دمواتیک در کشور که برگزاری انتخابات ها نیز اصل مهم این روند است خوشبختآنه مردم افغانستآن در طی یازده سال گذشته دو دور انتخابات ریاست جمهوری و پارلمآنی را تجربه کردند  و با گذشت زمآن روشن گردید که این تصمیم والای مردم افغآنستآن تاچه موثر وبه نفع کشور واقع شده وسهمیگیری مردم  وآنتخاب افراد به عنوآن نماینده تاچه حد موثرو به نفع کشور بود.

اکنون که در استانه برگزاری دور سوم انتخابات ریاست جمهوری وشورای های ولایتی هستیم  نگرآنی های شدید درمورد  چگونگی برگزاری انتخابات شفاف است .

خوشبختآنه اخیرا تصامیمی از سوی کمیسیون انتخابات در مورد چگونگی کآندیداتوری و  جلوگیری از تقلب و نامزدی بی رویه افراد برای کرسی ریاست جمهوری رویدست گرفته شده که جز مهم آن  بلند بردن رقم جمع اوری کارت های رایدهی از هر ولایت میباشد  ، است تا باشد که یک کآندید با مفکوره ملی واهداف ملی وارد کمپاین های انتخاباتی گردد که بدون این شک اقدام گام نیک در راستای تقویه اصل دموکراسی در کشور میباشد  .

نگرانی های انتخاباتی:

احزاب سیاسی مخالف دولت بر برگزاری انتخابات شفاف ریاست جمهوری تاکید کرده و از تقلب و مداخله در این انتخابات ابراز نگرانی کرده اند.اما نهاد های مدنی  نیز در مورد قآنون انتخابات نگران اند وتاکید بر تعدیلات دارند .همچنآن  موضوع توزیع کارت های رایدهی جدید از جمله نگرانی های دیگری در این پروسه بود که خوشبختانه کمیسیون انتخابات نیز با این معضل را میکانیزم که از طریق رسآنه ها توضیح داد نقطه پایان گذاشت اما هنوز هم  شماری از سیاسیون کشور به شفافیت انتخابات اینده به دیده شک نگریسته وهمواره  حکومت وکمیسیون را در این مورد به باد آنتقاد گرفته وبر توزیع کارت های جدید رایدهی که ممکن به گونه سراسر صورت نگیرد شدیدا تاکید می ورزند.

 

 از سوی دیگر احزاب اپوزیسیون از مداخله حکومت در انتخابات نگران هستند اما رییس جمهور افغانستان همواره بر افغانیزه سازی پروسه و برگزاری انتخابات به گونه شفاف تاکید کرده است تا خارجی ها نتوانند همانند گذشته که هنوز هم دولت انان را متهم به مداخله مینماید در پروسه مداخله کنند.

چالش های انتخاباتی :

زمآن دقیق انتخابات که ماه حمل سال هزار وسیصدو نود سه از سوی کمیسیون مشخص شده و ممکن روند خروج تدریجی نیروهای بین‌المللی تا زمآن برگزاری این انتخابات به پایآن برسد و برخی اگاهآن وناظرین نسبت به توانایی نیروهای داخلی برای تامین امنیت انتخابات اظهار نگرانی کرده‌آند.

احتمال برگزار نشدن انتخابات و یا به تاخیر افتادن آن و حدس و گمآن هایی که در ارتباط با دخالت های احتمالی مسوولان محلی حکومتی و امکآن جعل و تقلب گسترده از سوی قدرتمندان محلی وجود داشته و هنوزم هم افکار عمومی را نسبت به انتخابات آینده ریاست جمهوری مغشوش ساخته است چون این تجربه  از انتخابات گذشته بدست امده است. از سوی دیگر در انتخابات گذشته نیز در شماری  از ولایات و ولسوالی ها به دلیل تهدیدات امنیتی وسایر عوامل ، چگونگی شرکت مردم در پروسه انتخابات کمرنگ بوده وحتی با مداخله حلقات داخلی وخارجی قسما نتایج انتخابات را صدمه زده و شفافیت آنرا زیر سوال قرار اما پس از اعلام نتایج انتخابات،  نوعیت مداخله خارجی وداخلی نیز روشن گردید.

امنیت واثرگزاری آن روی پروسه انتخابات :

اکنون وضعیت امنیتی نسبت به گذشته تیره تر شده است، به همین اندازه پروسه برگزاری انتخابات نیز با دشواری های بیشتری بهمراه خواهد بود.

 سری بودن انتخابات به دلیل وجود ومداخله زورمندآن محلی دخالت احتمالی حکومت، مقامات محلی و متنفذین قومی و حمایت آنها از کآندیداهای مشخص، تخلفات گسترده از جمله مسایلی است که پروسه را میتواند خدشه دار سازد.

در عین حال چگونگی نحوه کار  مسئولین انتخاباتی در ولایات و ولسوالی های  دوردست هنوز هم بدون از جمله مسایلی نگرآن کننده میباشد ، در انتخابات قبلی نقش کارکنان محلی در آنجام تقلب چشمگیری بوده و کمیسیون نیزپذیرفت که شماری از آنان را بازداشت و یاهم به صورت کل در کمیسیون انتخابات منحیث کارمند جذب نخواهند شد اما هنوز هم تشویش وجود دارد که کمیسیون چگونه خواهد توآنست مسایل فوق را مهار سازد . تنها کارت های گذشته رایدهی که برای احزاب مخالف دولت نیز نگرآن کننده است دلیل مناسب برای آنجام تقلب در پروسه انتخابات نخواهد بود.

در این اواخر مقامات کمیسیون مستقل انتخابات با ابراز نگرانی خاطر نشان داده در صورت عدم تامین امنیت مراکز انتخاباتی سایت ها مسدود وغیر فعال خواهد بود . این معضل نیز از جمله چالش های است که در بسیاری از مناطق دور دست کشور صدق  نموده و با چنین اقدام ویا عدم تدابیر امنیتی مراکز رایدهی میتوآند که باز هم شفافیت انتخابات سراسری را زیر سوال قرار دهند.

نتیجه گیری :

در اخیر تحلیل و با در نظرداشت مسایل فوق باید یاد اور شد که افغانستان پس از سه دهه جنگ نیاز به تلاش های تمام طرف های سیاسی دارد تا باشد کشور را در پروسه مختلف چون ، پروسه صلح ، مذاکره با مخالفان ، وسایر مسایل ملی که سود آن به کشور وهر فرد افغانستان میرسد ،حمایت وپیشتبانی نمود.

دراین شکی نیست که آینده افغانستان تا حدود زیادی به چگونگی برگزاری انتخابات شفاف آینده ریاست جمهوری بستگی دارد و در حقیقت این پروسه درنهادینه سازی دموکراسی نوین که در افغانستان به میان امده شدیدا موثر است   و امیدواری ها بر این است تا انتقال قدرت از رئیس جمهور کنونی کشور که بدون شک در مسایل داخلی وخارجی تلاش های چشمگیری را برای انکشاف وپیشرفت کشور انجام داده وزخمات بیشتر را متحمل شده به گونه که لازم است و اصل دموکراسی انرا ایجاب مینماید که انتقال قدرت بصورت درست ان انجام یافته  مردم و زعیم اینده  نیز اساسی را که از سوی رئیس جمهور کنونی در کشور گذاشته میشود به صورت دموکراتیک، عادلانه و آزاد تجربه وعملی نموده  و این اصل متضمین دموکراسی ، تامین ثبات وحاکمیت کشور خواهد بود و نظام سیاسی همچنان به پیش خواهد رفت.
 

 

 

 

 


بالا
 
بازگشت