ديدگاه هاي نهضت تفاهم

در قبال رويداد هاي جاري

 

بر همگان روشن است، از عرصهء چندين سال به اينطرف عده اي از روشنفكران افغان در اروپا در جهت دستيابي به تفاهم ذات البيني تلاش هاي پيگيري را به راه انداخته اند. در نتيجه نشست تاريخي 8 جون 2003 ميلادي در شهر مالمو كشور سويدن، نهضت تفاهم افغانها در اروپا غرض انسجام فعاليت هاي سياسي ايجاد گرديد.

 

با باور به اين اصل كه موثريت كار در آغاز ميان افرادي زودتر به نتيجه ميرسد كه شناخت قبلي ميان طرفهاي مذاكره وجود داشته باشد، از نخستين روز هاي كار و فعاليت تاكنون سعي هواخواهان پروسه تفاهم در آن بوده و است تا تفاهم ميان آن روشنفكراني بيشتر گسترش يابد كه با درنظرداشت اصل فوق، اعتماد متقابل را سريعتر جلب نموده بتوانند. بنا بر همين منطق، در آغاز ما دست دوستي و برادري را به جانب آن حلقات و نهاد هاي روشنفكري دراز نموديم كه همچون ما بخاطر تحقق دموكراسي و تامين صلح سرتاسري در وطن محبوب ما افغانستان با نظريات مشابه به كار و پيكار پرداخته اند.

 

بدين ترتيب ما با كتگوري هاي مختلفي از روشنفكران ارتباط برقرار نموده ايم. ديدگاه هاي خويش را بصورت شفاهي و تحريري ارايه و ديد و بازديد هايي داشته ايم. هواخواهان و علاقمندان تفاهم تلاش ورزيده اند حين اين ملاقاتها چنان موقف صريح ، روشن و انعطاف پذير داشته باشند تا از همان آغاز زمينه تجمع تمام نيروها و نهاد هاي سياسي ايكه بنابر فشار روزگار در جاده هاي مختلف سياست پراگنده شده اند در ميدان واحد مبارزه سياسي فراهم گردد.

 

خوشبختانه تعداد زياد اين نشست ها اميدواركننده اند، اما يك تعداد اين ديدار ها و گفتگو هانسبت تمايلات امتياز طلبانه عده اي از دوستان تاكنون بي نتيجه مانده است. كتگوري اخير در جلسات، نشرات و تبليغات خويش سعي  ميورزند طرفداران نهضت تفاهم را به اين گناه ناكرده متهم سازند، گويا كه اين نهضت در صدد تخريب و متلاشي ساختن سازمان هاي قبلا ايجاد شده بوده و تلاش مي كنند تا بر بقاياي اين سازمان ها، نهاد سياسي مورد نظر خويش را ايجاد نمايند. هكذا در برابر آن عده شخصيت هايي كه به مرور زمان به نهضت تفاهم تمايل نشان داده اند، موضعگيري نامناسب و غير دوستانه اختيار نموده و آنها را به نام "ياغيان سليقه و سياست" خويش مي پندارند ، در فضاي دموكراسي به آن انديشه ايكه با ديده گاه هايشان مغايرت داشته باشد به نظر شك و ترديد مي نگرند و تصور مي نمايند كه در عقب همهء اين انديشه ها دست هواخواهان تفاهم دخيل است.

 

در آستانهء آمادگي براي جلسه مالمو، ضرورت ديده شد تا هواخواهان پروسه تفاهم بمنظور صلاح و مشوره با هيئت هاي رهبري نهاد هاي سياسي دموكراتيك، وطندوست و ترقي پسند و شخصيت هاي صاحب نظر، از جمله با رهبري سازمان هاي د سولي غورحگنكگ و ملي يووالي، بطور مستقيم و يا از طريق وسايط مدرن ارتباطي  تماس برقرار نمايند تا نظريات شان را در مورد پروسه تفاهم داشته باشند. ما در پروسه اين نظر خواهي نظريات گوناگون مثبت و منفي، خوش بينانه و بد بينانه ، موافق و مخالف و همچنين مشوره هاي ارزشمندي را بدست آورديم. همين طور پيام آقاي غلام دستگير پنجشيري را دستياب نموديم كه بيانگر ديدگاه شخص جناب پنجشيري بوده مي تواند و بس، و به نهضت تفاهم هيچگونه ارتباطي ندارد. نهضت تفاهم، بويژه با آن بخش هايي از پيام در مورد تاريخ معاصر كشور پيرامون قهرمان سازي آن عده از چهره هاي تنظيمي كه در تخريب و بربادي وطن و نفاق افگني ميان اقوام برادر ساكن كشور كمتر از ديگران مسووليت ندارند، و همچنين اظهار نظر هاي غير مسوولانه در مورد رهبري سازمان هاي د سولي غورحگنكگ و ملي يووالي به هيچوجه موافقت ندارد و چنين اظهار نظر ها را عامل نفاق و پراگندگي مزيد نيرو هاي وطندوست، ملي و دموكرات مي پندارد كه خود تلاش زيركانه در جلوگيري از ايجاد جنبش ملي سرتاسري براي صلح، دموكراسي و بازسازي كشور شمرده ميشود.

