نویسنده: دمتری پلیاکوف
برگرداننده: داکتر عبد الخالق
استاد کافدره شرق شناسی
دانشگاه بین المللی کیف
عضو هییت رهبری کمیته فرهنگی افغانها مقیم اکرایین
مرغ زیرک در گیر دوحلقه دام
وطنداران عزیز !
اخیرا مقاله آقای دیمتری پلیاکوف متفکر ، پژوهشگر و ژورنالست معروف روسی که در سایت
(افغانستان رو) َAfghanistan. Ru تتحت عنوان " آ یا روند طالب سازی افغانستان میتواند کرزی را کمک کند؟ " نشر شد. که حاکی از بن بست های اوضاع سیاسی افغانستان بوده و ما انرا با امانت داری کامل برگردانی و پیشکش میداریم .
اگر چه این مقاله کوتاه با آن پیمانه و ظرفیت فراخ بحران روبه تزاید و انحطاط موجود جامعه ما را تبیین نکرده ولی با آنهم بعضی از وقایع محدود و اشاراتی درآن به ملاحظه میرسد که موید رنج و ناهنجاری های بوده که نمیشود ازآن انکار کرد. جهات عمده و هوشداردهنده مقاله متوجه عملکرد امریکاییها بوده زیرا آنها با خودسری و ترکتازی و انحراف از اصول و موازین قبول شده بین المللی ، باعث بروز تشنجات و بی ثباتی در کشور مصیبت دیده ما گردیده اند. در مجموع این مقاله رساننده آنست که یک سیر قهقرایی ، بی مسیولیتی ، زوال شحصیتی ، خواری ، ضعف روحی ، فقر معنوی ، توطیه و نیرنگ در کل نظام سیاسی و اداری دولت ناکام انتقالی اسلامی افغانستان سایه افگنده که مسیولیت عمده و اساسی آن مستقیما بعهده امریکاییها میباشد. زیرا مریکایها یک تیم لچ ناشناس ، هویت باخته و چند صحنه گردان ، جاسوس و مزدوران خودرا با پشتاره های دالر مامور ساخته تا کشور بحرانی مارا که بمثابه زورق وزشکسته است به ساحل نجات سوق و هدایت کند. که اصلا پیشبرد این برنامه بزرگ خارج از صلاحیت و توان این تیم بی بضاعت بوده اما از آنجاییکه اهداف مغرضانه جیوپلیتیکی و حضور سیاسی و نظامی آنها در منطقه مطمع نظر است از آنرو بجای روشنفکران و شخصیت های معروف و فرهمند ملی و دلسوز به همین چند شخص بی اراده و چهره های بی نور و تکراری با کرختی و یکنواختی فکرها و گرایشهای انها اتکا بعمل امده است .
از آنجاییکه در تازیخ کشورما شاه شجاع بحیث سمبول ننگین مزدوری و وطنفروشی شناخته شده و از ان زمان تا الان هرزمامداریکه از موضع منافع ملی تخطی کرده به شاه شجاع ملقب و نسبت داده شده از اینرو مردم ما آرزو داشت تا این لقب و این سمبول همچنان تنها و تنها به همان شاه شجاع بماند، یعنی خدا نکند که کسی مزدور تر و بی ننگتر از او در دنیا پیدا شود . اما حالا باید اسفها گفت . زیرا در طول تاریخ مردم ما اینقدر مورد اهانت و تحقیر قرار نگرفته بود. تزدیدی نیست که خون مردم زیاد ریخت اما آبروی شان نریخت .
بروایت تاریخ که در دوران شاه شجاع انگریزها زندانهای شخصی نداشتند . آنها جسارت نکردند تا هموطن ما را در کشورش مورد شکنجه ، اذیت و آزا ر قرار بدهد و یا آنها را سرپوشیده دستگیر ، محاکمه و یا به محلات دور مانند گوانتانامو انتقال بدهد و هیچگاه در این زمان به عنف مردها تجاوز صورت نگرفته ، اما حالا چه میگذرد؟ فکر میشود در آینده آن جایگاه و القاب ننگین تاریخی بحیث سمبول از شاه شجاع بنام مزدوران امروزی تعدیل و تسجیل گردد.
