اخلاص

نابسامانی‌های که هر روز گسترش می‌یابند

-          رییس شورای امنیت ملی، درپایان هفته گذشته گفت که تلاش برای گفتگو با طالبان از موضع ضعیف سودی ندارد. به ‌نظر می‌رسد که در مورد چگونگی سازمان‌دهی تلاش‌ها برای مذاکره با طالبان، حتا میان همکاران نزدیک رئیس جمهور نیز وحدت نظر وجود ندارد.

-          چنددستگی‌ها و نبود اجماع در مورد راه‌های رسیدن به یک راه‌حل سیاسی در میان افغان‌ها، سبب شده که کشورهای غربی بدون اشراف کابل با طالبان مذاکره کنند.

-          برخی از مقام‌های بلندپایه حکومتی حتا به شورای عالی صلح باور ندارند. چندی پیش معاون دوم رییس‌جمهور کرزی، از شورای عالی صلح خواست تا از پنهان‌کاری دست بردارد. همه این‌ها نشان‌دهنده نبود اجماع در مورد چگونگی رسیدن به راه‌حل سیاسی در سطح جامعه سیاسی و در درون دولت است.

-          والی جدید هرات در نخستین سخنرانی‌اش در آن ولایت گفت: برای او گفته‌اند که برو به هرات تا چندی در استراحت بسر ببری‌.

-          مشاور امنیت ملی حامد کرزی می گوید که افغانستان با جامعه جهانی دچار دوگانگی شده و تا زمانی‌که به گفته او، مشترکات استراتژیک ایجاد نشود، پیمان‌های امنیتی امضا نخواهد شد.

-          احمدولی مسعود رئیس بنیاد فرهنگی شهید مسعود می‌گوید که مسئله صلح از اختیار افغان ها خارج شده، دولت در ایجاد امنیت و صلح ناکام بوده، زمینه‌های معقول انتخابات فراهم نشده، حکومت قانون انتخابات را توشیح نکرده، دیپلماسی خارجی افغانستان ناکام بوده و به گفته او، حکومت بحران گذار به سال های پس از 2014 را حل نتوانسته است.

-          آقای الکوزی معاون اتاق های تجارت و صنایع گفت:"شصت درصد کارمندان مسلکی در کشور شهروندان خارجی هستند و برای هرکدام آنان دهها هزار دالر معاش پرداخت میشود که این رقم به ضرر مردم افغانستان است." معاون اتاق تجارت و صنایع گفت که افغانستان درحال حاضر به کارمندان مسلکی بیشتر نیاز دارد اما به گفته او متاسفانه دولت در دوازده سال گذشته، توجهی چندانی در این زمینه نداشته است.

-          در یک تحقیق که از سوی چندین نهاد ملی، بین المللی و چندین اداره وابسته به سازمان ملل صورت گرفته، نشان می دهد که بیشتر علمای افغانستان در دهه های گذشته از منابع دینی استفاده می کردند، که این منابع دیگر قابلیت اجرایی در کشور های اسلامی ندارند.

-          وزیرمالیه کشور: فساد؛ هنوز به حیث یک چالش باقی است. فساد به حیث یک چالش اصلی، تاکنون در افغانستان باقی مانده و به بسیاری از برنامه ها صدمه جدی وارد کرده است. وی در ادامه تاکید ورزید که از مبارزه با فساداداری در افغانستان راضی نیست و ارگان های مربوطه به نحوی که لازم بوده در این عرصه کار نکرده اند.

-          شیر محمد کریمی لوی درستیز وزارت دفاع ملی کشور می گوید که امکانات و تجهیزات لازم برای دفاع از خاک و مبارزه با دشمن خارجی در اختیار ندارند. وی می افزاید که قوای هوایی، تانک، توپ، وسایل ضد ماین و دیگر تجهیزات بخش انجنیری از نیازمندی های اولیه اردوی افغان است که متاسفانه در اختیار شان قرار ندارد. به گفته لوی درستیز وزارت دفاع ملی، کشور های جامعه جهانی، پاکستان و ایران در پی بر اورده شدن اهداف شان در افغانستان فعالیت می کنند.

-          به باور شماری از سناتوران برخی از مقام های حکومت با طالبان مسلح دست دارند و در رسیدن به اهداف شان با آنان کمک می کنند.

-          کمیسیون امور بین المللی ولسی جرگه افغانستان خواهان وضاحت از وزیر خارجه این کشور در ارتباط به فرار دیپلومات های افغان شده است. در پی نشر گزارش ها در ارتباط به عدم بازگشت تعدادی از دیپلومات های افغان کمیسیون امور بین المللی ولسی جرگه تصمیم گرفته است تا وزیر خارجه این کشور را برای ارایه پاسخ در این مورد فرا خواند. یک عضو این کمیسیون از فرار دیپلومات های افغان به عنوان  یک معضله بزرگ یاد کرده گفت که وزارت خارجه تا حال برای جلوگیری از آن اقدامات لازم را روی دست نگرفته است.