 

طرفداران نهضت تفاهم بار بار موضع خود را در برابر ساير نيرو ها و نهاد هاي طرفدار صلح و دموكراسي بصورت روشن بيان داشته و يكبار ديگر اعلام ميدارد كه لحظهء حساس كنوني حوصلهء رقابت هاي غير اصولي و هم چشمي هاي تنگ نظرانه را ندارد. امروز كشور، مردم و روشنفكران وطن انتظار دارند تا تمام نيرو هاي ملي، دموكرات  و وطندوست، بخصوص آنهايي كه داراي ديدگاههاي مشابه اند، اختلافات سليقه اي و برخورد هاي توأم با شك و ترديد را در برابر يكديگر كنار گذاشته و راه هاي ايجاد اتحاد ها و ائتلاف ها را جستجو نمايند.

 

طرفداران نهضت تفاهم از همان آغاز پروسه تفاهم با پيشداوري هاي غير واقعبينانه و اظهار نظر هاي تلخ و تند از جانب نمايندگان يك تعداد از نهاد هاي سياسي مواجه گرديده اندكه با حوصله مندي و سينه فراخ آن را تحمل نموده اند. علي الرغم همه شكيبايي كه در برابر نامهرباني هاي ياد شده نشان داده شده است، ناگزير به پاسخ آن عده از قلم بدستان از سازمان دسولي غورحگنكگ كه خلاف روحيه دوستي به اتهام زني طرفداران نهضت تفاهم پرداخته اند، يادآوري ميشود كه: نهضت تفاهم يك حركت مستقل سياسي افغانهاي مقيم اروپا است و به هيچ كشور خارجي و كمك هاي مالي آن وابستگي ندارد و فعاليت ايديالوژيك نمي نمايد. اين نهاد آرزو دارد بر مبناي نظريات اعضاي خويش و عقايد شخصيت هاي ملي و وطندوست و با آموختن درس عبرت از تاريخ كشور در گرد آوري آن عده از روشنفكران كشور كه همچون ما مي انديشند و در ايجاد چنان يك حركت سياسي كه اساس مرامي آن را تأمين منافع ملي كشور تشكيل دهد، اقدام نمايد. ضمناً پيشنهاد ميداريم كه باب مذاكره با آن عده از شخصيت ها، گروپ ها ، حلقات و سازمان هاي سياسي كه داراي اهداف مشابه و يا نزديك با نهضت تفاهم اند غرض ايجاد تفاهم ذات البيني آغاز گردد تا بدين ترتيب زمينه تشكيل جنبش وسيع ملي سرتاسري براي صلح و دموكراسي در افغانستان آماده گردد.

 

پيشنهاد مي گردد تا غرض ارزيابي معضلات قبلا ايجاد شده و همچنان غرض جلوگيري از سؤتفاهمات احتمالي در آينده، چنان روابط نيك و دوستانه ميان سازمان هاي مختلف سياسي ايجاد شوند تا همزمان با كار تفاهمي از طريق گفتگو هاي دوستانه و سازنده، جلو اعمال آن عده اشخاص و افرادي كه خود مانع تقرب و نزديكي اين سازمان ها مي گردند، گرفته شود.

 

                                                                                                                                                                         و من الله التوفيق

                                       هيئت اجراييه شوراي اروپايي

   نهضت تفاهم


بالا

بعدی * بازگشت * قبلی