با مشاهده این منظرهای شرم آور که در حد استحقار ملی در حق مردم مظلوم ما اعمال میگردد باید اعلام کرد که افسوس و صد افسوس که عصر مردان نستوه و مبارزین آراده سپری شده عصر رهبران و دولتمردان درخشان چون ابومسلم خراسانی ، طاهر فوشنچی ، یعقوب لیث صفار، سیدجمال الدین افغان ، وزیر اکبرخان ، محمدجان خان وردک ، نایب امین الله خان لوگری ، عبدالله خان اچکزی ، میرمسجدی خا ن تتمدره ی ، میربچه خان کوهدامنی ، ملالی ، ناهید، ملامشک عالم و عصر کاکه های نامدارو گمنام کابلی و بلاخره عصر احمدشاه مسعود قهرمان ملی سپری شده . سوگمندانه این پندار پذیرفته شود که این عصر ننگین اشرف خان احمدزایی وزیر مالیه است که باقبول لکه ننگ مشارو امریکایی اش به عنف یک نوجوان هموطن او تجاوز میکند. و او جز سکوت شرم اور دیگر چاره ی ندارد. زیرا این تیم وابسته ودربسته مسخر دیو تاریخ و سیلی خورده و جیره خواران سی ساله اند که در برابر ولی نعمتان خود جز دو دست به سینه ایستاده آماده تابعیت از امر اند. و بقول معروفی که ( حد غلام باشد تا پا فراتر ازگلیم گذارد)
پس بجاست تا در این وادی از سرگشتگی و سراسیمگی ( شیرخدا و رستم داستان) آرزو کنیم .
بفول مولانای بلخ :
دی شیخ با چراغ همی گشت گرد شهر کز دیو و دد ملولم و انسانم آرزوست
زین همرهان سست عناصردلم گرفت شیر خدا و رستم و داستانم آرزوست
این راهم گمان مبر که این بیشه خالی از شیران باشد . تاریخ گواست که در همچو حالات مشابه وطن ما شیرانی را زاییده در اخیر باید بگویم که این پژوهشگر با بصیرت کامل امریکاییها را از وقوع یک طغیان و انفجار ضد امریکایی که در عمق جریان دارد وملموس است هوشدار داده :
صایب تبریزی میگوید:
خطر در زیر اب کاه بیش از بحر میباشد من از همواری این خاق ناهموار میترسم
حکومت سازی ، تجاوز به عنف مردها ، دستگیری اشخاص عوضی بنام طالب و اصل طالب را به قدرت رسانیدن ، گشود ن آتش بروی مظاهره چیان هرات ، دایر نمود ن زندان های شخصی غیر قانونی ، ترور قتل ، شکنجه ، تعقیب ، پیگرد ، انتقال به گوانتانومو بدون مجوز حقوقی ، امید مردم مارا نسبت به ایجاد یک صلح سراسری و امنیت در هاله از ابهام قرار داده و نیز صلح وثبات رادر کشور ما جدا به چالش خطیری کشانیده که اگر علی العجاله در زمینه تجدید نظر صورت نگیرد ، گفته میتوانیم حلقه دوم دام امریکاییها بعد از عراق ، افغانستان خواهد بود. و اصطلاح معروف ( مرغ زیرک در گیر دوحلقه دام ) مصداق می یابد. اینک عطف توجه خوانندگان گرامی به اصل مقاله جلب میداریم :
ایا روند طالب سازی افغانستان میتواند کرزی را کمک کند؟
Поможет ли Карзаю талибизация Афганистана?
با نزدیک شدن تاریخ انتخابات در ماه اکتوبر امسال ، اوضاع افغانستان باردگیر داغ میشود. بتاریخ دوم سپتامبر گردهم ایی اعتارضیه شهروندان کابل برپا شد که اشتراک کننده گان تقاضای اخراج دفاتر نمایندگان ایالات متحده امریکا را از نواحی شهرنو و وزیر اکبرخان به خارج شهر نمودند. نارضایتی شهروندان ناشی از این بود که هدف اصلی حمله تروریستی همین دفاتر امریکایی است که در نتیجه ان اهالی بی گناه همین نواحی بیشترین صدمه را می بینند.
مستند بقول پولس افغانستان که ان امریکایی متجاوزبه عنف یک نوجوان را دستگیر نموده اظهار داشته که این امریکایی مشاور وزیر مالیه اشرف غنی احمدزایی است . واین عمل غیر اخلاقی او به مثابه نفت ریختن بالای آتش است .
عساکر امریکایی برمبنای نورم های حقوقی دعوت شدند تا بقایای القاعده و حرکت طالبان را محو و نابود سازند. گمان میرود که درک کرده اند از عهده این وظیفه نمیتوانند موفق بدرایند واز اینرو قدرت نظامی خود رابسوی اهداف کم مقاوت سمت دهی نمودند. عساکر امریکایی بتاریخ دوازدهم سپتامبر بروی تظاهر کننده گانی که به حمایت از رهبر خود اسماعیل خان به خیابانها برامده بودند آتش کشودند.اسماعیل خان که والی هرات بود از طرف حامد کرزی سبکدوش شد. در جریان تظاهرات مسالمت آمیز دو نفر از مظاهره چیان مورد اصابت مرمی عساکر امریکایی قرار گرفتند و جان سپردند. باوجودیکه همین تظاهرکننده گان نیز میتوانستند مسلح به خیابانها برایند! مظاهره چیان بدون انتظار کشیدن چنین یک حادثه مشابه ، توانستتند ماشین های خودرو امریکاییها را مورد پرتاب سنگ ، میله های آهن و غیره قرار دهند.