-          رییس جمهور کرزی می گوید که برخی از کشور ها به شمول پاکستان در تلاش ایجاد نظام ملک الطوایفی در افغانستان اند. آقای کرزی تاکید می کند که این تلاش ها از شش ماه به این طرف ادامه دارند.

-          بررسی های انجام شده در اداره عالی مبارزه با فساد اداری افغانستان نشان می دهد که ظرف دو سال اخیر، میزان فساد اداری در وزارت های دفاع و داخله به شکل بی سابقه ای افزایش یافته است. نتایج این بررسی ها، مشخص کرده که بیشترین رقم فساد در قراردادی های این وزارت ها صورت گرفته است، جایی که میلیون ها دالر معامله می شود. رییس پالیسی و برنامه اداره مبارزه با فساد اداری افغانستان به خبرگزاری ها گفته است: "در جریان سال های 1391 و 1392 در قراردادهای وزارت های داخله و دفاع مجموعا، سه میلیارد و یک صد میلیون افغانی، اختلاس شده است."

-          ادارۀ مبارزه با موادمخدر سازمان ملل متحد، بار دیگر افغانستان را از بزرگترین کشورهای تولید کنندۀ موادمخدر در سطح جهان اعلام کرد. این خبر، دیروز به مناسبت روز جهانی مبازره با مواد مخدر، در یک گزارش اعلام شده است.

-          در خبرنامه اى که در این ارتباط نشرشده، آمده است بر اساس معلومات بدست آمده؛ در سال ٢٠١٢ میلادی ٧٤ درصد تمامی موادمخدر جهان در افغانستان تولید شده است. بربنیاد این منبع در سال گذشته، بيش از ٢٣٦٣٢٠ هکتار زمین در سطح جهان کوکنار کشت شده است، که نسبت به سال ٢٠١١ میلادی، ١٤ درصد افزایش را نشان میدهد.

-          رییس بررسی های جرم های جنایی فرماندهی پولیس کابل، گفته است که شواهد نشان می‌دهند که یک عضو مجلس نماینده‌گان و برادرش در بیشترین جرایم سازمان‌یافته شهر کابل دست داشته‌اند. بنابراین گزارش قتل، دزدی، آدم ربایی، حمله‌های مسلحانه بر ملکیت‌های دولتی، نگهداری مواد انفجاری، سازمان‌دهی جرایم سازمان یافته درشهر کابل، غصب زمین‌های دولتی، سرکشی از قانون و به راه اندازی مظاهرات خشونت بار از عمده‌ ترین اتهام هایی هستند که رییس بررسی‌های جرم های جنایی پولیس کابل به این عضو مجلس نماینده گان و برادرش می بندد.

موارد فوق گزیده ای از خبرها و گزارش‌های جراید کشور می‌باشد که بگونه ای وضعیت عمومی را بازتاب می بخشند. آنچه از گزارش‌های یادشده بدست می‌آید این است که متاسفانه نوعی آشفتگی و نابسامانی گسترده و بی پایان در وضعیت عمومی مشاهده می‌شود. آشفتگی و نابسامانی که بسامان رسیدن و پایان بخشیدن به آن حداقل به این زودی‌ها دور از انتظار به نظر می‌رسد. ولی نکته مهم در یادآوری و تکرار آن دراین است که چرا چنین است؟ مسئول مستقیم چنین وضعیتی چه کسانی هستند؟ اگر به دیدگاه‌ها و نظریاتی که برای پاسخ گفتن به چنین پرسش‌های توجه گردد درخواهیم یافت که هیچ کس و نهادی و مسئولی خود را در این زمینه مقصر نمی‌پندارد. هرکس بگونه ای راه‌های توجیه و گریز و رفع مسئولیت را برای خود دارد.

واقعیت امر آنست که وضعیت ناگوار کنونی نتیجه چند عامل اساسی می توان برشمرد: عدم باورمندی به وطن و سرنوشت، دور بودن از کرامت، اخلاق و ارزش های انسانی و دینی بویژه ازسوی مسئولین کشور، فرو رفتن درکام خودکامگلی و افزون خواهی، بی تدبیری و فقدان خرد و هنر کشور داری، زیرپای نهادن تمامی اصول یک جامعه انسانی و معیارهای کشورداری ازجمله قانون و تعهد به قانون.

بنابراین در شرایطی که سرنوشت کشور و حیات مردم گروگان چنین کسانی فاقد خرد و تعهد و تدبیر باشد چگونه می‌توان انتظار داشت که سرگشتگی‌های روزگار پایان یابد و رفاه و خوش بختی بروی ما آغوش بگشاید؟ چنین معجزه ای تاکنون در تاریخ بشر اتفاق نیافتاده است و طبیعی خواهد که هرگز اتفاق نیز نخواهد افتاد. راه بیرون از این سرگشتگی دوامدار بخود آمدن وتدبیرسنجیدن و یکجاشدن و چنگ زدن به ریسمان تعهد و خودباوری است. اگر فاید و نفع شخصی و گروهی خود را هم میجوییم، یافتن آن در جامعه ای با ثبات و مرفه و کشوری با اعتبار ممکن است نه جای دیگر!

 

 


بالا
 
بازگشت