حالا چنین یک تصوری ایجاد میشود که برای امریکاییها بی تفاوت است با چه کسی روبرو هستند! انها به پرنسیپ های خود عمل می کنند: ….чем меньше афганцев , тем меньше проблем (هرقدر کمیت افغانها کمتر باشد به همان پیمانه پرابلم ها کمتر میشود). انها را احتمال تظاهرات بزر گ ضد امریکایی نگران نمیسازد.
پس از أنکه حامدکرزی از شر خطرناک ترین رقیب خود مارشال فهیم نجات یافت ، تصمیم خنثی سازی اسماعیل خان را گرفت . بدین ترتیب ، او میخواهد همه رهبران ایتلاف شمال را از حساب براندازد. در شرایط موجود نظر به سناریوی ریس جمهور کرزی همین رهبران یگانه قدرت نیرومندی در افغانستان است که مانع تامین صلح و ثبات در کشور میشوند. اما این سناریو برعکس برمبنای روند طالب سازی افغانستان ساخته شده است.
حقایق گواه ا ست که چندی قبل هفتصد جنگجوی حرکت طالبی ( که در میان انها سه صد پاکستانی وجود داشت ) از زندانهای افغانستان بر اساس فرمان مستقیم کرزی رهایی یافت .
در همین رابطه بی بی سی نیز گزارش داد که مولوی قلم الدین یکی از مامورین عالی رتبه طالبان که سمت وزیر امر بالمعروف و نهی عن المنکر بود از زندان رهایی یافت . او همان کسی بود که از تطبیق احکام شریعت در افغانستان نظارت میکرد.
در همین پهنا، روند طالب سازی افغانستان با خنثی سازی رهبران اقلیت های ملی ادامه دارد. که خودش سوالی را بمیان می اورد، درافغانتسان امروزی فرمانرویان با اتوریته مناطق بعد از این کی ؟ بزرگترین خطر را برای آینده سیاسی کرزی بوجود اورده اند. بقایای طالبان و القاعده از طریق سازماندهی انفجارات ، کشتار و به آتش کشیدن مکاتب و محلات ثبت راهی دهی انتخابات در ولایات جنوب و شرق کشور روز بروز خود را تبارز میدهند وبه مرحله پلان دومی گام می بردارند. کرزی از خوف طالبهاو حکمتیار جدی به ترس امده و مذاکره را به فعالین طالب ها اغاز کرد و همچنان حزب اسلامی افغانستان را رسما راجستر نمود.
امریکاییها که بقدر کافی با طرز تفکر و ذهنیت افغانها بیگانه میباشند ، احتمالا تا حال درک نکرده اند که عوض یک نفر خنثی سازی انها اسماعیل خان که در شرایط موجود فاکتور ثابت سازی اوضاع در غرب کشور است ، ممکن است دها قوماندان خارج از کنترول روی صحنه وارد شود و جنجال های بزرگتری را نسبت به وضع موجود هرات به میان اورد .
قوماند ان پیشین طالبان امان الله ، که قبل از این هرگز تصور انهم نمیرفت بتواند در مقابل اسماعیل خان ، چنین یک مرد نیرومندی در غرب افغانستان قد علم کند ، نه تنها علیه او قیام کرد ، بلکه بقایای طالب ها را از ولایات دیگر دور خود گرد اورد ، و از طریق بی بی سی تقاضای استعفای اسماعیل خان را نمود.
چه کسی میداند ؟ ممکن است برای امریکاییها عراق دومی در افغانستان ضرور است جاییکه امریکاییها میتوانند در شرایط جنگ سیاست خود را آسانتر پیاده کنند تا شرایط صلح ! در انصورت باید در نظر داشت که :
Афганского джина обратно в кувшин не запрешь.
این حقیقت از طرف انگلیسها که برای سه بار تلاش مزبوحانه نمودند تا این کشور را تحت اسارت خود دراورند و شوروی سابق که برای ده سال نتوانست خود را از بلای افغانستان خارج سازد تایید گردید است .
حامد کرزی و همرکابان نزدیک او اشرف غنی احمدزی و انور احدی ، جلالی و نوزریی فکر میشود که درک نمیکنند که نهادی را قطع میکنند که یکی بدنبال دیگری بالای ان نشسته اند و چهره های را از بین می برند که از برکت انها بقدرت رسیدند . در انصورت
при этом ими активно используется американская дубинка انها شلاق امریکایی را بحیث وسیله موثر دموکراتیزاتور کلیه جامعه افغانی استفاده م